skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Twee oorlogsdrama’s na de bevrijding

De eerste maanden van 1945 heb ik twee oorlogsdrama’s beleefd, die op mij een onvergetelijk diepe indruk hebben gemaakt. Op 1 januari 1945 stortte een Duits vliegtuig bij de Zuid Lange Weg in Stampersgat vlak voor onze ogen neer. En op 5 maart daarop verloor ik mijn vader, aangereden door een Canadese jeep.

Ons Huuske met ons gezinNa het bombardement op Rotterdam in mei 1940 werden mijn vader Job Jan Romeijn, mijn moeder Anna Romeijn-Stange en ondergetekende, hun zoon, dakloos. We hadden alles verloren. Vrienden verschaften ons een adres in de polder van Stampersgat. We kregen daar een huis genaamd “Ons Huuske” aangeboden, gelegen aan de Zuid Lange Weg te Stampersgat, gemeente Dinteloord.

Op die gedenkwaardige dag, 1 januari 1945, stonden we in de voortuin. Een vliegtuig (een M BF-109) kwam laag over het huisje aanvliegen met een zwarte rookpluim achter zich. De piloot schrok waarschijnlijk toen hij ons zag en zwenkte de machine hard linksom.

De voortuin van Ons HuuskeDe weg voor ons huis was onderbroken door een zogenaamde tankval, waarover een loopplank was gelegd. Het vliegtuig kwam in de hopen uitgegraven grond terecht. Mijn vader ging over die loopplank naar het vliegtuig toe. De piloot had de koepel van het vliegtuig al opengemaakt en gaf met zijn linkerhand zijn pistool aan mijn vader. Verderop woonde boer Akkermans en die heeft samen met mijn vader de gewonde piloot uit het toestel gehaald. Samen droegen ze hem over de loopplank naar ons huisje en legden hem daar op de keukenvloer.

Al gauw kwamen de geallieerden om de piloot te fouilleren en mee te nemen. Ik zag dat ze foto’s bij de piloot vonden. Van mijn ouders hoorde ik dat hij Braband heette. Dankzij zijn uitwijkmanoeuvre zijn we in leven gebleven. Misschien dat zijn nabestaanden ook nog wat hebben aan deze informatie. Het ging om Fhr. R. Braband van 11./ JG 77 die in een Messerschmitt Bf 109K-4 (werknummer 330174) vloog.

Klik op de kaart voor een vergroting

In de rode cirkel "Ons huuske", de rode pijl de vlucht van Braband tot aan crashlanding en bij de rode X de plek van de tankval in de Zuid Lange Weg. (Wil je kaart groter zien? klik er dan op)

Mijn vader was in die tijd controleur bij het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening en hield ook toezicht op noodslachtingen. Daarvoor ging hij op 5 maart 1945 per fiets op weg naar Roosendaal, waarvoor hij speciale permissie had. Over de Gastelseweg lag een wegversperring. De geallieerden hadden daarin een opening gemaakt voor het verkeer. Mijn vader moest om een betonnen blok heen rijden en daarachter kwam hij op het midden van de weg terecht. Hier werd hij door een Canadese jeep geschept en aan de gevolgen van dit ongeluk is hij overleden. Nadien is gebleken dat de Canadezen dronken waren.

Samen met mijn vrouw Josephine ben ik op 21 oktober 2014 naar de Zuid Lange Weg in Stampersgat gereden. Daar sprak ik een bewoner van 71 jaar, die ons de plaats van de tankval aanwees. Verder wist hij weinig te vertellen over die tijd en hij dacht dat het ook moeilijk zou zijn om nu nog ooggetuigen te vinden.

We zijn ook nog naar het dorp gegaan. Bij de kerk kwamen we aan de praat met een echtpaar en een oude man van 80 jaar. De laatste was familie van boer Jan Akkermans (zie schets). Hij zei: “in die tijd wist je niet wat er allemaal om je heen gebeurde. Je kon immers het erf niet af en in de polder mocht je al helemaal niet komen!”

Reacties (22)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 19 februari 2015 om 12:38
Beste Hans,
Dit verhaal van jouw geeft 'n beeld uit de 2e W.O. weer wat maar weinig verteld wordt. Niet leuk om mee te maken maar na ruim 70 jaar, voor mij althans, wel leuk om dit te lezen.
p.s. op de 2e foto: is dat Ons Huuske van achter en waar dienden de twee palen bij 't huis voor ?
Jan van Aken zei op 26 maart 2015 om 16:19
Hallo Hans,
Al zoekend op internet kwam ik jouw verhaal tegen wat mij erg aansprak. Als lid van de heemkundekring van Stampersgat, houd ik mij momenteel bezig met het samenstellen van een boekje: Stampersgat in oorlogstijd. Het is in mei 2015 alweer 70 jaar geleden dat we bevrijd zijn. Op zoek naar informatie over de tankval kwam ik jouw verhaal tegen. Ik ben zelf nu 75 jaar en woon al mijn hele leven op Stampersgat. Het huisje in de polder heb ik gekend. Het stond tussen de boerderij van Jac Verbaten en Jan Akkermans. Op beide boerderijen woont nog een zoon van de betreffende families. In het huisje woonde de familie Van Rijsbergen, De vader was arbeider bij J.Akkermans (of Verbaten ?). Ook de gedetailleerde tekening van de polder is interessant, daar het verloop van de tankval op getekend staat. Overigens de naam Hans Romeijn komt mij ergens bekend voor en roept vage herinneringen bij mij op. Heb jij in Stampersgat op de lagere school gezeten of ben je bij de welpen of verkenners geweest ? Mag ik met je toestemming je verhaal opnemen in het boek wat de heemkundekring gaat uitgeven en in mei uit zal komen. Ik hoop een leuke reactie van je te krijgen en mogelijk dat we wederzijds nog wat meer informatie kunnen uitwisselen.
Groetjes, Jan van Aken Stampersgat.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 27 maart 2015 om 14:02
De contacten zijn achter de schermen gelegd!
John van rijsbergen zei op 19 juni 2015 om 19:43
In dit huisje ben ik geboren 5mei1949
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 juni 2015 om 23:00
Tjee John, bijzonder! Welke herinneringen heb je aan die periode (of vooral aan de jaren daarna natuurlijk). Kun je ons daar meer over vertellen?
John van rijsbergen zei op 22 juni 2015 om 13:55
Ik ben de oudste van de vijf kinderen die daar geboren zijn heb een mooie jeugd gehad in het huis heeft nog een broer van mijn moeder gewoond ongeveer gelijktijdig met mijn vader en moeder 1947 ongeveer mijn vader werkte bij boer verbaten het huis is afgebroken na pensioen van vader toen kwam zoon van boer op de boerderij ikzelf heb er gewoond tot mijn trouwen 1968 gr. John
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 juni 2015 om 19:01
Bedankt John, ik kan me voorstellen dat je veel mooie herinneringen hebt liggen op die plek!
Lia Kersten zei op 30 juni 2016 om 13:37
Beste Hans,
In mijn zoektocht naar mijn familiegeschiedenis werd ik blij verrast door het verhaal van jou, omdat het antwoord gaf op een aantal vragen.
Wij woonden in de oorlogsperiode op de bovenverdieping van het huis van mijn grootouders, café Kersten. Tijdens het bevrijdingsoffensief zijn wij twee maal beschoten en was de bovenverdieping niet meer bewoonbaar. Wij zijn twee maal tijdelijk geëvacueerd geweest naar Oud Gastel en daarna door jouw vader uitgenodigd om voorlopig bij jullie te komen wonen. Onze vaders waren collega's bij de Voedselvoorziening. In jouw verhaal werd mij duidelijk wat de inhoud van het werk was. Ik kan me herinneren dat ik in de periode dat wij bij jullie onderdak hadden mee ben geweest om naar het neergestorte vliegtuig te gaan kijken. Het huis op de foto kan ik me niet goed meer herinneren, ook later heb ik het niet meer terug kunnen vinden in de polder. Wel weet ik nog van de waterput, want daar werden wij eindeloos voor gewaarschuwd. Met vriendelijke groet.
Lia Kersten
Peter Frijters zei op 20 februari 2017 om 15:05
Het huisje heeft niet gestaan zoals op het kaartje in de rode cirkel.
Dan zou het voorbij de 1 kruisweg gestaan hebben,en dat was niet zo.
Het heeft gestaan op ongeveer 300 meter vanaf de gastelsedijk west.
Groet Peter frijters oud Stampersgatter
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 februari 2017 om 15:58
Dank voor je reactie, Peter. Ligt die locatie ver van de rode cirkel op het kaartje?
rien van rijsbergen zei op 15 januari 2018 om 13:47
mijn naam is Rien van Rijsbergen en ik ben op 14 april 1954 in dat huisje geboren als broer van John en Kees en later van Annie en Corry.
het huisje lag inderdaad veel dichter richting Gastelsedijk West nl diagonaal tegenover de boerderij van Sjaak Verbaaten, de boer waar mijn vader werkte.
Ik heb nog een vrij scherp beeld van de situatie daar zoals dat er een diepe achtertuin aan was die grensde tot aan het land van boer Voorbraak. ongeveer 10 meter voorbij dat huisje richting Dinteloord lag de tankval.
Die tankval doorsneed de Zuidlangeweg haaks met aan onze kant een klein stukje parrallellopend aan die weg.
Richting Vliet ging hij met twee haakse bochten(links rechts) en richting Mark idem dito maar dan rechts links.
Zie op het kaartje niet de loop van de tankval.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 15 januari 2018 om 15:30
Suggestie : Een uitvergroting van de plek uit de kaart met de nodige aanwijzingen zou het voor een leek ( zoals ik) in dit gebied een stuk duidelijker maken. De vraag is uiteraard of je zover moet / wilt gaan.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 januari 2018 om 15:25
Hallo Gerard, ik heb nu een grotere kaart achter deze "geplakt". Als je op de huidige kaart in het verhaal klikt, zie je wat ik bedoel.

Kun je daarmee uit de voeten?
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 16 januari 2018 om 15:33
Goed gedaan Marilou, Persoonlijk zou ik er voor kiezen deze mogelijkheid ook DUIDELIJK bij het kaartje zelf te vermelden. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen zover door scrolt.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 januari 2018 om 15:40
Als je met je muis over de kaart gaat, komt er een tekstje in beeld. Daarin staat dat je op het plaatje moet klikken voor een vergroting. Maar voor de zekerheid heb ik het er nu ook onder gezet.
Rien van Rijsbergen zei op 16 januari 2018 om 15:50
Als het nog steeds over het kaartje bij het artikel gaat dan denk ik nog steeds dat de tankval er niet op staat.
<br>
<br>
Wel op dit kaartje: de huizen binnen de rode cirkel zijn boven de zuidlangeweg de boerderij van Verbaaten. Aan de weg het landarbeidershuisje waar wij woonden en onder de weg de boerderij van Voorbraak. De wegen binnen de cirkel waren toen halfverharde landbouwwegen.
<br>
<br>
<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/fijnaart-halderbergen-kaart-stampersgat-met-locatie-vliegtuig.jpg?4-2-4" title="nieuwe locatie" width="600" height="hoogte in pixels" border="0">

Via deze link is het kaartje groter <a href="https://www.bhic.nl/media/document/file/fijnaart-halderbergen-kaart-stampersgat-met-locatie-vliegtuig.jpg?4-2-4">te zien.</a>
Dré van Sprundel zei op 11 maart 2018 om 11:03
De opmerkingen van Peter Frijters en Rien van Rijsbergen met betrekking tot de locatie van het huisje en de loop van de tankval zijn juist.
In de tankval werd veel gevist en in de winter werd er, als het kon, op geschaatst.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 11 maart 2018 om 23:07
Dank voor je bevestiging, Dré!
Peter frijters zei op 11 maart 2018 om 23:26
De twee palen die op de foto staan bij de boerderij van jac verbaten waren
bovengrondse stroomvoorziening.
Deze palen stonden tot begin jaren 60 op de gastelsedijk west en in de polder.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 12 maart 2018 om 15:40
Dank je Peter Frijters voor het antwoord op mijn vraag van 3 jaar geleden. Beter laat dan nooit.
Met vr. groet Gerard.
Peter frijters zei op 14 februari 2022 om 18:51
De rode cirkel was de boerderij van jac hopmans , zijn zoon jan heeft hier tot ongeveer 2000
geboerd, nu woont er een familie uit tilburg , het is nu een veeteelt/ melkbedrijf.
Deze locatie lag ongeveer 1 km van het Huuske.

Groet Peter Frijters
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 februari 2022 om 22:29
Bedankt voor je aanvulling, Peter, interessante gegevens om erbij te vermelden.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!