i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Uden
Tags:

Uden in oktober 1944

vertelde op 13 oktober 2014 om 09:33 uur

De “Udensche Courant” van oktober ‘44 is na zeventig jaar echt interessant. Deze nooduitgave vond ik gestoken in de “St. Michaels Almanak” uit 1947, die ik had gekregen van mijn broer Marinus voor hij naar het klooster ging. De editie bestaat slechts uit één blad, is ongedateerd en vermeldt: “verschijnt voorlopig nog onregelmatig.”

Hij is gedrukt, in nauwe samenwerking met de vroegere illegale pers, bij de Graafsche Drukkerij Wed. Verhaak N.V. in Grave. De uitgave bevat Udens nieuws: bij twee bominslagen zijn doden gevallen (van 8 en 19 jaar) en er is gevoetbald, U.D.I. tegen een Engels legerelftal. Verder gaat het over de rede van H.M. de Koningin tot het Engelse volk, een en ander aangevuld met advertenties en één foto, van O.L.V. ter Linde.

Antoon Verbakel schreef over die bommen: Een Duits toestel liet een tweetal bommen vallen o.a. op de Molenheide. Die troffen o.a. de woning van de familie L. van Heeswijk daarbij werd het zoontje, Wim van 8 jaar gedood. Dergelijke “plaagbombardementjes” vonden in die tijd wel meer plaats.

   

Ook nationaal, internationaal en wereldnieuws, waaronder het bericht: “Laatste nieuws. Om 12 uur is Aken gebombardeerd.” Onder de titel “on the road” staan opmerkelijke, actuele stukjes. Verder lees ik dat veehouders geen melk mochten verkopen. Toch werden wij regelmatig te voet met het grijs geëmailleerde tweeliter kènneke naar het buurtschap Kooldert gestuurd om het te laten vullen.

   

Bij de Kruisheren was de jaarlijkse noveen ter ere van O. L. Vrouw ter Linde. Ook nu komende zaterdagavond 14 oktober om 6 uur, met een speciale intentie “uit dankbaarheid”, ondanks de gevallen doden. Woorden van de smeekzang herken ik nog: “Heer, wil onze schuld vergeven en schenk ons een zalige vree.” Het werd tijdens de oorlog massaal gezongen op het einde van het avondlof in de St. Petruskerk, en deze laatste strofe zelfs tweemaal. Zelfs als kind werd ik emotioneel. Zoek het tevergeefs in oude zangbundels!

Ook de avond van de bevrijding, een maand eerder, staat nog in mijn geheugen gegrift. Officieel is Uden op 19 september 1944 bevrijd. De heer Lammers, directeur van de zuivelfabriek, wilde  na jaren eindelijk de vlag weer laten wapperen. Hij vroeg aan Vader de vlaggenstok in de daarvoor bestemde stalen buis buiten het hek te plaatsen, waaraan de dochters reeds de driekleur hadden bevestigd. De familie bezat een prachtige, grote driekleur waar wij jaloers op waren, maar van ons thuis uit keken we er toch op.

Tijdens de oorlog baden we iedere avond drie rozenhoedjes. Ik zeg tegen Moeke: “dat hoeft nu toch niet meer?” “Jawel”, was het antwoord, “vandaag nog uit dankbaarheid en vanaf morgen iedere avond weer één.”

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Herriët Hulst zei op 21 oktober 2014 om 14:42 uur

Ieuk om de verhalen over Uden te lezen. Ik ken ze alleen vanaf 1997. Ik vond het ook erg gezellig om met u gesproken te hebben. Ik ga het thuis nog eens op mijn gemak lezen

Rini de Groot. zei op 22 september 2015 om 22:22 uur

Tijdens de Eucharistie viering in het Processiepark van Handel 20 juni jl. met de Valkenswaardse Processie, werd het communielied gezongen op dezelfde melodie als het in de oorlog in Uden, genoemd in het verhaal.
Ik ontving van Leo van de Ven uit Valkenswaard de Melodielijn van het gezongen lied nu de woorden van het destijds gezongen smeeklied.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 23 september 2015 om 20:47 uur

Wat mooi, Rini, dat het heden ten dage nog zo gezongen wordt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: