skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Udensche Courant brengt actie teweeg

De Udensche Courant maakt met mini-mediacircus de tongen los in onze verzuilde regio. In Veghel staat een beweging op om een oud katholiek monument te restaureren.

Foto: BHIC. Het vervallen katholieke monument in Duifhuis.

De conservatieve jaren ’30 zijn de hoogtijdagen van de verzuiling. De plaatselijke katholieke media heeft invloed op de publieke opinie. Hoe groot die invloed kan zijn, bewijst de Udensche Courant ‘Het land van Ravenstein’ in 1938. In die jaren kent het katholieke dagblad een rubriek, genaamd ‘Het Udensch Verleden’. In september 1938 schrijft men over het monument in de buurt Duifhuis, dat in 1888 door de Veghelse katholieken werd opgericht. Het monument herdenkt de periode waarin de katholieken in de Meierij geen geloofsvrijheid hadden en hun erediensten moesten houden over de landsgrenzen. En dat was in Uden, in het land van Ravenstein.

Vanaf 1638, al vóór de Munsterse vrede, hadden de Veghelse katholieken een schuurkerk in Duifhuis. Ze diende ook als schooltje voor de plaatselijke jeugd. Het was zelfs de locatie waar de Veghelse pastoor en exorcist Houbraecken duivelsuitdrijvingen hield. Kortom, een bijzondere plek. De Sint-Lambertusparochie, eigenaar van de grond- had er onder pastoor Clercx een gotisch monumentje laten plaatsen. In 1938 is datzelfde monumentje door weer en wind flink verweerd. Ver van de openbare weg valt het ook niet echt op.

Een vergeten hoekje, waar geen Veghelaar naar omkijkt. En dan schrijft de Udensche Courant: “Ons dorp mag er grootsch op gaan dit monument te bezitten.” Het getuigt van de grote vrijheid die de katholieke godsdienst van oudsher in Uden kent. Oei, dat komt toch wel even binnen bij katholiek Veghel. In de verzuilde beleving is het een Veghels monument. Het raakt de identiteit. Misschien beschaamt het zelfs, dat het belangrijke monument zowat vergeten is. Het regent reacties bij de Udensche Courant. Vol trots meldt het dagblad: “Geen enkel dag- of weekblad in verre omgeving, of het nam dit stukje over.”

De Udensche Courant is er verheugd over, dat haar schrijven de tongen losmaakt. In Veghel zijn in ieder geval mensen wakker geschud. Een speciaal comité staat op om de restauratie van het monument van de grond te krijgen. Want, zoals de Udensche Courant constateert, ziet het monument er vervallen uit. Het mini-mediacircus leidt tot actie. De Udensche Courant besluit tevreden: “Het stemt ons tot bijzondere voldoening dat het ons blad is geweest, dat den stoot gegeven heeft die tot deze gewenschte verbetering leidt

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen