skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Udense jongens veroveren muziekwereld

Het is een bijzonder verhaal, dat van de band Square uit Uden. Niet alleen omdat de zanger later furore zou maken op een heel ander terrein. Maar het is ook het verhaal van een paar vrienden van de middelbare school die in het weekend in binnen- en buitenland optraden maar door de week netjes hun Duitse woordjes leerden.

Jonge Addy van den Krommenacker en Alphons Arts

Bij het eerste optreden in 1965 bestond hun repertoire uit twee haastig gekozen nummers. Maar het schooloptreden van de band van Addy van den Krommenacker, Alphons Arts, Jos Peters, Toon Smits en Paul Bronwasser wél een succes: Square was geboren. Aanvankelijk leggen de jongens zich toe op soulmuziek; Wilson Pickett, Otis Redding, Sam & Dave. Gerepeteerd werd er achtereenvolgens in de garage van de bevriende buurvrouw, een oud kippenhok en een kerk. In die toenmalige kerk moest als tegenprestatie de “vernieuwde” kerkdiensten met muziek worden opgeluisterd. De grote groep aanhangers van Square kreeg meer vorm en algauw kwam er een een eigen fanclub van de grond.

Van het podium naar de schoolbanken

Het aantal optredens nam steeds verder toe, zeker toen een echte manager werd aangesteld: Vincent de Vries. Al gauw waren de meeste weekends volgeboekt. Van vrijdagmiddag tot maandagochtend speelde de band op uiteenlopende podia en werd er geslapen op doorgaans ongemakkelijke zolders boven de danszalen. Maandagmorgen konden de jongens direct door naar de schoolbanken.

Langzaam veranderde het repertoire van Square en werd soul ingeruild voor meer zogeheten “zangeressenmuziek” van Cilla Black, Dusty Springfield en P.P. Arnold. Nog iets later werd de band – dankzij hun veranderende repertoire - de “Udense Bee Gees” genoemd.

Groepsfoto van de jonge band

Stemproblemen voor Addy

Met optredens door het hele land én daarbuiten. Na een aantal jaren van ieder weekend zingen kreeg Addy stemproblemen waartegen geen remedie opgewassen bleek. De optredens van Square tussen 1970 en 1973 waren doorgaans zonder de zanger. In de jaren tachtig stonden de Udense muzikanten weer vaker op het podium dankzij revivaloptredens.

Square kreeg een aantal keren met zware tegenslag te kampen. Manager De Vries verongelukte en toetsenist Willem Konijnenbelt – heel belangrijk voor de professionele ontwikkeling van de band – overleed in 1990 aan een hersentumor.

Passies

In de jaren negentig stond Square nog veelvuldig op de planken maar aan het eind van dat decennium werd duidelijk dat de leden van de band ieder weer hun eigen weg op gingen. Zanger Addy had zijn hart inmiddels – succesvol – verpand aan de mode en ook anderen kregen het steeds drukker met andere passies.

Recente foto van Square

In 2007 kwam het nogmaals tot een optreden als sponsoring van het Udens theater Naat Piek. De kaartverkoop moest toen wat stilletjes verlopen want de pers mocht er geen lucht van krijgen dat de inmiddels bekende couturier achter de microfoon zou staan. Het publiek had er geen boodschap aan en genoot van dit feest van herkenning.

 

Reacties (6)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 21 oktober 2015 om 18:56
Dit is werkelijk een mooi verteld verhaal wat ook weer het verhaal "Zing mee met Addy van de Krommenacker" prachtig aanvult. Waren er nog meer van zulke bandjes in de 60er jaren in Brabant ? Vast wel, alleen ze zijn in de vergetelheid geraakt. Tijd om ze uit de anonimiteit te halen met foto's en verhaal.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 oktober 2015 om 09:55
Wij zijn het helemaal eens met je oproep Gerard ;-) Hopelijk melden de Brabantse muzikanten zich...
Alphons Arts zei op 3 december 2015 om 11:56
Hallo Marilou en Gerard, dat "melden van Brabantse muzikanten" zou mij ook wel goed uitkomen! Ik ben nog steeds van plan ( en begonnen aan ) een boek over de bands uit Oost-Brabant in de 60-er/70-er jaren! Heb al veel gegevens, maar nog niet compleet! Te veel andere passies slokken ook veel tijd op! Mijn schilderijen en restauratiewerk onder andere! Ik hou jullie op de hoogte!
Hanneke van der Eerden
Hanneke van der Eerden bhic zei op 6 december 2015 om 14:53
En, Alphons, van welke Brabantse muzikanten wil jij nog wel eens iets meer weten? Waarmee kunnen we je helpen?
Alphons Arts zei op 6 december 2015 om 16:56
Ik ga mijn onderzoek m.b.t. dat boekje binnenkort hervatten! Dus, ik zal tegen die tijd antwoord geven op jullie vraag waarmee je mij kunt helpen! Je hoort dus nog van mij! Bedankt vast, Hanneke!
Alphons Arts zei op 30 juni 2016 om 12:47
Hanneke, misschien heb jij ooit gehoord van een Band uit Nistelrode; allemaal jongens met roots in de Molukken! Ik ben de naam vergeten, maar 1 jongen herinner ik me nog bij naam: Tony Majaboetoeng!, of zoiets! We waren min of meer bevriend omdat zij ook vaak optraden waar ook wij, Square Uden, optraden! Wie weet de naam nog?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen