i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Uden
Tags:

Újese tongval in Amerikaans Little Chute

vertelde op 11 april 2019 om 11:46 uur

Bijna 6.700 kilometer en een Atlantische Oceaan scheiden het Amerikaanse Little Chute (Wisconsin) en het Brabantse Uden. Toch wonen er daar Amerikanen met een opvallend Udense tongval. Hoe dat komt? Vanuit Uden zijn in de vorige eeuw grote groepen geëmigreerd naar de Verenigde Staten, en een groot deel komt in Little Chute terecht. Twee filmmakers willen hierover een documentaire maken, ‘Van Houdoe tot Howdo’.

Ruim vijfduizend inwoners telt Uden aan het eind van de negentiende eeuw – en al zeker vijfhonderd zijn er dan al vertrokken naar de Verenigde Staten, op naar Little Chute. In de twintigste eeuw gaat die emigratiestroom alleen maar verder, weten onderzoekers Willem Keeris en Wim Rovers, die bij het BHIC deze migratiestroom onder de loep nemen. Zij bezoeken jaarlijks deze Amerikaanse tegenhanger van Uden, op zoek naar familieleden, oud-Udenaren en mooie verhalen. Iedere keer is het weer bijzonder, omdat de voormalige Udenaren ook overzee vasthouden aan hun oude gewoonten, waardoor het lijkt alsof het Brabantse leven uit de jaren zestig daar wordt geconserveerd.  

Filmmakers Diny van Hoften en Manon van Bergen werken aan een documentaire, om deze bijzondere connectie tussen Little Chute en Uden vast te leggen. En de tijd dringt, want de leeftijd van de oud-Udenaren in Amerika is ruim de tachtig gepasseerd. De generaties daarna spreken geen Nederlands meer, en zeker geen Udens dialect. De financien om het filmproject zijn nog niet helemaal rond, en daarvoor loopt tot 25 april een crowdfundingsactie. Meer weten? Klik dan hier om alvast een voorproefje van de documentaire te zien.

Amerikaanse Continental in Little Chute, met een veelzeggend nummerbord

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

Luciën Bressers zei op 11 april 2019 om 13:24 uur

Hoi Marilou, Ujense moet zijn Újese.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 april 2019 om 16:10 uur

Hoi Luciën, als jij dat zegt, dan is dat zo ;) Ik heb het direct aangepast, dank voor je oplettendheid!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 29 juli 2009 om 15:51 uur

Zeeland Mills in Little Chute, Wisconsin

vertelde op 6 juni 2016 om 21:17 uur

Udense emigranten opgelicht