skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Van café tot supermarkt (deel 2)

In het vorige deel lazen we over het café en het kruidenierswinkeltje van de familie Van de Leur. Maar hoe ging het met de supermarkt?

De start van “Supermarkt W. v.d. Leur”

In 1961 maakt Wim van de Leur de stap van café (groot 70 m2) met kruidenierswinkeltje (groot 16m2) en slijterij naar zelfbediening supermarkt met slijterij op adres St. Lambertusstraat 102 (voormalig nummer 56). Het café wordt gesloten.

Supermarkt en slijterij “van de Leur”
Supermarkt en slijterij “van de Leur”

Wat begin jaren zestig de vooruitziende blik van Wim zeker heeft beïnvloed is het grote aantal campinggasten dat gedurende de zomermaanden op camping de Vondst in Cromvoirt verblijft. Zij weten zijn zaak te vinden! Tevens hebben werkenden in die jaren forse loonsverhogingen geïncasseerd en laten het geld rollen. Wim en Mien van de Leur zien de toekomst met vertrouwen tegemoet en delen mee in de welvaartsgroei.

Wim wordt vele jaren ondersteund door zijn zus Cor, zijn echtgenote Mien, het winkelmeisje Anny van Kessel en later Wim’s dochter Marianne en haar echtgenoot Frans. Het is voor met name Mien de hele week hard werken (bestellen, opslag, snijden, wegen, vullen, inpakken, de kassa runnen). Wim is de man van de boodschappenservice. De bestellingen worden in eigen winkelboekjes genoteerd. Op donderdag haalt Wim de boekjes bij klanten op. Op zaterdagochtend worden de bestellingen van 05:00 tot 08:00 uur in lege margarinedozen transportgereed gemaakt. Op zaterdagmiddag bezorgt Wim (gekleed in zijn crèmekleurige stofjas) met de bakfiets tot in Vught de boodschappen. Zus Tiny fietst met tassen boodschappen de achteraf-route. Broden en broodjes worden afgenomen van bakker Van Laarhoven uit Helvoirt. Later wordt ook “Bums dwarsgebakken” industrieel brood verkocht.

Wim en Mien van de Leur in de supermarkt
Wim en Mien van de Leur

Tijdens de Sinterklaasperiode is de supermarkt tevens de aangewezen plek waar kado’s voor de kinderen uit Cromvoirt kunnen worden uitgezocht. Sinterklaas heeft vele jaren in zijn pakhuis (tussen de juten zakken rijst in het zolder magazijn van W. vd Leur) menig bal, puzzel en springtouw op laten slaan. Het bedrijf groeit. Op maandag 18 december 1967 wordt de vergrote en gemoderniseerde supermarkt na een verbouwing officieel heropend.

Uitnodiging voor de heropening van de verbouwde supermarkt
Uitnodiging voor de heropening van de verbouwde supermarkt


Wim van de Leur in de winkel
Wim van de Leur in de winkel


Sluiting van de Coop in juli 2022
Sluiting van de Coop in juli 2022

Hoe alles eindigt

In 1987 stoppen Wim en Mien met hun winkel om van hun verdiende oude dag te genieten. De supermarkt wordt verkocht aan Jogchem van Driesten. In 1990 verhuist de supermarkt naar de Lambertusstraat 55 (naast de kerk). In 1998 wordt de winkel omgebouwd tot EMTé supermarkt. Van november 2018 tot juli 2022 is supermarktketen Coop er gevestigd. Teruglopende aankopen en minder campingbezoekers in de lokale winkel zijn de redenen dat de supermarkt is verdwenen uit het straatbeeld van Cromvoirt.

Mien van de Leur achter de kassa
Mien van de Leur achter de kassa

Wim en Mien verhuizen (samen met de biljarttafel van hun vroegere café!) naar Vlijmen. Mien overlijdt in mei 2000. Wim is tot op hoge leeftijd actief biljarter geweest. Hij woont de laatste jaren van zijn leven in woonzorgcentrum St. Janshof te Vlijmen. Hij overlijdt in maart 2020 op 96-jarige leeftijd. De kinderen van Wim en Mien spreken met veel respect over de inzet van hun ouders en hun team medewerkers. Het levenswerk van twee generaties Van de Leur zal mede door hun verhaal en publicaties in het plaatselijke “Lantaerntje” herinnerd blijven.

Bronnen

Corry Vissers, Judith Harmsen (Cromvoirt) en Maarten Stams (Vlijmen) hebben tips en herinneringen met mij gedeeld. Dankzij Tiny Michels-van de Leur en de kinderen van Wim van de Leur was het mogelijk ook persoonlijke ervaringen en foto’s aan dit verhaal (deel 1 en 2) toe te voegen. Allen dank daarvoor!

Compilatie van foto's van de familie Van de Leur
Compilatie van foto's van de familie Van de Leur

 

Reacties (9)

Wim van de Leur zei op 6 oktober 2022 om 09:09
het is een prachtig verhaal geworden mijnheer van Bockel, mede namens mijn zussen hartelijk bedankt voor deze informatieve geschied schrijving.
groet Wim van de leur
Jacqueline zei op 6 oktober 2022 om 19:28
Wat leuk om dit te lezen over ons pa en ma super goed geschreven. Bedankt voor dit verhaal. Gr Jacqueline en Theo Verboord van de Leur
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 oktober 2022 om 19:25
Ah, wat aardig dat je dat hier laat weten, Jacqueline! Ik geef het door aan de auteur, Aart van Bockel.
martijn zei op 10 oktober 2022 om 21:01
Mooi verhaal pa! Weer top in de pen gekropen
Imre Tiebosch zei op 13 oktober 2022 om 09:03
Wat een cadeautje om dit mooie verhaal en foto's te lezen en te bekijken
. Wij hebben destijds de oude supermarkt mogen kopen van familie van de Leur. De oude toonbanken stonden er nog in en onder ons tapijt liggen nog de oude tegeltjes. We zijn bevoorrecht op deze plek te mogen wonen, compleet met de prachtige geschiedenis van hard werken en klaar staan voor elkaar.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 oktober 2022 om 17:14
Bedankt voor jullie enthousiaste reacties, Martijn en Imre! Mee eens hoor, Aart vertelt hier een prachtig verhaal. Ik ben nu wel heel benieuwd, Imre, wat is er met de oude toonbanken gebeurd? En wat goed te horen dat jullie daar zo je plek hebben gevonden.
Ineke van Mensvoort van Baardwijk zei op 8 februari 2023 om 14:41
Geweldig, zo mooi om te lezen en de foto s te zien.
Wij hebben jaren naast de winkel gewoond.
Ons mam Rieka van Baardwijk van der Bruggen heeft
Nog een tijdje met Wim op de St Janshof in Vlijmen gewoond.
Waren ze weer buren! Rieka is een paar maanden na Wim overleden
Op 97 jarige leeftijd.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 10 februari 2023 om 11:41
Bedankt voor je leuke reactie Ineke. Wat mooi dat je moeder ook nadat ze verhuisd is nog naar Wim van de Leur gewoond heeft, beter een goeie buur .....
En wat een mooie gezegende leeftijd heeft je moeder mogen bereiken, hopelijk in goede gezondheid.
Jacqueline Verboord zei op 10 februari 2023 om 15:35
Hoi Inneke wat leuk om jou reactie te lezen..ik weet nog goed dat wij buurmeisjes waren..ik heb jullie ma in het bejaardenhuis ook nog vaak gesproken. Groetjes Jacqueline van de leur

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen