i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Cuijk en Sint Agatha
Tags:

Van de glijbaan in Cuijk

vertelde op 4 september 2013 om 16:02 uur

Gezien de plassen op het terrein heeft het pas geregend, maar de jeugd laat zich daardoor niet weerhouden. Op de foto zien we speeltuin de Messemaker in Cuijk, gelegen aan de Heerstraat (net zoals de gelijknamige camping die daar ligt).

De speeltuin maakt een wat rommelige indruk maar dat kan ook liggen aan de plek vanwaar de foto is gemaakt. Op de achtergrond wordt een bankje verplaatst. Duidelijk is wel dat de hoge glijbaan populair is, net zoals de lange schommel rechtsachter.

Genoeg te zien dus op deze foto, maar wat we missen, zijn de verhalen achter deze foto. Beklom jij regelmatig de trap naarboven? Herinner jij je de modderpoel na een flinke regenbui? Of denk je juist aan het plezier dat je daar allemaal hebt gehad?

Laat het ons weten en reageer!

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (6)

Tiny Holtmeulen zei op 16 februari 2018 om 11:40 uur

Hallo Marilou,

De bedoelde speeltuin in begonnen in 1953 als "Speeltuin Kindervreugd" aan de Beverse straat in Cuijk. Vlak langs de speeltuin was het voetbalveld van Voetbalvereniging Jan van Cuijk (JVC). Café "De Bond", dat net voor het voetbalveld stond, was ook tevens een goed oord om na een wedstrijd of een middag speeltuin de dorst te lessen. Door de uitbreiding van de industrie moesten beiden daar vertrekken. De speeltuin werd op 29 juni 1963 geopend op een terrein da de Messemaker werd genoemd. Dit terrein was voorheen een zandkuil, gegraven door de gebroeders Broeks uit Haps. Later werd de zandkuit gebruikt als vuilstortplaats. Na goede onderzoeking werd het terrein aangewezen voor de speeltuin. De naam Kindervreugd werd vervangen door "De Messemaker". De speeltuin was tevens een heel stuk uitgebreid en er was zelfs een elektrisch aangedreven zweefmolen, ook standen er een koppel Reuzenraderen, waar je als eekhoorntjes in rond kon lopen. De speeltuin is altijd door vrijwilligers gebouwd en beheerd. Toen de kosten te hoog werden voor het comité is de speeltuin overgenomen door een Camping beheerder die daar een camping bij aangelegd heeft en de naam Messemaker handhaafde. Op een gegeven moment is de eigenaar van de camping daar vermoord en is de camping ook weg gegaan. Nu zijn er woningen gebouwd en kunnen er nog enkele een woning bouwen, er zijn nu nog kavels vrij.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 februari 2018 om 21:02 uur

Jeetje Tiny, wat een bijzondere aanvulling met een heftig slot! Heb je zelf veel gespeeld op die plek en in welke periode was dat dan ongeveer? Mogelijk heb je zelf nog foto's die we hier kunnen delen?

Dank alvast!

Tiny Holtmeulen zei op 17 februari 2018 om 14:03 uur

Hallo Marilou,

Ik heb er regelmatig gespeeld toen de speeltuin nog in de Beversestraat was,
maar ik heb er geen foto's van. Mijn ouders waren niet zo foto achtig maar toen wij ouder werden (mijn zus Annie en mijn broer Albert ook) en niet meer naar de speeltuin gingen, begon mijn vader af en toe met foto's te maken.
Helaas kan ik niets daarvan opsturen.

de grote glijbaan kwam er pas goed de speeltuin naar de Messemaker ging, toen gingen wij er niet meer naar toe.

Groetjes Tiny

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 februari 2018 om 10:04 uur

Dat kan ik me voorstellen, Tiny, het maken van foto's was destijds ook een heel andere aangelegenheid dan nu natuurlijk. Maar heb je leuke herinneringen aan de speeltuin zelf? (ik moet zelf de hele tijd denken aan dat oude liedje 'En dan gaan we naar de speeltuin' maar misschien sluit dat helemaal niet aan op hoe jij erop terugkijkt?)

Tiny Holtmeulen zei op 19 februari 2018 om 11:16 uur

Hallo Marilou,

Toen dat liedje de de wereld kwam moest ik er ook aan denken, helaas was ik toen de glijbaan kwam er aan ontgroeid. Toen had je meer oog voor de meisjes om te kijken of er een mooie voor je tussen zal. En ik heb ze gevonden in Boxmeer, het mooie ervan is dat ze nog steeds bij me is.

groetjes Tiny

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 februari 2018 om 13:40 uur

Ah wat mooi! Eind goed, al goed Tiny ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: