skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Van de glijbaan in Cuijk

Gezien de plassen op het terrein heeft het pas geregend, maar de jeugd laat zich daardoor niet weerhouden. Op de foto zien we speeltuin de Messemaker in Cuijk, gelegen aan de Heerstraat (net zoals de gelijknamige camping die daar ligt).

De speeltuin maakt een wat rommelige indruk maar dat kan ook liggen aan de plek vanwaar de foto is gemaakt. Op de achtergrond wordt een bankje verplaatst. Duidelijk is wel dat de hoge glijbaan populair is, net zoals de lange schommel rechtsachter.

Genoeg te zien dus op deze foto, maar wat we missen, zijn de verhalen achter deze foto. Beklom jij regelmatig de trap naarboven? Herinner jij je de modderpoel na een flinke regenbui? Of denk je juist aan het plezier dat je daar allemaal hebt gehad?

Laat het ons weten en reageer!

Reacties (15)

Tiny Holtmeulen zei op 16 februari 2018 om 11:40
Hallo Marilou,

De bedoelde speeltuin in begonnen in 1953 als "Speeltuin Kindervreugd" aan de Beverse straat in Cuijk. Vlak langs de speeltuin was het voetbalveld van Voetbalvereniging Jan van Cuijk (JVC). Café "De Bond", dat net voor het voetbalveld stond, was ook tevens een goed oord om na een wedstrijd of een middag speeltuin de dorst te lessen. Door de uitbreiding van de industrie moesten beiden daar vertrekken. De speeltuin werd op 29 juni 1963 geopend op een terrein da de Messemaker werd genoemd. Dit terrein was voorheen een zandkuil, gegraven door de gebroeders Broeks uit Haps. Later werd de zandkuit gebruikt als vuilstortplaats. Na goede onderzoeking werd het terrein aangewezen voor de speeltuin. De naam Kindervreugd werd vervangen door "De Messemaker". De speeltuin was tevens een heel stuk uitgebreid en er was zelfs een elektrisch aangedreven zweefmolen, ook standen er een koppel Reuzenraderen, waar je als eekhoorntjes in rond kon lopen. De speeltuin is altijd door vrijwilligers gebouwd en beheerd. Toen de kosten te hoog werden voor het comité is de speeltuin overgenomen door een Camping beheerder die daar een camping bij aangelegd heeft en de naam Messemaker handhaafde. Op een gegeven moment is de eigenaar van de camping daar vermoord en is de camping ook weg gegaan. Nu zijn er woningen gebouwd en kunnen er nog enkele een woning bouwen, er zijn nu nog kavels vrij.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 februari 2018 om 21:02
Jeetje Tiny, wat een bijzondere aanvulling met een heftig slot! Heb je zelf veel gespeeld op die plek en in welke periode was dat dan ongeveer? Mogelijk heb je zelf nog foto's die we hier kunnen delen?

Dank alvast!
Tiny Holtmeulen zei op 17 februari 2018 om 14:03
Hallo Marilou,

Ik heb er regelmatig gespeeld toen de speeltuin nog in de Beversestraat was,
maar ik heb er geen foto's van. Mijn ouders waren niet zo foto achtig maar toen wij ouder werden (mijn zus Annie en mijn broer Albert ook) en niet meer naar de speeltuin gingen, begon mijn vader af en toe met foto's te maken.
Helaas kan ik niets daarvan opsturen.

de grote glijbaan kwam er pas goed de speeltuin naar de Messemaker ging, toen gingen wij er niet meer naar toe.

Groetjes Tiny
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 februari 2018 om 10:04
Dat kan ik me voorstellen, Tiny, het maken van foto's was destijds ook een heel andere aangelegenheid dan nu natuurlijk. Maar heb je leuke herinneringen aan de speeltuin zelf? (ik moet zelf de hele tijd denken aan dat oude liedje 'En dan gaan we naar de speeltuin' maar misschien sluit dat helemaal niet aan op hoe jij erop terugkijkt?)
Tiny Holtmeulen zei op 19 februari 2018 om 11:16
Hallo Marilou,

Toen dat liedje de de wereld kwam moest ik er ook aan denken, helaas was ik toen de glijbaan kwam er aan ontgroeid. Toen had je meer oog voor de meisjes om te kijken of er een mooie voor je tussen zal. En ik heb ze gevonden in Boxmeer, het mooie ervan is dat ze nog steeds bij me is.

groetjes Tiny
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 19 februari 2018 om 13:40
Ah wat mooi! Eind goed, al goed Tiny ;)
Theo Verkerk zei op 27 januari 2020 om 17:25
Tiny geeft aan de naam Kindervreugd werd vervangen door "De Messemaker". Dat is niet correct. De speeltuin heette de Messemaker en die speeltuin werd geëxploiteerd door de RK Stichting “Kindervreugd”. Dat is altijd zo gebleven.
Eind jaren 60/ begin jaren 70 is de speeltuin uitgebreid met een camping. Ook kwam er toen een midgetgolfbaan. De speeltuin was gratis toegankelijk voor leden van de stichting Kindervreugd. Alle andere bezoekers betaalden entreegeld. Voor het gebruik van de camping en de midgetgolfbaan moest door iedereen worden betaald.
Wat Tiny verteld over vrijwilligers, dat klopt ook niet. Het personeel op de camping en in de speeltuin werd gewoon betaald. Ik heb er nog gewerkt in de vakantie, begin jaren 70, aan de kassa bij de entree en als toezichthouder in de speeltuin.
Toen de stichting vele jaren later werd opgeheven, werd de camping met de speeltuin verkocht aan de familie Van Rossem uit St. Hubert. Deze familie was ook daar al eigenaar van een camping.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 januari 2020 om 09:14
Bedankt voor je aanvullingen, Theo! Dat zien we graag, dat er juist gediscussieerd wordt hoe de vork in de steel zit ;)

Heb je leuke herinneringen aan de tijd dat je daar werkte? Was het een prettige werkomgeving?
Theo Verkerk zei op 28 januari 2020 om 10:47
Over het werk valt niet zo heel veel te vertellen. Aan de kassa tickets voor de toegang verkopen en controleren of de leden van de stichting hun lidmaatschapsbewijs bij zich hadden. Voor het gebruik van de midgetgolfbaan moest apart worden betaald. Tijdens het toezicht houden droeg ik een oude uniformpet om duidelijk te maken dat ik bij het personeel hoorde. Ik had dan ook een sleutel bij me en elk uur opende ik daarmee de zweefmolen en die bediende ik dan een poosje. De kinderen waren er dol op.
In de vroege ochtend was het opruimen en schoonmaken wat de aandacht vroeg. Ik ontdekte toen wel een keer dat mensen op de camping in alle vroegte hun honden lieten zwemmen in het zwembad. Ze vonden dat dat best wel moest kunnen. Dat werd toen uiteraard meteen verboden.
Begin jaren ’70 heb ik namens de Stichting Kindervreugd in de wijk De Valuwe bij echt alle woningen (ongeveer 1500) aangebeld met de vraag of er interesse was om lid te worden. Een percentage van de opbrengst was voor mij. Ik kan me niet meer herinneren om hoeveel geld het ging.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 januari 2020 om 09:41
Nou Theo, dat klinkt als een leuke baan, zeker als de opruimwerkzaamheden gedaan waren. Ik neem aan dat je doorgaans werd omringd door mensen met goede zin omdat ze wel zin hadden in zo'n verzetje, toch?
fred vinckx zei op 26 april 2020 om 09:39
haha die goede oude tijd. ben nu 60. min vder en moeder gingen altijd naar de messemaker wij waren met 7 kinderen toen ik een jaar of 10 11 was heb ik daar mijn eerste vriendinnetje gevonden ze hete jerny ooms jeugdsentiment eerste klas nu heb ik zelf 2 dochters 1 ervan woont in cuijk op de zwaanstraat die nu in er achting is van een dochter ik zou dolgraag weer 'n keer naar de messemaker willen maar de speeltuin bestaat niet meer helaas mooie hele mooie tijden meegemaakt gr fred vinckx
Tiny Holtmeulen zei op 26 april 2020 om 15:36
Hallo Fred,
Ik wens je en je vrouw en dochter met de verwachting met de komst van de kleine! Dat geeft altijd een feest. Ik wens jullie familie allemaal een fijne dag.

Groetje, Tiny
Hans uit Ottersum zei op 3 augustus 2021 om 06:36
In Ottersum had je vroeger naast de Vierdaagse ook een drie-daagde. Georganiseerd door Kindervakantiewerk kon je drie dagen genieten van een programma vol vertier. Met een bus naar De Messemaker zat elk jaar in het programma.
Ik herinner mij de twee zwembaden nog waar je schrale voeten van kreeg.
En natuurlijk die draaiende wielen waar ik als kleine jongen niet in durfde.
Eric Jeurissen zei op 9 november 2023 om 23:54
Mijn jeugdsentiment… voor een kind leek het een heel eind vanuit het centrum. Toch heel vaak geweest. De glijbaan had donkere latten die niet altijd pijnloos onder je vandaan gleden. Er achter zie je de schommels ( blauw geel gekleurd als ik het me goed herinner ) Daartussen liep de kabelbaan over een zandstraat. De zweefmolen, de ronddraailepels waar je zolang als je kon aan de buitenkant bleef hangen. Een kikkerbadje… kortom, genoeg manieren om je flink pijn te doen ;) rechts naast de ingang zat het kantoor cq clubhuis… ik doe mijn ogen dicht en zie alles draaien.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 november 2023 om 12:58
Wat heb je dit beeldend beschreven, Eric! Prachtig om zo met je mee terug te gaan in de tijd. Begrijp ik goed dat je regelmatig met een flinke pleister terugkeerde?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.