i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Best , Uden
Periode: 1900 - 1954
Tags:

Van dorpsmister tot Burgemister

vertelde op 12 maart 2019 om 09:55 uur

In de vorige eeuw woonde aan het Marktveld in Uden de familie Strik, met een boerderij, dorpscafé en kersenboomgaard. Kinderen van het Blindeninstituut Grave werden in de kersentijd door hen uitgenodigd om, letterlijk blindelings, kennis te maken met de Udense Kers(en). Zo liepen ze schouder aan schouder snuivend, voelend en proevend.

In het gezin van Jan Strik werden twaalf kinderen geboren waarvan er slechts vier overleefden: twee jongens en twee meisjes. Jan was wethouder in de gemeente Uden en in 1903 mede-oprichter van de R.K. Veilingvereniging.

Jan Strik, in het midden gezeten, foto: collectie familie Ockhuizen.

Op 30 April 1881 werd Piet geboren. Door ouderen wordt er wel eens gekscherend gezegd: wat moet er van die jongelui later worden. Misschien gold dat ook voor deze Udense knul. Voor vervolgonderwijs liep de jongeman tweemaal in de week naar het 17 km verder gelegen Grave. Hij was een van de eerste Udense jongens die een fiets bezat. Daarmee showde hij op het Marktveld door al fietsend z’n jas aan en uit te trekken. Z’n moeder zei, ‘nu hij een fiets heeft, komt hij nog later thuis.’

Hij slaagde in Den Haag op 7 augustus 1919 voor zijn akte Engels L.O. en behaalde later de lagere onderwijsakten Frans en Landbouw. Dat laatste vermoedelijk op suggestie van zijn vader.

In 1901 werd hij onderwijzer in Beers. Op 12 oktober 1906 verliet hij met eervol ontslag de school voor een functie van schoolhoofd in de gemeente Stiphout, waar datzelfde jaar een nieuwe jongensschool was gebouwd.

Stiphout was toen een arm dorpje, de bevolking verdiende de kost in de Helmondse fabrieken en in de landbouw. Enkelen hadden een klein winkeltje. Voor het onderwijs waren er de Zusterschool, daterend van 1880, en de openbare jongensschool van meester Strik.

De Jongensschool in Stiphout1920, de tweede klas van meester Strik (links). Rechts meester De Vries. Foto: Collectie RHC Eindhoven, fotonr. 119452.

In 1923 werd de ‘bovenmister’ gekozen als lid der Provinciale Staten van Noord-Brabant. Peter had een prettige band met de burgemeester en de pastoor van Mierlo-Hout en werd in oktober 1929 benoemd tot burgemeester van Best. Bij zijn afscheid boden de inwoners hem een ambtsketen aan. De Snepstraat waar het schoolgebouw stond, werd de Meester Strikstraat. De intocht in Best was voor de Stiphoutenaren een onvergetelijke dag, vertelde een 97-jarige inwoonster.

Meester Strikstraat met onderwijzerswoning.

Regelmatig bezocht ik Piet de Groot in de buurtschap Zoggel. Hij was doof, vragen aan hem gesteld schreef je op de meegebrachte blocnote. In de zestiger jaren ‘vertelde’ ik dat ik naar Best ging verhuizen, daarop wist hij prachtige anekdotes over Mister Strik. Onlangs vond ik de destijds gemaakte aantekeningen, ik zocht in archieven en las daarbij glimlachend over de soms ‘harde bewoordingen’ die tussen de gemeente Best, de provincie en de erven Strik vielen.

Burgemeester Strik overleed vrij plotseling in 1941 en kreeg daarna zijn laatste rustplaats in een grafkelder tussen zijn inwoners. Begin jaren vijftig begon het getouwtrek over de geleende ambtsketen. Deze werd na 14 jaar gebruik door de gemeente in 1954 weer familiebezit. Een thema Geschiedenis voor Best nu het dorp zich opmaakt voor 200 jaar zelfstandigheid.

(Klik hier voor het vervolg)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (7)

Tonnie Ockhuizen. Uden zei op 13 maart 2019 om 23:17 uur

Jan Strik was tevens loco burgemeester in Uden.

Rini. zei op 14 maart 2019 om 10:57 uur

Op de eerste foto staat verticaal linksboven op een plankdeel van het Veilinggebouw het woord 'Lierop' geschreven de naam van de foto zaak ?
Krantenknipsel uit de, 'Zuid-Willemsvaart' gedateerd 5 october 1929.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 maart 2019 om 11:42 uur

Bedankt voor jullie aanvullingen, Tonnie en Rini!

Rini de Groot. zei op 14 maart 2019 om 20:19 uur

'Nog voor zijn vertrek maakt meester Strik een heuse schoolstrijd op lokaal niveau mee.' Uit: Stiphout van het begin Helmond. (Heemkunde Helmond.)

Rini de Groot zei op 14 maart 2019 om 22:12 uur

Bovenste groepsfoto is van 1903 en herinnert aan de oprichting
van de R.K. Veilingvereniging.

Christian van der Ven
Christian van der Ven bhic zei op 15 maart 2019 om 09:58 uur

Bedankt Rini, zo breidt de informatie zich hier stukje bij beetje uit :-)

Rini de Groot. zei op 17 maart 2019 om 23:24 uur

Luciën Bressers: De locatie van de bovenste foto is ongeveer de plaats waar nu het gemeentekantoor staat, destijds de voorloper van het latere veilinggebouw.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 29 oktober 2010 om 11:19 uur

Meester Van Buuren (1849 -1906)

vertelde op 11 juli 2012 om 12:47 uur

Met de muziek mee

vertelde op 28 juni 2017 om 11:41 uur

Cor Swanenberg is voor Kobus nog steeds meester op de woonwagenschool in Den Bosch

vertelde op 27 maart 2019 om 08:10 uur

Burgemister wordt feestelijk ingehaald