i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Oedenrode
Periode: 1650 - 1912
Tags:

Van Drie Klokken naar Harmoniezaal

vertelde op 29 april 2019 om 08:33 uur

Het achttiende-eeuwse huis, genaamd de Drie Klokken gelegen bij de watermolen, was al rond 1650 bekend als huis met schuur, hof en brouwhuis. In 1832 was zadelmaker Francis Merkelbach de eigenaar, die werd opgevolgd door Antonie van de Rijt, herbergier en timmerman.

Wie is wie? Tekst is van Jo van der Kaaij: Tonia van de Rijt-Van de Laar, Janus van de Rijt, Crisje Raaijmakers, met sigaar Huub Raupp, Elisabeth van de Rijt.

Op 5 december 1912 doet Antonies zoon Adrianus als caféhouder zijn beklag bij de gemeente, omdat hij geen vergunning voor het schenken van sterke drank zou krijgen.

Hij doet uitgebreid zijn verhaal: hij heeft het pand sectie G 1606 als mede-erfgenaam in bezit gekregen. Al geruime tijd vóór 1 mei 1881 verkocht zijn vader Antonie van de Rijt Hendrikszoon hier,  midden in het centrum van de gemeente bij het Marktplein, zonder strijd met wet of verordening sterke drank.  

Het is een van de voornaamste drankgelegenheden in deze gemeente, die door vreemdelingen en ingezetenen druk bezocht wordt. Tijdens de jaarmarkten, bekend om hun druk vertier, is de loklaiteit de meest gekozen verblijfplaats voor kooplieden, veehandelaars en marktbezoekers en wordt hij tevens gebruikt als bewaarplaats van de voertuigen en voor de stalling van paarden.

Café van Adrianus van de Rijt, vanaf 1960 Harmoniezaal Borchmolendijk.

De lieden komen daar om hun zaken te doen en te vertoeven in de zaak. Niet alleen om te drinken, maar ook om zich van warm en koud voedsel te voorzien. Tijdens de kermisdagen treft men in de zaak geregeld gasten aan, terwijl de eigenaars van vermakelijkheden bovendien paarden komen stallen en wagens plaatsen.

Zondags ziet men verschillende buitenmensen die naar de kerk komen, de inrichting als aanlegplaats kiezen, terwijl de meeste lieden per voertuig binnenkomen. Voor de manschappen van de rijkspolitie en hun paarden is het pand al vanaf het begin van zijn bestaan, steeds de aangewezen verblijf- en rustplaats geweest. Dagelijks treft men in het café reizigers aan die op de aankomst van de tram wachten.

Ook als logement heeft de zaak zijn betekenis, terwijl ten slotte het pand  - gelegen tussen het gemeentehuis en het postkantoor -  ook geregeld door het publiek als wachtlokaal voor deze openbare gebouwen gebruikt wordt.

Aan de inrichting zijn verder verbonden:

  1. de zogenaamde grote en kleine waag van de gemeente, waarbij dagelijks levend en geslacht vee wordt aangevoerd en gewogen.
  2. Een ruime concertzaal, de enige in deze gemeente , waarin ook een bloeiend muziekgezelschap gevestigd is.

In alle bescheidenheid meent Adrianus wel in aanmerking te mogen komen voor een vergunning.

Vijfentwintig-jarig huwelijksfeest van Janus van de Rijt en Tonia van de Laar 1903-1928.

Foto’s: Jo van der Kaaij

Bronnen:
Tiny van Lieshout in Heemschild (1989), afl. 1, p 16-24.
BHIC, Schepenbank Sint Oedenrode, 1548 - 1811, toegang 7636.
BHIC, Gemeentebestuur Sint-Oedenrode, 1811-1933, Toegang 7634.
BHIC, Gemeentelijk Kadaster Sint-Oedenrode 1832-1971, Toegang 7739.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 mei 2019 om 15:19 uur

Fascinerend te lezen hoe ver die historie teruggaat, Willie. Met de mooie foto's van Jo van der Kaaij erbij geeft het een prachtig beeld!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 2 november 2015 om 09:22 uur

Herberg, brouwerij, café en bakkerij De Eenhoorn te Oploo

vertelde op 14 december 2015 om 09:34 uur

Herrie in de herberg

vertelde op 26 februari 2016 om 19:20 uur

Brouwerij/herberg