i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Eindhoven
Tags:

Van een dwangbuis naar mentale kracht

vertelde op 21 februari 2018 om 20:19 uur

Van een gesloten instelling naar een 'verbindende community voor mentale kracht': de Geestelijke Gezondheidszorg voor mensen in Eindhoven (en omgeving) bestaat 100 jaar en daar staat deze organisatie uitgebreid bij stil. Onder meer met een terugblik op de afgelopen eeuw, inclusief oude foto’s uit onze collectie.

Koningin Juliana bezoekt RPI in Eindhoven foto: Koningin Juliana bezoekt RPI in 1960 in Eindhoven

In februari 2018 is het precies 100 jaar geleden dat Joseph Alexis K. als eerste mannelijke cliënt werd opgenomen. In deze eeuw is er veel veranderd. "Piepende sloten werden geolied en verwijderd, deuren gingen open en dwangbuizen werden afgeworpen. En gelukkig zijn er tegenwoordig minder vooroordelen tegen mensen met een psychische kwetsbaarheid dan voorheen. Alhoewel het hard blijft werken tegen stigmatisering, want dat steekt regelmatig de kop op", vertelt Marie-Louise Vossen van de Raad van Bestuur.

Voor de eerste plannen voor deze instelling moeten we terug naar 1906: dan beginnen de voorbereidingen voor een nieuw ‘rijksgesticht’. De bestaande gestichten in Medemblik en Grave blijken overvol en hun gebouwen voldoen niet meer aan de eisen van die tijd. Op voorstel van de staatscommissie geeft de minister van Binnenlandse Zaken de inspecteurs van het ‘Staatstoezicht op Krankzinnigen en Krankzinnigengestichten’ de opdracht om besprekingen over nieuwbouw te openen.

In 1912 valt de keuze op een bosrijk terrein in Woensel. De gemeenteraad van Woensel besluit in april 1913 tot de aan- en verkoop van de benodigde gronden en de Tweede Kamer gaat akkoord met een wetswijziging die de oprichting van een nieuw rijksgesticht mogelijk maakt. Daarmee is de basis voor Landgoed De Grote Beek gelegd. In het begin van de vorige eeuw vindt de zorg plaats achter gesloten muren en hekken, nu staan de poorten open voor cliënten, naasten, vrijwilligers en bezoekers. Deze vergaande ontwikkeling in de geschiedenis is ook in beeld gebracht door de GGZe en kan worden aangevuld met eigen herinneringen, foto’s of verhalen.

Wil je verder onderzoek doen, bekijk dan dit archief.  

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 21 augustus 2014 om 22:08 uur

De Israelitische gezondheidskolonie te Etten-Leur

vertelde op 25 augustus 2014 om 16:43 uur

De Gezondheidskolonie Dordrecht