i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oisterwijk
Tags:

Van Esscheven

vertelde op 3 april 2009 om 16:55 uur

Een van de vennen waaraan Oisterwijk zijn toeristische bijnaam de Parel van Brabant dankt, is het Van Esscheven (de vennen zijn de paarlen). Het maakt deel uit van een vennenreeksje van drie, samen met het Goorven en het Witven.

Van oorsprong heette het Van Esscheven het Cruysven. Het veranderde van naam doordat het eigendom werd van Theodorus van Esch. In 1865 kocht hij een met paaltjes afgebakend perceel op de grote heide ten zuiden van Oisterwijk. Dit stuk grond zou, inclusief het ven, een eeuw in de familie blijven.

Dit ven is zoals alle andere vennen natuurlijk erfgoed. Het ven en de omgeving daarvan vertellen tevens het verhaal van menselijk ingrijpen in de natuur en is daardoor óók erfgoed. In 1801 werd begonnen met het beplanten van de heide met dennenbossen, de aanzet tot de nu zo bekende Oisterwijkse bossen.

Eigenaar Natuurmonumenten liet in 1950 de Rosep afsluiten. Dit riviertje voedde het ven met zuur water wat ten koste ging van de waterflora. Een grote schoonmaak werd uitgevoerd, gevolgd door een tweede in 1995.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 27 maart 2008

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 22 mei 2009 om 11:28 uur

Daandeledennen

vertelde op 10 december 2009 om 15:57 uur

Hunebed op heide

vertelde op 21 juni 2011 om 14:35 uur

Staalbergven Oisterwijk