i

Van “Hallo Bandoeng” naar skypen met Parijs

vertelde op 29 mei 2011 om 20:37 uur

Met de komst van het ontvangststation aan de Radioweg in Stevensbeek ging er aan het begin van de vorige eeuw een nieuwe wereld open qua communicatie. Maar de techniek staat niet stil.

Als ik de huiskamer binnenkom, net terug van de vergadering over Stevensbeek 75, gaat de beltoon op mijn computer. Ik accepteer het gesprek want ik zie dat het Jeroen is. Mijn zoon die in Parijs studeert, skypt met me. We kunnen elkaar horen en zien via een satellietverbinding. De moderne techniek brengt en houdt ons dicht bij elkaar en we kunnen de dingen van de dag op een gemakkelijke manier met elkaar delen. We praten met elkaar, sturen elkaar tekstberichten, foto’s en filmpjes en tegelijk zien we elkaar op onze beeldschermen. Het is een geweldige techniek.

In het begin van 1921 werden reeds "duizend en meer" woorden per avond uit Indië ontvangen via het ontvangststation aan de Radioweg in Stevensbeek (toen Sambeek). Dat was destijds een enorme techniek, ondanks dat er behoorlijk wat ‘krakers’ (zwakke en verstoorde berichten) tussen zaten.

Zeven masten van meer dan 60 meter hoog met enkele draden tussen de masten waren in 1919 zodanig opgesteld dat het mogelijk was berichten uit Bandoeng op Java, 11.407 kilometer verderop, te ontvangen.

Vanuit Nederland konden nog geen berichten verstuurd worden, omdat wij niet beschikten over een zender. Het was eenrichtingsverkeer. Enkele jaren later was de zender in Kootwijk klaar. Toen kon vanuit Kootwijk geseind worden en in Stevensbeek worden ontvangen.

Het pionierswerk van telegraaf- en telefoonverbindingen aan de Radioweg waren in 1924 al zover doorontwikkeld dat besloten werd het geheel naar Amsterdam over te brengen. Dat was het einde van de Radiomasten aan de Radioweg die in oktober 1925 werden gesloopt. Die snelheid van ontwikkeling is niet opgehouden. De radiomasten hebben slechts vijf jaar gefunctioneerd en de techniek is inmiddels zover doorontwikkeld dat we negentig jaar later kunnen skypen met iedereen over de hele wereld.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (11)

ir Hans Vles, auteur van "Hallo Bandoeng." zei op 17 augustus 2015 om 12:49 uur

Sambeek werd verhuisd naar Wassenaar en daarna naar Noordwijk. In Amsterdam kwam de centrale waar het grote publiek terecht kon. In Kootwijk de zender.
De telegrafisten zaten in Amsterdam en konden dus zenden via Kootwijk en ontvangen via Wassenaar en daarna Noordwijk.

G.W.Ch. Lemmens zei op 21 oktober 2015 om 15:41 uur

Maar Gerard de Baaij als je nu Facebook gebruikt kun je voor NIETS met je zoon in Parijs of waar danook bellen, want voor Skyp moet je toch wel wat betalen!
Wij facebooken met onze jongste zoon Hamish voor niets in Laos.

Hendriks zei op 1 maart 2017 om 21:45 uur

Er zijn nog betonblokken te vinden waar de masten waren verbonden ,
en de Vlucht bunker is ook nog aanwezig

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 2 maart 2017 om 11:28 uur

@ Hendriks, liggen die betonblokken nog aan de Radioweg? En kunt u uitleggen waarom er een vluchtbunker was?

Gerard W. Ch. Lemmens
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 2 maart 2017 om 11:48 uur

Omdat het zo lang geleden is gebeurd kan ik helaas mijn familieleden (ouders, ooms en tantes) die in het voormalige Nederlands Indie toen woonden (ik ben er ook geboren !!) niet meer vragen of zij naar die zender luisterden. Jammer !

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 2 maart 2017 om 12:23 uur

Als troost een beetje tempo doeloe.. voor jou Gerard, maar misschien ken je het al. Geluidsopnamen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid van de eerste commerciële radiozender Philips Omroep Holland-Indië uit de jaren 1920-1930
http://pers.beeldengeluid.nl/137584-beeld-en-geluid-plaatst-uitzendingen-eerste-commerciele-radiozender-uit-de-jaren-20-30-online

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 2 maart 2017 om 12:24 uur

Ben overigens ook benieuwd wat voor soort berichten er uit Indië door het ontvangststation in Stevensweert werden opgevangen. Werden er ook brieven voorgelezen aan familieleden in Nederland? Waren het nieuwsberichten?
Kan iemand daar meer over vertellen?

Gerard W. Ch. Lemmens
Gerard W. Ch. Lemmens zei op 2 maart 2017 om 17:38 uur

Ja, Annemarie daar ben ik ook geinteresseerd in. Ik denk zeker dat familie berichten werden voorgelezen. Omdat wij nooit meer terug geweest zijn na de oorlog in ons huis in Malang is alles verloren gegaan, maar via familie leden in Nederland hebben we dan toch wat fotos en wat telegrammen (dat was een methode om snel met Nederland contact te hebben !!) kunnen achterhalen.
Groetjes,
Gerard

Gerrit Hendriks zei op 20 februari 2019 om 19:54 uur

Ligt nog een betonblok in de radiobos betreft schuilkelder die is er nog !!!! maar daar weten wij nog te weinig van ,

Hendrik zei op 7 juni 2020 om 10:35 uur

Da daar heeft een gebouw gestaan voor ontvangst radio 10 bij 28 meter.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 juni 2020 om 11:53 uur

Bedankt voor je berichtje, Hendrik. Klopt helemaal wat je zegt. Via deze link vind je meer over dit radiostation:

https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/contact-met-bandoeng-via-rijks-radio-ontvangstation-te-sambeek

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 25 oktober 2012 om 16:21 uur

Telefoon of koffiemolen?

vertelde op 3 september 2010 om 08:40 uur

De komst van electrisch licht!

vertelde op 11 juli 2012 om 12:45 uur

Gemak dient de mens