i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Liempde
Tags:

Van jankende wolf naar brullende traktor rond het Liempdse landhuis

vertelde op 16 mei 2019 om 09:41 uur

Wolven en wilde zwijnen maken dit bos in Liempde in de veertiende eeuw tot een geliefd jachtterrein voor de heren van Boxtel. Zij verblijven er graag, in de Veldersche Hoeve die er al in de 15de eeuw staat. Die hoeve is verdwenen maar het imposante landhuis uit 1878 staat er nog wel.

Lopen door Velder is als lopen door een geschiedenisboek. De eerste vermelding van de naam ‘Vellaer’ duikt op in 1377; een samentrekking van veld (woeste grond) en laar (bomenrijk gebied).  

De heren van Boxtel blijven lang de baas van het terrein, met als laatste prins Frederik III Otto van Salm-Kirbourg (1745-1794). Vanwege zijn hoge schulden doen zijn kinderen in 1811 afstand van de nalatenschap. Dan gaat het terrein over in verschillende handen, totdat in 1852 wijn- en onroerend goed handelaar Belgische Jan Francis van Boeckel (1803-1870) het goed aankoopt. Jan Francis bouwt drie hoeven op het terrein.

Na zijn dood van geeft zijn weduwe opdracht voor de bouw van het landhuis. In 1878 verrijst het bouwwerk met koetshuis en park, van de tekentafel van W.F. Maréchal. Bij het landhuis bevindt zich een mammoetboom die geplant is in 1880 en een hoogte van 32 meter. De boom heeft, ten gevolge van blikseminslag, zijn top verloren.

Om Velder sluitend te kunnen exploiteren, is er een evenemententerrein van 25 hectare in gebruik genomen. In het verleden vooral bekend van de landbouwwerktuigendagen die teruggaan tot 1948. Vanwege ongekende populariteit in de decennia daarop komt er zelfs een speciale halte aan de spoorlijn komt. In 1993 verdwijnt dit evenement wegens malaise in de landbouwsector.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in het weekblad De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 21 maart 2009 om 14:05 uur

Landgoed Velder

vertelde op 27 juli 2017 om 09:17 uur

100.000 Bezoekers Werktuigendagen Liempde