i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Haaren
Tags:

Van Noenes naar Nieuw Huis

vertelde op 13 februari 2019 om 11:50 uur

De naam Noenes, een buurtschap in Haaren, zou volgens overlevering een verbastering zijn van Nieuw Huis. Een plek met een historie die teruggaat tot de vijftiende eeuw.

Tussen de beekdalen van Essche Stroom, Oude Lei en het Helvoirtse Broek liggen 230 hectare vol geschiedenis. Diverse tijdperiodes zijn terug te lezen in het landschap, alsof je ter plekke een reis door de tijd maakt. We moeten terug zelfs naar de laatste ijstijd, willen we de oorsprong van de Belversche Akkers traceren. Afgezet tegen een dergelijke tijdlijn is Noenes bijna nieuwbouw te noemen, met een geschiedenis die teruggaat tot 1426. Aan de noordrand van de Belversche Akkers, daar moet het Nieuw Huis zijn gebouwd, vermoedelijk op de hoger gelegen gronden.

Daar zien we ook de overeenkomst met deze foto: de boerderij en de schuur liggen ook op een terp, veilig voor het water. In de jaren zestig bestaat de Noenes uit een lappendeken van weilandjes en kleine bosjes waar hakhout vandaan wordt gehaald. Dit schrale en natte gebied is niet erg interessant voor boeren, maar spreekt een andere groep juist wel aan. Mensen uit grote steden, vaak buiten Brabant, willen er graag kamperen. Tenten worden niet veel later vervangen door caravans, en vaak wordt het stukje weiland daarom aangekocht. Zo blijken bijna waardeloze stukken weiland de ideale kampeerplek voor de stadsmens.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 19 mei 2009 om 16:32 uur

Haaren en de Eninghe

vertelde op 27 juni 2017 om 11:35 uur

Buurtschap Bolst blijft bijzonder