skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Van Piggenhoeve naar Pickensteeg: een bijzondere boerderij in Esch

Omgeven door weilanden ligt aan de Pickensteeg een prachtige oude kortgevelboerderij . De boerderij heeft een dwarsdeel en het dak is gedekt met riet en pannen. Achter het huis bevindt zich een van de weinige bakhuizen die Esch nog rijk is. Dit bakhuis is prachtig gerestaureerd en bezit nog zijn oorspronkelijke vorm. De karschop heeft een schilddak en is gedekt met riet. Een lange oprijlaan geeft toegang tot dit prachtige erf, ruim voorzien van sierbeplanting.


Foto’s: Piet Jansen

De naam van deze boerderij 'De Piggenhoeve' wordt al vermeld in de vijftiende eeuw en komt voor in het verpondingregisters van Esch van 1655. Het gebied waar de boerderij ligt wordt in die tijd aangeduid als Overeind. Deze Endevoetse of de Adamahoef behoorde vermoedelijk bij Swanenborg. De eigenaresse is jonkvrouw Maria van Boschuijsen, weduwe van jonker Wolfart Entenfuets.

In 1736 vindt er een deling van goederen plaats. Johanna Mechteld Endefuets erft de helft van de boerderij terwijl de weduwe van jonker Carel d'Adama en de kinderen van Hendrik Cornelis van Lieshout ieder een vierde deel ontvangen. Tot 1761 blijft het pand in handen van Johanna M. Endefuets en de weduwe van jonker d'Adama. In de periode van 1766 tot 1776 is de boerderij het eigendom van de kinderen d'Adama. Dan vindt er weer een deling plaats. Nicolaas van Lieshout, zoon van Hendrik Cornelis van Lieshout en Lucia Adolfina Entenfues ontvangt een vierde deel en jonker Johan d'Adama erft drie vierde deel. Vanaf 1766 tot 1798 wordt de boerderij door Nicolaas van Lieshout bewoont, die in 1786 ook eigenaar is.

Bakhuis

In 1830 is Louis Gast, brouwer te ’s-Hertogenbosch, eigenaar van het goed dat dan 12 roeden en 30 ellen groot is en bestaat uit een huis, schuur en erf. Johannes Wilhelmus Gast, apotheker te ’s‑Hertogenbosch, verkoopt omstreeks 1908 de boerderij aan Cornelis van de Ven. Uit de kadastrale gegevens blijkt dat er zich in 1922 een bakhuis op het erf bevindt en dat er in 1931 een kippenhok gebouwd wordt.

Cor van de Ven verkoopt het pand in 1930 door aan Frans van de Hurk, landbouwer uit Haaren. Hij op zijn beurt verkoopt de boerderij in 1948 weer door aan de familie Willems, eveneens uit Haaren. Hendrik Willems was getrouwd met Willemien van de Broek, weduwe van Frans van de Zande. Zij runnen er tot 1971 een gemengd bedrijf met zeven koeien, wat kippen en varkens.

In het begin werd het koren door 'het eigen volk' gedorst. De rogge werd op de lemen dorsvloer uitgespreid en met dorsvlegels bewerkt. Het stro wat over bleef werd tot bossen gebonden en de kafmolen scheidde het kaf van het koren. Later gebeurde dit machinaal met een wanmolen. In een grote moestuin werden de groenten voor eigen gebruik geteeld.

Bekende huurder

In 1971 wordt de hoeve verkocht aan mevrouw Van Lanschot, zij overlijdt twee jaar later. Haar dochter Annet verhuurt de boerderij aan Boeke Brugsma, een bekend journalist van onder meer de Haagse Post en de televisie. In 1988 wordt J. van Haren de nieuwe eigenaar. Deze laat het gebouw grondig restaureren en bewoonde het pand tot begin 2021. Momenteel is de oude boerderij in handen van een nieuwe eigenaar.

Bron:

  • Fasel, Staat van oude huizen in de gemeente Esch, 1968
  • Archief, N. v.d. Langenberg-Scheepers (bijgewerkt door N. v.d. Langenberg, juni 2021)

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 februari 2023 om 15:35
Een verhaal dat je terugbrengt naar de 15de eeuw is sowieso bijzonder! En mooi om te zien hoe die lijn naar het heden is voortgezet. Veel dank voor je bijdrage, Nettie.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen