i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxtel
Tags:

Van slager naar traiteur

vertelde op 19 september 2019 om 10:05 uur

In deze slagerij aan de Stationsstraat in Boxtel weet je in 1958 precies welk vlees je in de kuip hebt. De herkomst hangt duidelijk zichtbaar in de zaak, iets dat je tegenwoordig bij een slager niet meer tegenkomt.

 Foto: collectie BHIC

Het beroep van slager is sterk veranderd. In de jaren vijftig is hij veehandelaar, slachter, uitbener, veeweider, verkoper en grossier; en dat allemaal in één persoon. Nu is de slager meer traiteur. Mensen kopen het liefst zo kant-en-klaar mogelijk, en zien liever niet grote karkassen aan de wand.  

In de jaren vijftig eet iedereen - die het zich kan veroorloven – dagelijks vlees bij zijn warme maaltijd. Nu wordt er kritischer gekeken tegen de consumptie van vlees. 55 Procent van de Nederlanders eet drie dagen per week of vaker geen vlees.

Terug naar de tijd dat dat anders was, terug naar de foto. Behalve de grote hammen aan de muur zien we rookworsten, maar ook pakjes Blue Band, groentesoep, Royco tomatensoep en California. Kocht jij daar je vlees of pakjes boter of soep? Weet jij wat California is? Weet je welke slager daar zijn winkel bestierde of ken je de dame hier op de foto? Vertel het ons.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 7 april 2009 om 15:09 uur

In de rij voor de slager

vertelde op 9 december 2016 om 09:00 uur

Boxmeerse slager laat zich opjutten in Erp