skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Vast decor

De Kersouwe, zo heet het openluchttheater van Heeswijk. Natuurtheater is een sympathiek klinkend alternatief voor deze theatervorm. In 1958 werd De Kersouwe voorzien van een vast decor. In het speelseizoen van 2008 kan dus het vijftigjarig bestaan worden gevierd van iets wat nog steeds uniek is.

Destijds was er kritiek op dit vaste decor. Openluchttoneel zou uitsluitend moeten worden gespeeld tussen bossen en struiken, zoals nog hier te zien is bij een uitvoering uit 1947.

Maar zo veel jaren later is het vaste decor het visitekaartje geworden van De Kersouwe, het natuurtheater dat in 1946 voor de eerste keer is bespeeld. Kersouwe betekent overigens madeliefje.

Het idee van een vast decor ontstond doordat de houten decors krakkemikkig waren en snel rot, of door een harde wind om konden vallen.

Het gemetselde decor stelt een romantisch kasteel voor. In de rechterflank zit een gedenksteen voor de stichter van het natuurtheater met de veelzeggende tekst: ‘Hier plantte Jan van Aspert zijn kersouwe’. Boven de poort zitten de familiewapens van de toenmalige bewoners van kasteel Heeswijk.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 18 december 2007

Reacties (2)

Bart van Schijndel zei op 16 maart 2008 om 14:58
Het losse, telkenjare te bouwen decor kostte ook gemiddeld f. 1.600,-- per jaar. Op een begroting van f. 6.000,-- een behoorlijk bedrag.

Zeker niet onvermeld moet hier worden dat de bedenker en ontwerper van het vaste basisdecor de witheer Michel van Helvert was. Hij verrichtte de nodige opmetingen, maakte plattegrond- en profielschetsen en zelfs een maquette op- een schaal van 1:50. Met allerlei losse opzet- en voorzetstukken overtuigde hij het bestuur van het felxibele gebruik van het decor.
De firma Adrianus de Visser & Zoon uit Heeswijk werd belast met de uitvoering. Op 24 februari 1958 begonnen de werkzaamheden. Bij het nieuwe stuk van dat jaar (Mars en Venus van Antoon Coolen) kon nhet nieuwe decor in gebruik genomen worden.

Van Helvert kwam uit Dinther en was tekenleraar op het gymnasium. Naast tekenleraar was hij schilder en ontwerper. Hij werd geboren op 20-2-1912 en was van 1953 tot 1972 bestuurslid van De Kersouwe.
Christian van der Ven, namens BHIC bhic zei op 17 maart 2008 om 11:23
Dag Bart, je lijkt wel decordeskundige! Erg bedankt voor je aanvulling op dit verhaal.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen