i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Michielsgestel
Tags:

Alle zegen tijdens het Roomse Rijkse Leven

vertelde op 27 september 2018 om 09:49 uur

Het raadhuis in Sint-Michielsgestel is in 1936 verbouwd en dús moeten de kruisbeelden worden ingezegend. Opmerkelijk? Niet tijdens het Rijke Roomse leven. De website ‘Wierook, wijwater & worstenbrood' van het BHIC is gewijd aan dit roomse leven in Brabant. Kijk mee via www.wierookwijwaterenworstenbrood.nl

Van het onderwijs en de zorg tot het maatschappelijk leven: de kerk is in een groot deel van de vorige eeuw alom aanwezig in onze provincie. Ben je ouder dan 55 jaar, dan is de kans groot dat je de eerste heilige communie hebt gedaan, dat je voor en na het eten een kruisje sloeg en wekelijks naar de kerk ging. Je herinnert je misschien dat bijna overal in Brabant ‘RK’ voor stond: van de lagere school tot de sportclub en de krant.

Tussen ca. 1850 en 1960 was ruim negentig procent van de Brabanders praktiserend rooms-katholiek. De kerk heeft daardoor een enorme invloed gehad op het dagelijks leven van alle Brabanders. Op de website ‘Wierook, wijwater & worstenbrood’ vind je foto’s en verhalen van de meer dan duizend katholieke kerken, kloosters en lourdesgrotten in Noord-Brabant. In het Rooms prentenboek zullen de typisch roomse fenomenen: van knikengel tot missiebusje, van wijwatervat tot beatmis een feest van herkenning zijn. Neem een kijkje op  www.wierookwijwaterenworstenbrood.nl

Roept deze foto herinneringen bij je op? Was je misdienaar of op andere manier getuige van één van de vele inzegeningen? Vertel het ons!

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 9 januari 2013 om 10:45 uur

Inzegening van een nieuwe Machine

vertelde op 1 augustus 2016 om 09:37 uur

Eerste steenlegging, met inzegening van boven