i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Veen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Veren

Veer Veen-Aalst

vertelde op 24 september 2010 om 15:17 uur

Van oudsher vaart tussen Veen in het Land van Heusden en Altena en Aalst in de Bommelerwaard een veer. Ooit was het veerrecht een heerlijk recht, voor het traject van Veen naar Aalst voorbehouden aan de Heer van Veen. Het overzetten in de andere richting kwam aan de Heer van Aalst toe.

Dit soort veren wordt halfveren genoemd. In de praktijk werden eventuele problemen voorkomen door beide halfveren aan één veerman te verpachten. Na de Franse tijd kwam het Veense veerrecht in handen van het Rijk, dat van Aalst bleef tot in de jaren 1960 in particuliere handen.

De overtocht over de druk bevaren rivier was niet zonder gevaar. Zo kwam de veerboot in december 1882 in aanvaring met een stoomboot. Veerman Vos en zijn passagier konden tenauwernood worden gered door de bemanning van de stoomboot van ’s-Hertogenbosch naar Rotterdam, die toevallig net in Veen had aangelegd.

In 1902 liep het slechter af. Midden op de rivier ramde stoomboot Neutraal III het roeibootje, waarmee de veerman twee meisjes wilde overzetten. De veerman wist zich te redden, de meisjes verdwenen in de diepte. Eén van beiden werd nog levend bovengehaald, voor de veertienjarige Kaatje van Os uit Waardhuizen kwam alle hulp te laat.

In de jaren zestig werd het voortbestaan van het veer zeer onzeker. Pachter Van Heiningen verlengde in 1964 zijn contract niet. Een jaar later werd de pont afgekeurd, onder andere omdat een gat op oude schipperswijze was gedicht met een zij spek.

De lokale bevolking miste de pont zeer: de ULO in Aalst telde veel leerlingen uit Veen en Wijk, de VGLO-school in Wijk veel leerlingen uit Aalst. Bovendien werkten veel Aalstenaars in Heusden en omgeving. Daarbij kwam dat Aalst slecht was aangesloten op het openbaar vervoer aan Gelderse zijde: oversteken naar Veen en daar op de bus naar Gorinchem of Den Bosch stappen ging veel sneller.

Daarom verwierf de gemeente Brakel, waar Aalst onder viel, in 1966 het volledige veerrecht van het Rijk en van de familie Van Aalst. Met een financiële bijdrage van de gemeente Veen werden twee veerponten aangeschaft en de veerdienst werd in ere hersteld. Jarenlang is deze pont geëxploiteerd door de familie Haubrich.

Vanaf 1 januari 2010 heeft de eigenaar - inmiddels de gemeente Zaltbommel - de uitvoering van de dienst overgedragen aan de gemeente Gorinchem.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

GP Bouman zei op 13 november 2017 om 13:26 uur

Ik mis in dit verhaal de naam van veerman Cor van Breugel die vele jaren, na van Heijningen en voor de fam Haubrich, veerman is geweest. Hij heeft aldie tijd met zijn gezin gewoond op een woonboot naast de pont.

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 13 november 2017 om 19:32 uur

Goed dat u veerman Cor van Breugel hier noemt. Dank voor uw reactie.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 24 oktober 2011 om 09:12 uur

Aan het wijde water

vertelde op 9 september 2009 om 12:00 uur

Het Capelse veer

vertelde op 18 januari 2010 om 08:42 uur

Het veer de Biesbosch