skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Verder terug in de tijd met de familie De Veer (1)

In de Maaskroniek en op deze website zijn tot nu toe 2 verhalen van mijn hand over de familie De Veer verschenen, namelijk Een speurtocht naar voorouders van Lithse families De Veer en Onderzoek naar woonplaatsen van Geurt de Veer en zijn afstammelingen in de 19e eeuw. In deze bijdrage wil ik de lezer mee terugvoeren tot vóór het jaar 1500.

1. Inleiding

Klik op de stamboom voor een vergroting
Klik op de stamboom voor een vergroting

Ik beperk me tot de rechte afstammingslijn, omdat we anders het risico lopen door de bomen het bos niet meer te zien. Om de leesbaarheid te vergemakkelijken is een schema van de beschreven gedeeltelijke stamboom opgenomen.

Voor de stamboom van vóór 1700 heb ik veel te danken aan de naspeuringen van  Arnold Romeijnders. Dankzij zijn informatie ontdekte ik dat de 3 generaties in Geffen slechts een intermezzo was dat duurde van 1707 tot 1787; daarvoor en daarna woonden ze in Lith. De familie De Veer is voor mij belangrijk omdat mijn moeder een De Veer was. Alvorens aan het eigenlijke verhaal te beginnen wil ik eerst een paragraaf aan mijn moeder wijden.

2. Lien Caanen-de Veer

Lien de Veer op haar 94ste verjaardag

Lien de Veer op haar 94ste verjaardag


Op 20 februari 2020 is mijn moeder op 95-jarige leeftijd overleden. Nog net voor de eerste Corona-golf. Ze was nog tot op het laatst zeer helder. Door een tia begin februari kon ze niet meer goed slikken en omdat kunstmatige voeding niet zinvol werd geacht, is ze langzaam weggegleden.

Mechgelina Henrica de Veer werd op 17 januari 1925 geboren als enige dochter van Jos de Veer en Regina van Rossum. Haar vader overleed toen ze 3 jaar oud was. Ze  had toen 3 broertjes: Wim, Harrie en Johan. Er is maar een (beschadigd en bekrast) fotootje van Jos en Regien samen met daarop ook hun 3 oudste kinderen.

Jos de Veer en Regina van Rossum met hun 3 oudste kinderen
Jos de Veer en Regina van Rossum met hun 3 oudste kinderen


Het jonge paar Harrie Caanen en Lien de Veer

Het jonge paar Harrie Caanen en Lien de Veer


Op haar 23ste is ze naar Stein in Zuid-Limburg vertrokken omdat ze trouwde met Harrie Caanen. Het was niet een volledig onbekende wereld, want twee broers van haar moeder, Koos en Marinus van Rossum, waren haar voorgegaan. Die waren getrouwd met twee oudere zussen van Harrie, Mia en Lena Caanen. Koos en Mia woonden in Stein, zaten in de kleine kinderen, dus werd Lien, die de huishoudsschool in Oss had gedaan, naar hen toegestuurd om een handje toe te steken. Daar heeft ze Harrie leren kennen. Op 23 april 1948 zijn ze getrouwd en de eerste 14 maanden van hun huwelijk hebben ze bij Koos en Mia ingewoond.

Ik heb me laten vertellen dat veel jongemannen uit Lith en omgeving inwendig of misschien wel hardop gevloekt hebben, omdat een Limburger met de mooiste meid van het toenmalige Lith (ook dat heb ik van anderen) aan de haal ging. Een van haar aanbidders was zelfs zo teleurgesteld (dat maak ik ervan!), dat hij naar de missie in Malawi, Afrika, is gegaan als broeder bij de Montfortanen. Zijn klooster stond in Schimmert, niet ver van Stein, en ik herinner me dat hij eens in de zoveel jaar, als hij weer even in Nederland was, bij mijn moeder op de koffie kwam. Zijn naam was Gerard (Maria) van Wouw. Hij werd op 8 juli 1923 in Lith geboren en overleed op 6 augustus 1998 in Maastricht. Ik vermoed dat het zilverpapier dat wij als kinderen verzamelden voor hem bestemd was!

Lien is altijd in Stein blijven wonen en ze heeft zelfs haar best gedaan om het Limburgse dialect onder de knie te krijgen. Dat was aardig gelukt, maar zelfs na 60 jaar kon het haar gebeuren dat een 'auw Steinder besj' (oud Steins vrouwtje) tegen haar zei: “Geer zeet neet van hie, hè?” (U bent niet van hier, hè?). Maar diep in haar hart is ze altijd een Lithse gebleven. Voor haar 90ste verjaardag heeft ze nog een groot feest gegeven. Wij kinderen braken ons natuurlijk het hoofd over wat je een 90-jarige als cadeau geeft. Om sieraden gaf ze niet en haar huishoudelijke apparaten (ze woonde toen nog op zichzelf) waren nog niet versleten. Plotseling kreeg ik een idee. Ik dacht eraan dat ze een cassettebandje had van de overleden Brabantse troubadour Ad de Laat en dat ze die liedjes prachtig vond. Een optreden van een Brabantse troubadour, dat was het! Ik ben toen gaan zoeken en ontdekte tot mijn grote verrassing dat er zelfs een geweldige Lithse troubadour was, Noud Bongers, wie anders. Noud is gekomen en heeft voor haar gezongen; ze was helemaal overdonderd. Behalve dat Noud voor haar zong, kreeg ze ook al zijn CD's; die koester ik nu.

3. Drie generaties in Geffen

In Een speurtocht naar voorouders van Lithse families De Veer heb ik vermeld dat de in Geffen geboren Joost de Veer op 6 mei 1787 trouwde met de Lithse Anna Bogers. Omdat hij kennelijk arm was eiste Lith dat hij een zogenoemde akte van indemniteit (ontlast- of borgbrief) zou meebrengen. Deze akte hield in dat de schepenen van Geffen garandeerden dat hij ten laste van de armenkas van Geffen zou komen (dus niet van die van Lith!), mocht hij tot armoede vervallen. Dat de familie arm was blijkt ook uit andere feiten. Zijn zus Anna, die op 2 dec. 1787 naar Oss vertrok om daar met Ruth van der Heijden te trouwen, moest ook een borgbrief meebrengen. Deze is gedagtekend 24 nov. 1787.

Joost en Anna waren kinderen van Geurt (Geerts Crijnen) de Veer en Adriaentje Jan Jorisse. Beide overleden in het jaar 1788. Hun begrafenissen werden genoteerd door zowel de pastoor als de dominee, die het wereldlijk gezag vertegenwoordigde. Geurt werd begraven op 4 februari en Adriaentje op 19 juli; de dominee wist kennelijk haar naam niet. Bij beide noteerde hij dat ze 'voor de armen' waren begraven.

Begraven Geurt de Veer
Begraven Geurt de Veer


Begraven . . . wed. Geurt de Veer
Begraven . . . wed. Geurt de Veer

Dit is een goede aanleiding om eens nader in te zoomen op het fenomeen 'armenkassen'.

 

Dit verhaal verscheen eerder in de Maaskroniek 44 (2021) nr. 93.

Lees hier de andere delen van dit verhaal

 

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.