skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Verlicht carnaval

Begin jaren ’80 zag het er even naar uit dat de viering van het openbaar carnaval in het Knollenrijk een stille dood zou sterven. Maar een lumineus idee, deskundige uitvoering en enorme inzet door de dorpsgemeenschap, zorgde ervoor dat Berghem de eerste plaats in Nederland werd, waar een verlichte optocht het carnaval nieuw leven inblies.

Sinds 1964 organiseert de Stichting Carnaval Berghem het openbaar carnaval in Berghem: het benoemen van de Prins, de Raad van Elf en het organiseren van de carnavalsoptocht; speciale activiteiten voor kinderen, zieken en bejaarden en natuurlijk de jaarlijkse carnavalskrant.

Maar wat lezen we in de carnavalskrant van 1974? Onder het kopje ‘Wa’s toch zunt’ gaat het erover “datter veul noch nie meedoen mee de karnaval”. Het animo voor carnaval daalde en de contacten met de gemeente verliepen stroef. In het voorjaar van 1982 ging er zelfs een boze brief richting het gemeentebestuur: de stichting voelde zich bedonderd en aan het lijntje gehouden.

Om uit de impasse te raken, organiseerden bestuurslid Jan van Aalst en commissielid H. Hoeks op 5 juli 1982 een algemene jaarvergadering, waarvoor allerlei Bergse mensen werden uitgenodigd mee te denken over manieren om het openbare carnaval nieuw leven in te blazen. De Commissie Carnavalsoptocht kwam met het lumineuze idee van een verlichte optocht in de vroege avonduren van carnavalsmaandag.

Het idee sprak ook de gemeente aan, die alle steun en medewerking (en een extra financiële injectie) verleende. Maar van wie was nu eigenlijk dit prachtidee? Volgens Jan van Aalst was het brein achter de verlichte optocht oud-burgemeester Frans Verheijen. Vol bewondering had hij naar het succes van de halfvastenoptocht in Zeeland gekeken, waar niet alleen wagens uit de regio maar uit het hele land bijeen kwamen. Zoiets speciaals wilde hij ook wel voor Berghem…

Zijn inspiratiebron was de ‘Lichtstoet’ in Mol (België). Verheijens opvolger burgemeester Straatsma maakte zich sterk voor de uitvoering van dit idee, want het was een mooie manier op Berghem op de kaart te zetten. Jan van Aalst was als vakman (hij is immers de oprichter van het bedrijf Van Aalst Electro in Berghem) belast met het toezicht op de technische uitvoering.

Op zondagavond 13 februari 1983 was het zover. De eerst verlichte carnavalsoptocht trekt door de straten Berghem. De straatverlichting is tijdelijk uitgeschakeld om de lampjes goed tot hun recht te laten komen. Langs de route hebben de aanwonenden hun huizen en tuinen voorzien van buitenverlichting met behulp van kerstverlichting of tuinkaarsen.

En ondanks dat er inmiddels in binnen- en buitenland steeds meer verlichte optochten komen, trekt die van Berghem nog altijd veel bekijks van mensen uit de verre omtrek. Wie dit spektakel aanschouwt, waant zich in een sprookjeswereld…

 

Reacties (2)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 5 september 2016 om 12:13
Brabant heeft nog een Knollenrijk meer ! Daar heeft men zelfs"jaren lang ook "De Knollentuin" gehad ! Dat was namelijk een zogenaamd missieblad. De inwoners heten er met carnaval de Knöllekes. Ik weet niet of dat in Berghem ook het geval is. Ik heb het hier over de plaats Boekel.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 9 september 2016 om 13:18
Bedankt Gerard, en als je hier klikt: http://www.deknollekes.nl/ is iedereen weer helemaal op de hoogte van het carnaval in Boekel.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.