skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte Stoffers
Marte Stoffers Bhic

Vernieuwend Cuijk

Mathilde Min
Mathilde Min Bhic
vertelde op 10 september 2018
bijgewerkt op 19 september 2018
Dat hier flink gesloopt en gebouwd wordt, is wel duidelijk. Maar naar welke Cuijkse plek we hier nu exact kijken (en welk jaar precies) is ons niet bekend. Zie jij het wel meteen? En weet je ook nog hoe er toen gedacht werd over dit bouwproject? We zijn benieuwd en hopen dan ook op reacties.

Parkeerterrein en aanleg nieuwe weg, Cuijk ca. 1971 (foto: Fotostudio Jan Waarma, collectie BHIC GLD03547) Parkeerterrein en aanleg nieuwe weg, Cuijk ca. 1972 (foto: Fotostudio Jan Waarma, collectie BHIC GLD03547)

Het is, denken wij, 1972 en het centrum van Cuijk wordt serieus op de schop genomen voor de aanleg van een parkeerterrein én een nieuwe weg. Gezien de kerk op de achtergrond zou dat de Grotestraat kunnen zijn, maar erg zeker zijn we daar niet van. De kerk lijkt ons daarvoor toch te dichtbij te liggen. Is het dan de Kaneelstraat die hier opgelapt wordt of, zelfs nog verder weg, de Jan van Cuijkstraat? Wij komen er even niet uit. Jij wel?

Misschien kun jij het wel zien aan brouwerij Cervelum, midden op de foto, of aan de stenen leeuw met wapenschild rechts op de voorgrond. Is die leeuw er nog? En dat toen gloednieuwe parkeerterrein zelf? We zijn tenslotte inmiddels toch weer dik 45 jaar verder… 

Kijk naar Toen

Wij nodigen je van harte uit om je herinneringen en verhalen te delen. Dat kan in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder. We hopen op reacties!

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in het Cuijks Weekblad, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (23)

Tiny Ooms in een reactie onder de foto in onze beeldbank zei op 20 september 2018 om 14:20
Dit is volgens mij de aanleg van het nieuwe Louis Jansenplein.
De foto geeft een zicht in de Korte Molenstraat met links op de hoek de friettent (zit er nu nog).
De foto is (denk ik) genomen vanuit het gemeentehuis. De Leeuw stond bij het Gemeentehuis naast de trappeningang.
Aan de linker kant (daar waar nog wat bomen staan) is nu het winkelcentrum de Maasburg.
En Discotheek Cevelum werd vroeger de "Bierkelder" genoemd. En idd. vroeger was het een bierbrouwerij
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 21 september 2018 om 10:08
Bedankt Tiny, voor je reactie bij deze foto. Fijn dat je deze foto zo goed kunt beschrijven en dat we nu veel meer weten van de plaats van de foto en de gebouwen erom heen.
Kwam je zelf ook wel eens in de discotheek?
Adri-jan Putmans zei op 26 september 2018 om 04:59
tiny je hebt gelijk het is aanleg louis janenplein
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 september 2018 om 15:19
Bedankt voor de bevestiging Adri-Jan.
Tiny Holtmeulen - Cuijk zei op 12 oktober 2018 om 12:33
Hallo Mariët,
Wat op de bovenste foto staat klopt, maar de weg die voor het gemeentehuis ligt is niet de Grote straat, deze ligt ± 30 meter voor de kerk van Noord naar Zuid. De betreffende straat die voor het gemeentehuis ligt is inderdaad het Louis Janssen plein en gaat naar links over in de Zwaanstraat en naar rechts over in de Jan van Cuijk straat. (met de rug naar het gemeentehuis gezien.)
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 oktober 2018 om 18:29
Ah, dank voor je nadere toelichting, Tiny. Het is duidelijk dat je heel goed op de hoogte bent van de situatie daar. We gaan aan de slag met alle informatie die je hebt doorgeven, nogmaals dank!
Albert
Albert zei op 13 oktober 2018 om 14:06
De weg links op de foto is nog de (oude)Molenstraat, die liep voor de aanleg van het Luis Jansenplein, vanaf de overweg richting Beers naar de Grotestraat bij de kerk op de achtergrond. Bij de aanleg van het Louis Jansenplein werd de Molenstraat gesplitst in het eerste deel uitkomend op het nieuwe plein als Molenstraat en vanaf het plein in De Korte Molenstraat naar de Grotestraat nabij de kerk. Inderdaad komend uit de huidige Molenstraat gaat links de Zwaanstraat en verder naar rechts de Jan van Cuijkstraat. Bij het huis helemaal rechts op de foto begint dan de Korte Molenstraat. Links van de oude Molenstraat in de nabijheid van de bomen ligt het Winkelcentrum De Maasburg. De vroegere "Bierkelder" was voorheen een bierbrouwerij en is nu een Slijterij Cevelum, maar zeker geen discotheek.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 oktober 2018 om 16:35
Duidelijk Albert. Aan de hand van je beschrijving wandel je als lezer - bijna virtueel - door de straten van Cuijk heen. Mooi gedaan! En dank voor je uitgebreide reactie.
Tiny Holtmeulen - Cuijk zei op 14 oktober 2018 om 14:22
Hallo Marilou,
Ik weet niet of Albert een rasechte Cuijkenaar is want hij geeft een deel wat niet klopt. Het witte gebouw was vroeger 100% een bierbrouwerij genaamd Cevelum. Toen de brouwerij op hield te bestaan is er wel degelijk een discotheek in gekomen, met als eigenaar dhr. Henk Ciroen, die jaren in de gemeenteraad heeft gezeten. (Pas uit de gemeente gegaan) Later is de hele zaak afgebroken en er zijn nu diverse winkels die doorlopen tot om de hoek in de Kanaalstraat. Van een Oude Molenstraat is nooit spraken geweest, het was gewoon een deel van de (Verlengde) Molenstraat, waar een deel daarvan is opgegaan in het Louis Janssen Plein. Vroeger stond daar een Zusterklooster en een Kloosterkapel. Op de hoek van de Zwaanstraat en Molenstraat stond een garage (eerst koetshuis) en een boerderij die bij het klooster behoorde. Nu staat er de Maasburg met doorlopend winkels en "De Dom" restaurant . Ik hoop dat dit wat duidelijker is. ( Ik ben nog misdienaar geweest in de
Kloosterkapel. ) met vriendelijke groet, Tiny.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 oktober 2018 om 09:49
Aha, bedankt Tiny, dan pas ik mijn virtuele wandeling enigszins aan ;)
Dank voor alle informatie, het geeft een helder beeld hoe heden en verleden in elkaar zijn opgegaan.
Ineke de Blaeij zei op 16 januari 2019 om 22:41
Ik heb hier een foto van 27 oktober 1972 waar een deel van het plein voor het gemeentehuis te zien is. Waarschijnlijk is jullie foto in ieder geval van voor oktober 1972. Ik wil mijn foto wel opsturen, maar zie er hier geen mogelijkheid toe.<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/cuijk-reactie-vernieuwend-cuijk.jpg?5-0-6" title="Cuijk 27 oktober 1972" width="breedte in pixels" height="hoogte in pixels" border="0">
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 17 januari 2019 om 08:37
Hoi Ineke, je kan de foto opsturen naar info@bhic.nl. Dan zorgen wij ervoor dat hij bij je reactie wordt geplaatst.
Tiny Holtmeulen zei op 17 januari 2019 om 13:11
Hallo Hide,

Ik ben benieuwd naar die foto, zou je hem ook naar mij willen sturen als dit mogelijk is, ( eventueel via internet) groet Tiny
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 17 januari 2019 om 16:49
Ineke, ik heb de foto erbij gezet. Een hele mooie foto trouwens. Tiny, als je nu met de rechter muisknop op de foto in Inneke's reactie klikt, en voor afbeelding bekijken kiest, kan je de foto nóg beter zien, voor het geval het zo in de reacties nog een beetje onduidelijk is. Is dat zo voldoende?
Tiny Holtmeulen zei op 18 januari 2019 om 09:22
Hallo Hilde,
De foto is goed duidelijk overgekomen. De foto is genomen voordat het Louis Janssen plein is veranderd en de brouwerij Cevelum stond er ook nog.
Groet Tiny
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 18 januari 2019 om 13:17
Bedankt voor je reactie Tiny. Goed om te weten op welke plek deze foto precies gemaakt is.
Hans zei op 3 september 2020 om 17:30
Dag marilou,

Mooi om te zien wat er nog leeft uit het verleden. Cevelum was vroeger inderdaad een brouwerij maar in de jaren 60 werd hier Trio (priklimonade gebotteld) hier heb ik nog gewerkt als vacantie hulp. Het bedrijf werd gerund door de Familie Toonen. Later in de tijd van de discotheek met H Siroen mocht ik hier het vak van disc jockey leren. Ik ging daar werken als dj Hansje om duidelijk te maken dat 1.80 meter er niet toe deed.
Wat een tijd met in de kelder de soul kelder waar menig uurtje gedanst werd op muziek van Otis/sam en dave en natuurlijk James Brown.
Helaas is alles weg maar de herinneringen blijven.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 september 2020 om 19:21
Dat zeg je heel mooi, Hans, dat de herinneringen blijven. Dat moet ook een mooie tijd zijn geweest om te kunnen optreden als dj. Draaide je vaak?
Hans zei op 4 september 2020 om 21:54
Na de inwerkperiode draaide ik op woensdag avond vrijdag zaterdag en zondag jaja het waren muzikaal gezien mooie tijden. Hoogte punt was de kermis met matine van 11 tot 15.00 uur. Dan was het verplicht sluiten en dan van 17.00 tot 01.00 uur de dag volmaken. Je was jong en nam het niet zo nauw TOCH?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 september 2020 om 09:58
Haha, duidelijk Hans... andere tijden ;)
Eric Jeurissen zei op 9 november 2023 om 23:04
Tiny en Hans maken samen het plaatje compleet. Ik weet precies hoe het was toen onze Molenstraat op de schop ging en doorgeknipt werd. Ik weet ook nog hoe de bestrating veranderde bij de aanleg van het nieuwe plein. En in Cevelum mocht ik dan af en toe naar binnen sneaken als kind om de verschraalde bierlucht te ruiken en mijn broer te zien dj-en. Er stond in die tijd volgens mij een grote reclame van Oranjeboom bier geschilderd op de witte muren.

Dit was met de andere kinderen uit het centrum ons speelterrein. We waren meer buiten dan binnen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 november 2023 om 15:37
Mooi omschreven, Eric. Met de verschraalde bierlucht erbij ruik je als het ware je herinnering. Bedankt voor je bijdrage!
hans zei op 12 november 2023 om 12:41
als je alle verhalen bij elkaar opteld vormt het een geheel.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen