i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Cuijk en Sint Agatha
Tags:

Vernieuwend Cuijk

vertelde op 10 september 2018 om 12:06 uur

Dat hier flink gesloopt en gebouwd wordt, is wel duidelijk. Maar naar welke Cuijkse plek we hier nu exact kijken (en welk jaar precies) is ons niet bekend. Zie jij het wel meteen? En weet je ook nog hoe er toen gedacht werd over dit bouwproject? We zijn benieuwd en hopen dan ook op reacties.

Parkeerterrein en aanleg nieuwe weg, Cuijk ca. 1971 (foto: Fotostudio Jan Waarma, collectie BHIC GLD03547) Parkeerterrein en aanleg nieuwe weg, Cuijk ca. 1972 (foto: Fotostudio Jan Waarma, collectie BHIC GLD03547)

Het is, denken wij, 1972 en het centrum van Cuijk wordt serieus op de schop genomen voor de aanleg van een parkeerterrein én een nieuwe weg. Gezien de kerk op de achtergrond zou dat de Grotestraat kunnen zijn, maar erg zeker zijn we daar niet van. De kerk lijkt ons daarvoor toch te dichtbij te liggen. Is het dan de Kaneelstraat die hier opgelapt wordt of, zelfs nog verder weg, de Jan van Cuijkstraat? Wij komen er even niet uit. Jij wel?

Misschien kun jij het wel zien aan brouwerij Cervelum, midden op de foto, of aan de stenen leeuw met wapenschild rechts op de voorgrond. Is die leeuw er nog? En dat toen gloednieuwe parkeerterrein zelf? We zijn tenslotte inmiddels toch weer dik 45 jaar verder… 

Kijk naar Toen

Wij nodigen je van harte uit om je herinneringen en verhalen te delen. Dat kan in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder. We hopen op reacties!

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in het Cuijks Weekblad, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (16)

Tiny Ooms in een reactie onder de foto in onze beeldbank zei op 20 september 2018 om 14:20 uur

Dit is volgens mij de aanleg van het nieuwe Louis Jansenplein.
De foto geeft een zicht in de Korte Molenstraat met links op de hoek de friettent (zit er nu nog).
De foto is (denk ik) genomen vanuit het gemeentehuis. De Leeuw stond bij het Gemeentehuis naast de trappeningang.
Aan de linker kant (daar waar nog wat bomen staan) is nu het winkelcentrum de Maasburg.
En Discotheek Cevelum werd vroeger de "Bierkelder" genoemd. En idd. vroeger was het een bierbrouwerij

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 21 september 2018 om 10:08 uur

Bedankt Tiny, voor je reactie bij deze foto. Fijn dat je deze foto zo goed kunt beschrijven en dat we nu veel meer weten van de plaats van de foto en de gebouwen erom heen.
Kwam je zelf ook wel eens in de discotheek?

Adri-jan Putmans zei op 26 september 2018 om 04:59 uur

tiny je hebt gelijk het is aanleg louis janenplein

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 september 2018 om 15:19 uur

Bedankt voor de bevestiging Adri-Jan.

Tiny Holtmeulen - Cuijk zei op 12 oktober 2018 om 12:33 uur

Hallo Mariët,
Wat op de bovenste foto staat klopt, maar de weg die voor het gemeentehuis ligt is niet de Grote straat, deze ligt ± 30 meter voor de kerk van Noord naar Zuid. De betreffende straat die voor het gemeentehuis ligt is inderdaad het Louis Janssen plein en gaat naar links over in de Zwaanstraat en naar rechts over in de Jan van Cuijk straat. (met de rug naar het gemeentehuis gezien.)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 12 oktober 2018 om 18:29 uur

Ah, dank voor je nadere toelichting, Tiny. Het is duidelijk dat je heel goed op de hoogte bent van de situatie daar. We gaan aan de slag met alle informatie die je hebt doorgeven, nogmaals dank!

Albert
Albert zei op 13 oktober 2018 om 14:06 uur

De weg links op de foto is nog de (oude)Molenstraat, die liep voor de aanleg van het Luis Jansenplein, vanaf de overweg richting Beers naar de Grotestraat bij de kerk op de achtergrond. Bij de aanleg van het Louis Jansenplein werd de Molenstraat gesplitst in het eerste deel uitkomend op het nieuwe plein als Molenstraat en vanaf het plein in De Korte Molenstraat naar de Grotestraat nabij de kerk. Inderdaad komend uit de huidige Molenstraat gaat links de Zwaanstraat en verder naar rechts de Jan van Cuijkstraat. Bij het huis helemaal rechts op de foto begint dan de Korte Molenstraat. Links van de oude Molenstraat in de nabijheid van de bomen ligt het Winkelcentrum De Maasburg. De vroegere "Bierkelder" was voorheen een bierbrouwerij en is nu een Slijterij Cevelum, maar zeker geen discotheek.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 oktober 2018 om 16:35 uur

Duidelijk Albert. Aan de hand van je beschrijving wandel je als lezer - bijna virtueel - door de straten van Cuijk heen. Mooi gedaan! En dank voor je uitgebreide reactie.

Tiny Holtmeulen - Cuijk zei op 14 oktober 2018 om 14:22 uur

Hallo Marilou,
Ik weet niet of Albert een rasechte Cuijkenaar is want hij geeft een deel wat niet klopt. Het witte gebouw was vroeger 100% een bierbrouwerij genaamd Cevelum. Toen de brouwerij op hield te bestaan is er wel degelijk een discotheek in gekomen, met als eigenaar dhr. Henk Ciroen, die jaren in de gemeenteraad heeft gezeten. (Pas uit de gemeente gegaan) Later is de hele zaak afgebroken en er zijn nu diverse winkels die doorlopen tot om de hoek in de Kanaalstraat. Van een Oude Molenstraat is nooit spraken geweest, het was gewoon een deel van de (Verlengde) Molenstraat, waar een deel daarvan is opgegaan in het Louis Janssen Plein. Vroeger stond daar een Zusterklooster en een Kloosterkapel. Op de hoek van de Zwaanstraat en Molenstraat stond een garage (eerst koetshuis) en een boerderij die bij het klooster behoorde. Nu staat er de Maasburg met doorlopend winkels en "De Dom" restaurant . Ik hoop dat dit wat duidelijker is. ( Ik ben nog misdienaar geweest in de
Kloosterkapel. ) met vriendelijke groet, Tiny.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 oktober 2018 om 09:49 uur

Aha, bedankt Tiny, dan pas ik mijn virtuele wandeling enigszins aan ;)
Dank voor alle informatie, het geeft een helder beeld hoe heden en verleden in elkaar zijn opgegaan.

Ineke de Blaeij zei op 16 januari 2019 om 22:41 uur

Ik heb hier een foto van 27 oktober 1972 waar een deel van het plein voor het gemeentehuis te zien is. Waarschijnlijk is jullie foto in ieder geval van voor oktober 1972. Ik wil mijn foto wel opsturen, maar zie er hier geen mogelijkheid toe.<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/cuijk-reactie-vernieuwend-cuijk.jpg?5-0-6" title="Cuijk 27 oktober 1972" width="breedte in pixels" height="hoogte in pixels" border="0">

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 17 januari 2019 om 08:37 uur

Hoi Ineke, je kan de foto opsturen naar info@bhic.nl. Dan zorgen wij ervoor dat hij bij je reactie wordt geplaatst.

Tiny Holtmeulen zei op 17 januari 2019 om 13:11 uur

Hallo Hide,

Ik ben benieuwd naar die foto, zou je hem ook naar mij willen sturen als dit mogelijk is, ( eventueel via internet) groet Tiny

Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 17 januari 2019 om 16:49 uur

Ineke, ik heb de foto erbij gezet. Een hele mooie foto trouwens. Tiny, als je nu met de rechter muisknop op de foto in Inneke's reactie klikt, en voor afbeelding bekijken kiest, kan je de foto nóg beter zien, voor het geval het zo in de reacties nog een beetje onduidelijk is. Is dat zo voldoende?

Tiny Holtmeulen zei op 18 januari 2019 om 09:22 uur

Hallo Hilde,
De foto is goed duidelijk overgekomen. De foto is genomen voordat het Louis Janssen plein is veranderd en de brouwerij Cevelum stond er ook nog.
Groet Tiny

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 18 januari 2019 om 13:17 uur

Bedankt voor je reactie Tiny. Goed om te weten op welke plek deze foto precies gemaakt is.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 23 september 2015 om 15:02 uur

Cuijkse kleuters

vertelde op 17 oktober 2017 om 10:06 uur

Nieuw gebouw voor V.C.A. en Quick Up

vertelde op 6 februari 2018 om 14:22 uur

Wandeling door Cuijk aan de hand van oude pentekeningen en foto's