skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Vianen in vogelvlucht

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 22 oktober 2009
bijgewerkt op 30 april 2014
Vianen ligt even ten westen van Cuijk en heeft een grondoppervlak van krap 3 km2. Tussen Vianen en het Cuijkse industrieterrein De Beierd en ´t Riet ligt de A73. Ten zuiden ligt Haps. Oorspronkelijk lag het grootste stuk van de Heide van Vianen onder Beers, zuidwaarts van het Kalbroek en de Leuvert.

Vanaf 1770 gaven de Domeinen veel zogeheten nieuwe erven ter ontginning uit. Ook de regenten van Cuijk kregen vergunning om aan arme Cuijkse ingezetenen stukken woeste grond op de hei ter bebouwing in eigendom uit te geven. Hieruit ontstond het gehucht “Fianen”, zoals het aanvankelijk gespeld werd.Klik voor een vergroting

De naam

De naam van het gehucht hangt nauw samen met zijn ontstaan. Waarschijnlijk is het vernoemd naar het Zuid-Hollandse dorp Vianen, dat aan het eind van de achttiende eeuw een twijfelachtige reputatie genoot als vrijplaats voor bankroutiers, voortvluchtige criminelen en weggelopen minderjarigen. Omdat er op de Cuijkse heide veel illegale hutten gebouwd waren en de mensen daar onder erbarmelijke omstandigheden woonden, lag de associatie voor de hand.

Ontwikkeling

Van hogerhand werd de gemeente Cuijk in het begin van de negentiende eeuw telkens gedwongen de illegale bouwsels weer af te breken. Rond 1836 kreeg het gemeentebestuur van de provincie Noord-Brabant gedaan dat de bestaande huizen mochten worden gelegaliseerd. Cuijk stelde als voorwaarde dat het gehucht Vianen zou worden omdijkt en omgraven.

De nieuwe eigenaren van de percelen die Cuijk had uitgegeven, konden hun schulden afbetalen door het aanleggen van wegen, dijken en watergangen. Aanvullende voorwaarde was dat de eigendommen niet aan mensen van buiten de gemeente Cuijk en Sint Agatha mochten worden verkocht. In 1840 sloot Cuijk een overeenkomst met de inwoners over het onderhoud van wegen en waterlossingen.

De Akkerwinde (foto: website Akkerwinde)Bevolking

Rond 1850 telde Vianen zo’n 500 inwoners. Tegenwoordig zijn dat er ongeveer 1.250. Aanvankelijk bestond de bevolking uit kleine boeren en landarbeiders, deels ook uit gelukzoekers van elders afkomstig. Tegenwoordig werken veel inwoners van Vianen in de nabij gelegen Cuijkse industrie.

Onderwijs

Vianen is zo langzamerhand een volwaardig dorp binnen de gemeente Cuijk. Het dorp heeft dan ook een eigen basisschool. Vroeger stond er een openbare lagere school, maar tegenwoordig is er de R.K. basisschool De Akkerwinde.

Religie

Aanvankelijk behoorde Vianen kerkelijk tot de Sint-Martinusparochie in Cuijk. Rond 1930 kreeg de kerkelijke gemeenschap na een lange strijd om zelfstandigheid een eigen parochie. De Heilige Antonius van Paduakerk werd in 1932 ingewijd.

Bijzonder in Vianen

De inwoners van Vianen voelen zich sterk met elkaar verbonden. Er is een bloeiend verenigingsleven en, opmerkelijk voor een dorp dat pas rond 1800 echt is ontstaan, zelfs een eigen middeleeuws gilde. Het Sint Sebastiaansgilde dateert namelijk al uit het eind van de vijftiende/begin van de zestiende eeuw. Oorspronkelijk was het verbonden aan het oude gehucht Heeswijk. In 1948 liet koning Petrus Theunisse voor het eerst “St. Sebastianusgilde Cuijk-Vianen” op zijn schild zetten. Sindsdien is het gilde helemaal Vianens geworden.

Reacties (1)

Jan Hazenberg (lid heemkundestichting Kék Liemt,Liempde) zei op 11 augustus 2009 om 16:37
Hierbij wil ik graag reageren op dit verhaal.Ik ben n.l. al een tijd bezig met het verzamelen van gegevens op verzoek van Heemkundekring 't Hof van Liessent uit Lieshout m.b.t.Jacobus Reinier Adrianus van Eijndhoven(1898-1981),geboren in Liempde en in zijn jonge jaren kapelaan geweest in Gemonde(1923-1927)en ook in Zeelst (1927-1929)ook kapelaan in Helmond.Hierna is hij als bouwpastoor benoemd in Vianen onder Cuyk,wat echter mislukte (dit laatste staat op het bidprentje)
Kunt u mij vertellen waarom hij daar niet in geslaagd is?
Alvast bij voorbaat hartelijk dank voor de informatie.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.