i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Michielsgestel
Tags:

Filmbeelden van de bevrijding van Sint-Michielsgestel

vertelde op 11 september 2019 om 11:57 uur

75 jaar geleden werd Zuid-Nederland bevrijd. In St. Michielsgestel maakte amateurfilmer Leemans bijzondere beelden. Kijk mee, en lees daaronder vijf dingen die je moet weten over de bevrijding van deze plaats.

Amateurfilmer Leemans maakte op die dag deze beelden

1. Op 23 oktober 1944 werd de brug van Sint-Michielsgestel opgeblazen en dat betekende het begin van de bevrijding van het dorp. Deze militaire actie maakte deel uit van Market Garden waarbij de Geallieerden – na de landing op de kust van Normandië – snel probeerden door te stoten naar Duitsland. Die snelle bevrijding mislukte maar de grondtroepen van de First Northamptonshire Yeomanry en de Fifth and Seventh Black Watch vochten via Eindhoven en Son en kwamen ook naar Sint-Michielsgestel.  

2. Zodra Sint-Michielsgestel in combinatie met de Tweede Wereldoorlog wordt genoemd, gaat het vaak over de gijzelaarskampen Beekvliet en De Ruwenberg. Maar ook het dorp zelf heeft flink geleden. Drie inwoners sneuvelden als Nederlandse militairen, vijf inwoners werden dodelijk getroffen, de bruggen over de Dommel en de Esschestroom werden opgeblazen, 42 panden zwaar beschadigd en 115 panden lichtbeschadigd.


3. Het duurde even voordat de bewoners door hadden dat ze bevrijd waren. In het boekje Sint-Michielsgestel Oorlog en bevrijding, Herdenken in balans tekenen M. Kapteijns en G. Seegers de getuigenissen op van onder andere Martien van Griensven. Hij zegt dat de bevrijding was gebeurd voordat ze er erg in hadden. Aanvankelijk werden de soldaten aangezien voor Duitsers. Pas toen duidelijk werd dat de mannen in de schuttersputjes Tommies waren, kwamen bewoners hun huizen uit.

4. Het Instituut voor Doven heeft een belangrijke rol gespeeld binnen het Gestelse oorlogsverhaal. Het Instituut werd meerdere keren geraakt en beschadigd door granaten. De Duitsers gebruikten de toren van het hoofdgebouw als uitkijkpost. Tussen eind november en begin december verbleven er Canadese soldaten. Later, in december, moesten alle Broeders van het Instituut verhuizen en werd de jongensafdeling een militair ziekenhuis. Ambulances reden af en aan en in de hal staan brancards vol gewonde soldaten. Het Instituut heeft enkele maanden als militair hospitaal gediend.

5. De brug over de Dommel draagt sinds enige tijd – dankzij de inzet van de heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaar - de Major-General Thomas Renniebrug. Generaal Majoor T.G. Rennie was commandant van de 51ste Highland Division. Tijdens de oorlog commandeerde hij de divisie door Frankrijk, België en Nederland. Met zijn divisie bevrijdde hij ook Sint-Michielsgestel. Zijn imposante militaire carrière eindigde in maart 1945, toen Rennie sneuvelde na het oversteken van de Rijn naar Duitsland.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Louis Bressers zei op 1 november 2018 om 14:14 uur

Ik heb een bidprentje waarop staan vermeld: Lambertus van den Broek, geb Nuenen 6 sept 1927, Marinus Karsemakers geb. Nijnsel 6 sep 1927 en Gerardus Valen, geb. Nijmegen 6 april 1929, alle drie "door een noodlottige toeval te Sint Michiels-Gestel overleden 24 september 1944"
Vraag: waarom waren deze jongens in St.Michielsgestel en hoe zijn ze omgekomen?

Jef van Veldhoven zei op 2 november 2018 om 10:54 uur

24 september 1944 is een zeer droevige dag voor onze inrichting (Internaat Ruwenberg). Wij verliezen drie van onze jongens door een plotselinge dood.
De jongens hadden explosieven meegenomen uit een neergestort vliegtuig op 19 sept. 1944 op de Bleeken. De drie jongens zijn door deze explosieven gedood. He t waren Bertus van den Broek, Marinus Karsemakers en Gerard Valen. (Bron : Herdenk Waardeer Leer De oorlogsjaren en de gevolgen voor de inwoners van Sint-Michielsgestel)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 3 november 2018 om 14:35 uur

Bedankt voor je reactie Jef. Wat moet dat inderdaad een intens droevige dag zijn geweest, wat een verlies van zoveel jonge levens. Er staat al heel veel over in het verhaal over de neergestorte vliegtuigen in Sint-Michielsgestel en in de reacties op dat verhaal daaronder.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 7 september 2012 om 15:00 uur

Rondom Operatie Market Garden

vertelde op 13 september 2012 om 09:38 uur

Neergestorte vliegtuigen in Sint-Michielsgestel 1940-1945