skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Filmbeelden van de bevrijding van Sint-Michielsgestel

75 jaar geleden werd Zuid-Nederland bevrijd. In St. Michielsgestel maakte amateurfilmer Leemans bijzondere beelden. Kijk mee, en lees daaronder vijf dingen die je moet weten over de bevrijding van deze plaats.

 

1. Op 23 oktober 1944 werd de brug van Sint-Michielsgestel opgeblazen en dat betekende het begin van de bevrijding van het dorp. Deze militaire actie maakte deel uit van Market Garden waarbij de Geallieerden – na de landing op de kust van Normandië – snel probeerden door te stoten naar Duitsland. Die snelle bevrijding mislukte maar de grondtroepen van de First Northamptonshire Yeomanry en de Fifth and Seventh Black Watch vochten via Eindhoven en Son en kwamen ook naar Sint-Michielsgestel.  

2. Zodra Sint-Michielsgestel in combinatie met de Tweede Wereldoorlog wordt genoemd, gaat het vaak over de gijzelaarskampen Beekvliet en De Ruwenberg. Maar ook het dorp zelf heeft flink geleden. Drie inwoners sneuvelden als Nederlandse militairen, vijf inwoners werden dodelijk getroffen, de bruggen over de Dommel en de Esschestroom werden opgeblazen, 42 panden zwaar beschadigd en 115 panden lichtbeschadigd.


3. Het duurde even voordat de bewoners door hadden dat ze bevrijd waren. In het boekje Sint-Michielsgestel Oorlog en bevrijding, Herdenken in balans tekenen M. Kapteijns en G. Seegers de getuigenissen op van onder andere Martien van Griensven. Hij zegt dat de bevrijding was gebeurd voordat ze er erg in hadden. Aanvankelijk werden de soldaten aangezien voor Duitsers. Pas toen duidelijk werd dat de mannen in de schuttersputjes Tommies waren, kwamen bewoners hun huizen uit.

4. Het Instituut voor Doven heeft een belangrijke rol gespeeld binnen het Gestelse oorlogsverhaal. Het Instituut werd meerdere keren geraakt en beschadigd door granaten. De Duitsers gebruikten de toren van het hoofdgebouw als uitkijkpost. Tussen eind november en begin december verbleven er Canadese soldaten. Later, in december, moesten alle Broeders van het Instituut verhuizen en werd de jongensafdeling een militair ziekenhuis. Ambulances reden af en aan en in de hal staan brancards vol gewonde soldaten. Het Instituut heeft enkele maanden als militair hospitaal gediend.

5. De brug over de Dommel draagt sinds enige tijd – dankzij de inzet van de heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaar - de Major-General Thomas Renniebrug. Generaal Majoor T.G. Rennie was commandant van de 51ste Highland Division. Tijdens de oorlog commandeerde hij de divisie door Frankrijk, België en Nederland. Met zijn divisie bevrijdde hij ook Sint-Michielsgestel. Zijn imposante militaire carrière eindigde in maart 1945, toen Rennie sneuvelde na het oversteken van de Rijn naar Duitsland.

Reacties (14)

Louis Bressers zei op 1 november 2018 om 14:14
Ik heb een bidprentje waarop staan vermeld: Lambertus van den Broek, geb Nuenen 6 sept 1927, Marinus Karsemakers geb. Nijnsel 6 sep 1927 en Gerardus Valen, geb. Nijmegen 6 april 1929, alle drie "door een noodlottige toeval te Sint Michiels-Gestel overleden 24 september 1944"
Vraag: waarom waren deze jongens in St.Michielsgestel en hoe zijn ze omgekomen?
Jef van Veldhoven zei op 2 november 2018 om 10:54
24 september 1944 is een zeer droevige dag voor onze inrichting (Internaat Ruwenberg). Wij verliezen drie van onze jongens door een plotselinge dood.
De jongens hadden explosieven meegenomen uit een neergestort vliegtuig op 19 sept. 1944 op de Bleeken. De drie jongens zijn door deze explosieven gedood. He t waren Bertus van den Broek, Marinus Karsemakers en Gerard Valen. (Bron : Herdenk Waardeer Leer De oorlogsjaren en de gevolgen voor de inwoners van Sint-Michielsgestel)
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 3 november 2018 om 14:35
Bedankt voor je reactie Jef. Wat moet dat inderdaad een intens droevige dag zijn geweest, wat een verlies van zoveel jonge levens. Er staat al heel veel over in het verhaal over de neergestorte vliegtuigen in Sint-Michielsgestel en in de reacties op dat verhaal daaronder.
WB Van kooten zei op 2 december 2019 om 21:08
Hallo, ik heb een brief in mijn bezit van iemand die schreef met ene Piet, vanuit het kamp gedateerd 11 mei 1943.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 december 2019 om 09:20
Dat klinkt heel bijzonder, WB van Kooten.

Als u zou willen, dan kunt u een scan van de brief mailen naar info@bhic.nl ovv bevrijding van Sint-Michielsgestel, en dan zetten we deze hier graag bij. Alvast dank voor alle moeite!
Petra Robben zei op 20 maart 2020 om 11:12
In 1945 is een Tilburgse peuter van 3 jaar geraakt door een scherf van een bom op 21 februari 1945. Zijn ogen waren beschadigd. Van een militair hospitaal in Tilburg is hij overgebracht naar St. Michielsgestel. Op 24 maart 1945 is hij aldaar overleden. De heer Willem van Hassel, typograaf, 22 jaar oud, heeft aangifte gedaan. De familie zoekt nu naar het verhaal van de peuter in Gestel. Waarom is hij daar naar toe gebracht? Binnen een maand opname in het blindeninstituut? Wie is de heer Van Hassel? Kan iemand ons meer vertellen? Ik ben Petra Robben, werkzaam bij Stadsmuseum Tilburg en medebeheerder van de lijst oorlogsslachtoffers in de Midden-Brabant Wiki.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 maart 2020 om 15:44
Hallo Petra, goed je hier te treffen. Zo te zien heb je de familie al iets verder op weg weten te brengen want het was (volgens mij) eerder niet duidelijk dat het jongetje aan zijn ogen was verwond.

Maar dat is slechts het begin... wie kan de vragen van Petra (en de familie) beantwoorden? Wie weet meer? Dank alvast voor jouw tip, Jef, dat is een mooie aanzet.

Alle andere hulp is ook zeer gewild, wie helpt verder? Alvast veel dank!
jef van veldhoven zei op 22 maart 2020 om 16:33
Door het Instituut voor Doofstommen Sint Michiels Gestel werd jaarlijks een jaarverslag uitgegeven. Het jaarverslag van 1945 is niet in mijn bezit, misschien staat hierin iets vermeld ?
jef van veldhoven zei op 23 maart 2020 om 13:13
Een collega heemkundige, die het jaarverslag 1945 wel in zijn bezit had, meld mij dat er niets over deze peuter in dit jaarverslag word gemeld.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 maart 2020 om 15:21
Ah, dank voor het meedenken, Jef. Maar bij het jaarverslag loopt het spoor dus dood? Wel een goede suggestie - bedankt!
Petra Robben zei op 24 maart 2020 om 16:17
Is die Willem van Hassel niet te achterhalen? Typograaf, 22 jaar oud in 1945, dat is geboren in 1923 of 1924?
Massez franky zei op 3 januari 2021 om 19:00
Weet iemand de naam van de man links van de tank . Hij staat van voor kijkt in de lens en heeft een soldatenmuts op .
Ik ben op zoek naar mijn vader en hij lijkt er sprekend op.
Zijn naam is Maurice Massez

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.