i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Oedenrode
Tags:

Vijftig jaar getrouwd in 1899

vertelde op 3 februari 2009 om 14:42 uur

Deze foto dateert van 19 april 1899 toen Jan Hendrik Damen en Maria Anna Christina Lamm hun gouden bruiloft vierden in Sint-Oedenrode. Het bruidspaar zit vooraan, dat is duidelijk. Jan Hendrik heeft zijn kleinzoon Jan op schoot, die nog geen jaar tevoren in Breda was geboren.

De oudere heer links met zijn hand in de broekzak is Pieter Lodewijk Lamm, broer van de bruid (*4 april 1841). Naast hem staat hun zuster, Wies Lamm.

Verspreid in het gezelschap staan hun kinderen (vijf zoons en één dochter) met hun echtgenotes en echtgenoot. Je kunt het leven van het bruidspaar bijna aflezen aan de geboorteplaatsen van hun kinderen:

Hendrik (*7-2-1850 te Hapert; hij staat recht achter zijn moeder);
Antoinetta (*21-7-1852 in Chaam; zij staat schuin links achter haar vader);
Johan Adam (*19-10-1854 in Chaam; hij staat als tweede van links achter de vrouw van zijn jongere broer Karel);
Karel (*20-2-1857 te Helvoirt; hij staat aan de rechterkant, 3e man van rechts);
Pieter Arie (*15-5-162 te Sint-Oedenrode; je ziet hem nog net helemaal links op de foto, met snor);
Benjamin (ook met snor) (* 9-4-1871 te Sint-Oedenrode; hij staat schuin achter zijn zus Antoinetta).

Het is zijn zoon Jan die bij opa op schoot zit.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Willie Damen van de Mosselaer zei op 26 augustus 2009 om 19:35 uur

De foto is gemaakt op de hoek Eerschotsestraat, ingang Den Berg. Er staan nu twee huizen die iets naar achteren zijn gebouwd.

Willie Damen van de Mosselaer zei op 26 juli 2019 om 10:22 uur

Het jongetje op de schoot van zijn Opa is kleinzoon Jan Damen.
Jan Damen werd geboren binnen het gezin van Benjamin Jacobus Damen v.l.n.r. 7e van de heren en Suzanna Maas rechts van Anna Maria Christina Lamm.
Jan speelde al vrij jong op de viool. Zijn opleiding kreeg hij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na een aantal jaren opgetreden te hebben als violist in Nederland ging hij naar Duitsland.
Hij werd daar aangesteld als concertmeester van de Berliner Philharmoniker. In 1922 kreeg hij die functie bij het Gewandhausorchester in Leipzig en in 1924 bij de Staatskapelle Dresden, waar hij 21 jaar bleef. In Dresden was de jeugdige Wolfgang Schulze, de latere kunstenaar Wols, een van zijn vioolleerlingen.
Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog verloor hij al zijn bezittingen tijdens het bombardement op Dresden. Na 21 jaar vertrok hij naar het Göteborg Symfonieorkest om daar concertmeester te zijn. Hij keerde in 1948 terug naar Nederland om concertmeester te worden van het Concertgebouworkest op verzoek van zijn vriend, chef-dirigent Eduard van Beinum. Hij bekleedde deze functie tot zijn dood op 59-jarige leeftijd.
Op de dag van de crematie hingen de vlaggen van het Concertgebouw halfstok.
Zijn uitvoeringen als solist in het Vioolconcert van Ludwig van Beethoven werden geroemd. Van zijn uitvoering van het Vioolconcert van Jean Sibelius bestaat een cd-opname. Hij was ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Damen_(violist
Archief Familie Damen

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 juli 2019 om 15:44 uur

Wat mooi Willie, dat je het verhaal van Jan Damen zo compleet kunt vertellen en wat een leven heeft hij gehad. Hij is zeker beroemd geworden door zijn muzikale kwaliteiten. Want het is toch niet niks om als concertmeester bij de Berliner Philhamoniker te worden aangesteld. Dank voor het opschrijven van zijn levensverhaal Willie.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: