skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Vliegveld B.86 Helmond

Paul Huismans
Paul Huismans Bhic
vertelde op 3 november 2014
bijgewerkt op 19 maart 2024
Nadat Operatie Market Garden was gestrand hadden de geallieerden grote behoefte aan vliegvelden om alle toestellen te kunnen bedienen. De vliegvelden van Volkel en Eindhoven waren al overvol. Bij Rijpelberg, dicht bij Helmond, maar in de gemeente Bakel en Milheeze, lag een geschikt terrein.

Luchtfoto van B.86 Helmond (bron: Ministerie van Defensie)

Het moest een vliegveld worden dat onder alle weersomstandigheden gebruikt kon worden door de kleinere vliegtuigtypen. Er was wel een probleem: er was onvoldoende materiaal beschikbaar om de baan te verharden.

De oplossing werd gevonden in klinkerverharding, die deels voorradig was en deels snel kon worden geproduceerd of elders weggehaald.

Uitloopstukken, taxibanen en opstelplaatsen werden van Pierced Steel Plank (PSP) gemaakt, een materiaal waarmee snel tijdelijke verhardingen konden worden gelegd.

De aanleg startte op 19 oktober 1944 en ondanks enkele Duitse bombardementen kon het vliegveld op 13 januari 1945 in gebruik worden genomen. Er kwamen barakken en nissenhutten en als verkeerstoren diende het balkon aan de schuur van een boerderij aan de [tegenwoordige] Raktweg en de Berkendonk. Vliegend personeel werd gehuisvest in Missiehuis Christus Koning, de rest in scholen en bedrijfsgebouwen.

Vanaf Helmond werden doelen in Duitsland en bezet Nederland bestookt. Dit duurde tot begin april. Ook werd Operatie Grenade ondersteund, waarin van 23 februari het Rijnland door het 9th US Army werd veroverd en, vanaf 24 maart 1945, de operaties Plunder en Varsity, waarmee het 2nd British Army de Rijn passeerde. Na Operatie Varsity werden bijna 600 Amerikaanse zweefvliegers verzameld in Helmond, om van daaraf met Dakota’s terug naar Frankrijk te worden gebracht.

Vliegers van het 182 Squadron plakken op vliegveld Helmond cartoons uit de Daily Mirror op een Typhoon jachtvliegtuig (bron: Ministerie van Defensie)Op 11 april 1945 vertrok de laatste operationele vlucht vanaf Helmond. Daarna werd het nog tot 25 april gebruikt voor tussenlandingen van escortejagers uit Groot-Brittannië, om munitie en brandstof in te nemen.

In de laatste oorlogsdagen fungeerde Helmond nog als basis voor Beaufighters en Mosquito’s, die aanvallen uitvoerden op schepen in de Grote Belt bij Kopenhagen. Op 4 mei vertrokken deze toestellen naar Groot-Brittannië.

Op 14 juli werd het vliegveld opgeheven. De grond kwam via het Militair Gezag en het Bureau Landbouwherstel in 1947 in handen van de gemeente Bakel en Milheeze. Het werd weer landbouwgrond, totdat de gemeente Helmond er in de jaren ’70 een woonwijk realiseerde.

Behalve dit “grote” vliegveld lag er aan de weg van Helmond naar Aarle-Rixtel nog een airstrip voor Auster verbindingsvliegtuigen. Die was in gebruik van 29 september 1944 tot 12 maart 1945. De Duitsers bombardeerden deze strip in oktober 1944 en tijdens Operatie Bodenplatte (1 januari 1945).

Reacties (1)

Helena zei op 10 november 2014 om 09:06
Het vliegveld lag zuidelijker dan Dierdonk, dat was nog geen Helmond destijds. Het lag tussen buurtschap Rijpelberg en het Missiehuis "Christus Koning” aan de Deurneseweg. Ik heb daar in de buurt gewoond, maar toen was er geen vliegveld meer. Ik ben van net na de oorlog. Ik ken het dus alleen uit verhalen.
Deze omgeving is me verder wel bekend, maar dan wel de situatie van na de oorlog en voordat inmiddels de Groeistad Helmond dit hele gebied volbouwde.

Dierdonk ligt noorderlijker, grenzend aan Rijpelberg weliswaar, maar bij de weg van Helmond naar Bakel. Op de luchtfoto herken meteen de loop van de wegen en paden welke in de vijfitg- en zestiger jaren nog net zo was.
In een artikel over dit vliegveld in Helmonds Heem http://www.heemkundekringhelmont.nl/hkkhp/downloads/Helmonds%20Heem%2012.pdf staat dezelfde luchtfoto, waarop het Missiehuis Christus Koning en de startbaan staan aangegeven.

in mijn jeugdjaren was de Scheidijk, een onverharde weg, de grens tussen gemeente Helmond en gemeente Bakel en Milheeze. Nu is dit allemaal Helmonds gebied.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen