i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Nistelrode
Periode: 1944 - 1945
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Vliegvelden

Vliegveld B.88 Heesch

vertelde op 30 oktober 2014 om 14:36 uur

Al snel na Operatie Market Garden begonnen de Britse strijdkrachten met de aanleg van een tijdelijk vliegveld bij Nistelrode. Het kreeg de codenaam B.88 Heesch. Het vliegveld was bestemd als basis voor 60-80 vliegtuigen. De werkzaamheden startten in oktober 1944.

Kaart waarop het vliegveld is aangegeven (bron: Ministerie van Defensie) Het grondwerk en de drainage kostten het nodige werk. De baan werd belegd met platen van geperforeerd metaal, zogenaamde PSP-platen, waarmee snel tijdelijke banen konden worden aangelegd. Die platen waren over van de werkzaamheden op Volkel en Eindhoven. Op 2 december al streek de 126 Wing van Canadese Spitfires in Heesch neer.

Blijkbaar was het bestaan van het nieuwe vliegveld niet bekend bij de Duitsers, want bij Operatie Bodenplatte, op nieuwjaarsdag 1945, liet de Luftwaffe het met rust en richtte haar aandacht helemaal op Vliegveld Volkel. Dat gaf de geallieerden de kans alle Spitfires van Heesch in te zetten tegen de aanval. Felle luchtgevechten en voor de Duitsers grote verliezen waren het gevolg.

In het voorjaar van 1945 kwam Heesch te ver van het front te liggen. Op 18 april vertrokken de laatste toestellen naar vliegveld Rheine (B.108). B.88 was daarna nog wel als legerkamp in gebruik, maar niet meer als vliegveld.

Na de oorlog vond een ruilverkaveling plaats in het gebied, waarbij de oorspronkelijke eigenaren de grond weer terugkregen. Legertrucks op het voormalige vliegveld, 1946 (Collectie BHIC)Aan de plaats van het vliegveld herinneren alleen nog de straatnamen Vliegveldweg en een stuk betonbaan tussen de Berghemseweg en de A50, dat nu 126e Wingweg heet.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 28 februari 2009 om 15:15 uur

Trots op de driekleur