skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Voetballen in Langenboom

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 8 augustus 2009
bijgewerkt op 23 april 2014
Rond 1910 speelde waarschijnlijk Langenbooms eerste voetbalclub onder de strijdlustige naam De gloeiende spijker. Ze speelden op een geïmproviseerd veldje, niet meer dan een stuk hei, en “ze”, dat waren onder meer de gebroeders Braks, Has van der Linden, Cornelis van Hout, Hent Emons en Toon van der Linden.
Excelsior

In buurtschap ’t Huukske ontstond begin jaren 1920 Excelsior. Dat gebeurde in een van de drie cafés van de buurtschap, “Station Halfweg” geheten. De drie zoons van kastelein Hein Schoonwater, Toon, Eduard en Piet, vormden samen met Wim de Klein, Piet van Gaal, Jo van Els, Bert Gerrits en anderen het eerste elftal. Ze hadden al echte shirts en een heus bestuur. Ze organiseerden ook andere activiteiten, zoals toneelvoorstellingen. Ook zij speelden op een bultig stuk heide, waarop twee goals waren geplaatst.

Excelsior organiseerde ieder jaar een groot bekertoernooi met clubs uit Escharen, Boxmeer en Den Bosch. Dan speelde men voor een keer op een 'echt' voetbalveld, namelijk een wei van Willem Goossens.

Victoria

Op 6 juni 1930 werd het voetbalclubje Victoria opgericht. Het veld lag achter Martien Jans (nu Café D´n Bens). Victoria speelde ook uitwedstrijden, waar men per fiets of te voet naar toe ging. Als je geluk had, kon je meerijden met Piet van Gaal, die toen al in het bezit was van een 'luxe' auto. Victoria heeft het echter maar een paar jaar volgehouden.

Transvalia

Ook Transvalia was zo’n clubje dat voortkwam uit een buurtschap. Deze club mag echter gezien worden als de ware voorloper van Wit-Zwart. Leden van Transvalia waren namelijk medeoprichters van Wit-Zwart. Dat waren ondermeer Albert van Kuppeveld, Bert van Bakel en de gebroeders Hendriks.

klooster en kerk der DominicanenWit-Zwart (/ vv Langenboom / SES)

Op 7 augustus 1937 was het dan zover. Op initiatief van enkele voetbalminnende sportliefhebbers en op aandrang van de toenmalige pastoor Hillen verzamelde men zich die zondag in het Bondsgebouw aan de Dorpsstraat: er moest een echte voetbalvereniging worden opgericht. Na de Hoogmis kwamen de Langenbomers in groten getale bijeen om te luisteren naar het openingswoord van pastoor Hillen. Hij wees op het nut van het verenigingsleven en op het feit dat bij een voetbalclub de jongens hun vrije tijd op een “aangename en gepaste wijze” zouden kunnen doorbrengen.

Hoe zou de club moeten gaan heten? Pastoor Hillen had daar al over nagedacht. Omdat de paters Dominicanen zeer nauw betrokken waren bij het gemeenschapsleven in Langenboom en ze te herkennen waren aan hun wit-zwarte kledij, stelde hij voor om de club de kleuren te geven van de Dominicanen en daaraan ook de naam te ontlenen: Wit-Zwart. (Nog steeds de kleuren van het uittenue van SES).

Er meldden zich 32 jongemannen als lid aan: H. van Els, H. van Kuppevelt, Th. Roelofs, H. Arts, P. van der Hagen, W. van Bakel, Alb. van Bakel, H. van Bakel, M. Verstegen, A. Verstegen, K. Verstegen, A. van Huisseling, W. van der Hagen, Jos van der Hagen, G. Bongers, P. Bongers, H. Bongers, L. van de Venne, M. van der Linden, W. Hendriks, H. van den Berg, Th. van den Berg, F. van Dijk, Alb. Braam, Jo Berends, Wim van Gaal, P. Jans, A. Theunissen, L. Arts, H. Arts en M. Arts.

Het eerste bestuur bestond uit: voorzitter Harrie van Els; secretaris-penningmeester Harrie van Kuppevelt en bestuursleden Herman Arts en They Roelofs.

Leden boven de achttien jaar betaalden als contributie een dubbeltje per zondag en leden beneden de achttien jaar een stuiver. Men startte de competitie met twee teams, ingedeeld in de derde klasse Noord van het district Maasbuurt. Wim van Gaal scoorde het allereerste competitiedoelpunt in een wedstrijd die de Langenbomers (tegen AVV) met 11-0 wonnen!

Op 31 juli 1948 vergaderde het bestuur van voetbalvereniging Langenboom (voorheen Wit -Zwart) in café P. van Duijnhoven over een naamswijziging. Er moest gestemd worden over twee alternatieven: S.E.S. (Steeds Eendrachtig Samenwerken), een voorstel van Eduard van Haren, en S.D.O. (Samenspel Doet Overwinnen), een idee van Kobus Arts. SES was ontleend aan de naam van een Nijmeegs elftal van weesjongens, die Van Haren nog van vroeger kende. Het werd S.E.S.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.