i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Bergen op Zoom
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Bruggen

Voetbrug naar het Ravelijn

vertelde op 28 september 2010 om 11:16 uur

Al in de dertiende eeuw was Bergen op Zoom beveiligd door een aarden omwalling, maar rond 1330 begon men echt met de aanleg van vestingwerken rond de stad. In de eeuwen daarna werd de vesting telkens aangepast en gemoderniseerd. Rond 1700 was het de beurt aan de beroemde Menno van Coehoorn om de vestingwerken aan de eisen van de tijd aan te passen.

Aan het eind van de negentiende eeuw werd de vesting ontmanteld en veel van de vestingwerken werden gesloopt. Van Menno’s werken bestaat tegenwoordig alleen nog het ravelijn Op den Zoom uit 1702-1703 (nu een Rijksmonument).

Een ravelijn beschermt de vestingwal tussen twee bastions. Het ravelijn Op den Zoom is bewaard met omgrachting en ommuring. Van oorsprong was dit ravelijn alleen per boot te benaderen, maar sinds de vroege jaren ’30 verbindt een voetbrug het met de Cornelis Slootmanslaan.

De ontmanteling van de vestingwerken gaf Bergen op Zoom ruimte voor een stadspark, aangelegd door de Leuvense landschapsarchitect Lieven Rosseels (1843-1921). Deze tuinarchitect ontwierp onder meer ook het Kronenbrug Park in Nijmegen en het stadspark Valkenberg in Breda. Het stadspark in zijn geboorteplaats Leuven komt eveneens van zijn tekentafel.

Bij de restauratie van het ravelijn in de jaren 1931-1932 zijn een poort en houten voetbrug over de stadsgracht gebouwd. De brug geeft toegang tot het ravelijn, dat nu een gedeelte van het stadspark vormt, dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw vernoemd is naar Anton van Duinkerken. Dat was de schrijversnaam van de Bergse schrijver Willem Asselbergs.

Tot 1977 heeft het ravelijn gediend als gemeentekwekerij. Sindsdien is het een openbaar plantsoen geworden, waar met regelmaat festiviteiten worden georganiseerd. In 1998 is de oorspronkelijke houten brug in het Anton van Duinkerkenpark vervangen door een stalen brug, omdat het hout teveel onderhoud vergde.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: