skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Volkswagen als bonus: Casper Arts (1887-1969)

Het gebeurt niet vaak dat iemand een auto als bonus van zijn baas krijgt, zeker niet in de jaren ‘50. Het overkwam Casper Arts, beter bekend als Hoefse Cas.

Hoefse Cas met zijn gezinVoor zijn werk als voorzitter van de zuivelfabriek St. Maarten kreeg hij bij zijn vertrek in 1959 een gloednieuwe Volkswagen Kever.

Hij kreeg die auto natuurlijk niet zomaar. Jarenlang had hij belangeloos veel tijd opgeofferd en was hij zonder enige vergoeding van vergadering naar vergadering gereden.

Vergaderen zat Cas dan ook in het bloed. In 1919, 32 jaar oud, kwam hij in de gemeenteraad en werd daarna wethouder, iets dat hij twintig jaar bleef. Hij hield zich onder meer bezig met het ontginnen van de ruim driehonderd hectaren woeste gemeentegronden.

De aardappelrooimachineHij werkte bij het waterschap De Maaskant, bij de Hapse zuivelfabriek De Volharding (later gefuseerd met St. Maarten) en als schatter voor de Grondkamer. Hij was voorzitter van de Fok- en Controlevereniging. Daarbij was hij ook nog eens vader van zestien kinderen.

Cas Arts was niet alleen een vergadertijger, hij was ook uitvinder. Zo ontwierp hij een aardappelrooier die het rapen van aardappelen voortaan overbodig maakte. In zijn schaarse vrije tijd was hij actief bij het Sint-Nicolaasgilde. Voor al dat maatschappelijk werk werd hij in 1954 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Hij overleed twee dagen na zijn 82ste verjaardag.

Reacties (4)

Theo Arts Cuijk zei op 29 december 2016 om 00:23
De ontwikkeling van de aardappelrooier: "de CAS", heb ik beschreven in 2013, en heb het vervolgens gestuurd naar de heer Jan Tamboer, amateur historicus, en oud medewerker van VICON, constructie bedrijf van landbouw wertuigen in Nieuw Vennep. Vicon nam de bouw van "de CAS" rooiers op in hun productie programma. Het verhaal verscheen in aangepaste vorm, in het tijdschrift "Meer Historie" wat schrijft over de cultuur en historie van de Haarlemmermeer en Nieuw Vennep in het bijzonder.
Onder de titel"Een rooimachine zijn tijd vooruit", geschreven door Arthur Nutbey, verschijnt er ook een beschrijving in het clubblad van de Oude Trekker en Motoren vereniging:"Pionier".
Mijn bedoeling, om het verhaal op schrift te stellen zodat het voor altijd bewaard blijft, zal op deze manier wel lukken.
Mijn vader, Cas Arts heeft overigens zijn levens verhaal beschreven in een auto biografie.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 29 december 2016 om 15:22
Wat leuk om te lezen Theo, dat jij als zoon van deze uitvinder, zoveel op schrift hebt gesteld. Bedankt voor het delen van deze verwijzing naar jouw artikelen met onze lezers.
En is toevallig de autobiografie van je vader ergens in druk verschenen?
Theo Arts Cuijk zei op 30 december 2016 om 00:19
Mariet, beste wensen voor het nieuwe jaar!! Zal in 2017 zoeken naar een exemplaar van de autobiografie van Cas Arts. Helaas moet ik dan naar Den Bosch toe om hem bij jou te bezorgen!!
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 30 december 2016 om 20:06
Jij ook de beste wensen voor 2017 en inderdaad; onze locatie in Grave is sinds gisteren gesloten. Dus vanuit Cuijk is het nu wel een stukje verder naar het BHIC.
Gelukkig is er al wel digitaal veel mogelijk, maar je blijft van harte welkom in onze Citadel in 's-Hertogenbosch :) .

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.