skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Vondelingen van alle tijden

Vrouwen in nood die anoniem hun baby willen achterlaten, kunnen vanaf 2017 ook in Amsterdam terecht. Dat brengt het aantal vondelingenkamers in Nederland in totaal op zeven. Het te vondeling leggen van je kindje is al een eeuwenoud fenomeen.

Het te vondeling leggen van een kind is verboden in Nederland. Er staat een celstraf van ruim vier jaar op en een boete van ongeveer twintigduizend euro. Ook in het verleden zijn mensen menigmaal veroordeeld voor het achterlaten van hun baby. In dit Tilburgse Courant van 4 juni 1927 lezen we het tragische verhaal van straatmuzikant die niet al zijn kinderen te eten kan geven en geen andere oplossing ziet dan het achterlaten van zijn jongste kind, zo lezen we in de krant:

Ook op andere plaatsen binnen het archief zien we vondelingen terug. Zo attendeerden Jan Veekens en oud-streekarchivaris Harm Douma ons onlangs op een akte van 11 mei 1870 te Boxmeer. Het betreft een overlijden ‘op gister des morgens ten zes ure’ van Bernardina Kerkdeur ‘buiten beroep’ in den ouderdom van 83 jaren. 

Uit de doopakte (Boxmeer DTB 1) bleek dat Bernardina ‘sub conditione’ RK gedoopt werd op 20 augustus 1786 in Boxmeer. ‘Sub conditione’ betekent dat dit gebeurde onder voorwaarde dat ze niet eerder gedoopt was. De doop vond plaats op de naamdag van de beroemde cisterciënzer Sint Bernardus van Clairvaux die in 1090 te Fontaine-les-Dijon geboren werd. Het was in het katholieke Land van Cuijk gebruikelijk dat je genoemd werd naar de bekendste heilige van de geboortedag. Bernardina was een kind ‘inventa ante templum Monialium’, wat zoveel wil zeggen als gevonden bij de kerk. Haar achternaam werd verbonden aan deze vindplaats en zo ging zij door het leven met Kerkdeur als achternaam.  

Helemaal boven zie je de overlijdensakte van Bernardina Kerkdeur, de akte hierboven laat zien dat er bij de opsteller van de bevolkingsregisters twijfels opdoemden over de vindplaats van Bernardina. In Boxmeer was dan wel bekend dat Bernardina een vondelinge was, maar of dat nou bij de deur of op de dorpel van de kerk was, was bij de opsteller van de bevolkingsregisters te Boxmeer kennelijk niet zo duidelijk… 

Reacties (1)

Anny Cornelissen zei op 15 december 2016 om 17:22
Zo ken ik iemand, weliswaar een Fransman, die Paris heet. Toen ik opmerkte dat hij dus dezelfde naam had als de Franse hoofdstad, vertelde hij dat zijn vader te vondeling was gelegd in Parijs en de ambtenaar hem derhalve de achternaam Paris gegeven had. het is van alle tijden én van alle landen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen