i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Michielsgestel
Tags:

Voor de afhaalchinees moet je nu naar het museum

vertelde op 26 juni 2019 om 10:01 uur

Sperziebonen, blinde vink en aardappels maken in de loop van de vorige eeuw steeds vaker plaats voor bakjes foe yong hai en babi pangang, gehaald bij de Chinees. Bij een speciale gelegenheid gaan we er zelfs uit eten.

fotocollectie: BHIC PNB001060392

Soberheid is de norm in de eerste naoorlogse jaren, ook voor datgene wat we om zes uur ’s avonds op ons bord krijgen, maar als in de tweede helft van de jaren vijftig de welvaart groeit, en we vaker op vakantie gaan en in het buitenland komen, verandert ook onze maaltijd. Voorzichtig gaan we buiten de deur eten.

Aanvankelijk nog maar mondjesmaat, maar dat verandert in de jaren die daarop volgen. Die stijging is voor een belangrijk deel te danken aan de populariteit van de Chinees. Zijn Chinese eethuisjes aan het begin van de vorige eeuw nog dubieuze eettentjes in havensteden, vanaf eind jaren veertig verandert dat sterk. De restaurants worden dan groter en toegankelijker. Met de terugkeer van Nederlandse militairen en de stroom van repatrianten uit Indië groeit de behoefte aan Indisch eten. ‘De Chinees’ speelt er handig op in, neemt Indische koks in dienst en zet nasi rames, gado-gado en andere populaire Indische gerechten op de kaart. Nieuwe restaurants noemen zich ‘Chinees-Indisch’.

Tweeduizend als hoogtepunt

In de jaren zestig komt de grote doorbraak. Van ruim tweehonderd restaurants in 1960, naar meer dan zeshonderd in 1970 tot bijna tweeduizend in 1980. In de jaren daarna neemt de populariteit van ‘de Chinees’ in rap tempo af, en komt het wokrestaurant steeds meer op. ‘De dorpschinees’ verdwijnt langzaam steeds meer uit het straatbeeld, en wordt steeds meer een bezienswaardigheid. In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een Chinees restaurant uit de jaren zestig een-op-een nagebouwd.

Op de foto zien we de Chinees in 1980 in Sint-Michielsgestel, gevestigd in de voormalige pastorie. Welke herinnering komt bij jou naar boven bij het zien van deze foto?

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 19 juni 2012 om 16:37 uur

Van pontwachterswoning tot restaurant

vertelde op 22 december 2016 om 10:07 uur

Aan tafel!