skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Voor het Bijltje - of juist achter?

Het ziet er allemaal heel keurig en netjes aangeharkt uit, deze nieuwbouw. We kijken naar het eerste flatgebouw van Cuijk, Het Bijltje. Zo te zien is het gebouw nog maar net in gebruik genomen. De antennes op het dak wijzen erop dat we vóór de tijd van de centrale antenne installatie zijn beland.

Aan de twee dames rechts te zien – beiden voorzien van kinderwagen – wonen er veel jonge gezinnen. Het heeft de belofte van een nieuw tijdperk in zich. Inmiddels weten we dat dit blok in 2009 is gesloopt om zo de bouw van Cuijks Cantheelen mogelijk te maken.

Maar we willen nu terug naar die beginjaren van Het Bijltje. Waarom heette het flatgebouw zo? En misschien was jij wel één van de mensen die intrek nam in dit nieuwe gebouw. Hoe beviel het wonen daar?

Vertel ons jouw verhaal

Reacties (10)

Chris van Dinten. zei op 28 mei 2014 om 09:14
Ik weet nog dat mijn vader Hendrik van Dinten destijds thuis in zijn timmerwerkplaats in St- Agatha een houten bijl gemaakt heeft die ingemetseld zou worden in een van de gevels van de flat.
De bijl had volgens mijn herinnering een afmeting van ca. 1,5 m lang en 1 m hoog. Helaas heb ik geen foto van deze bijl, maar misschien is hiervan toch nog beeldmateriaal, tijdens het inmetselen of zo.
Tijdens de sloopperiode ben ik met iemand van de woningstichting nog in de flat geweest maar we hebben hiervan niets terug kunnen vinden.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 28 mei 2014 om 09:16
Hoi Chris,

Bedankt voor je reactie! Het ligt natuurlijk voor de hand dat een flatgebouw met een dergelijke naam ook ergens een bijl herbergt... Onze hoop is gevestigd op de oudbewoners van de flat. Wie weet waar de bijl ingemetseld was? Wie weet of de bijl ook na de sloop bewaard is gebleven? Kortom, wie weet meer? Laat het ons weten!
J. van Eenennaam en J. van Eenennaam-Castel (schriftelijk) zei op 3 juni 2014 om 16:20
Wij hebben van maart 1961 tot juli 1973 in dit flatgebouw gewoond, helemaal links boven.
Het heette niet, zoals u in de rubriek “Kijk naar toen” vermeldde HET BIJLTJE, maar ’T BIJLTJE.
Wij weten hoe deze flat aan zijn naam is gekomen.
Op 31 december 1960 nam burgemeester Jansen afscheid van Cuijk. Dan zeggen we wel eens: “Hij legt er het bijltje bij neer” en dat deed hij letterlijk tijdens een kleine plechtigheid op die dag. Helemaal links onder in het gebouw werd een koker ingemetseld met daarin een document en een bijltje.
De sloop van het gebouw in 2009 werd ingeluid met een wat grotere plechtigheid, waarvoor wij ook uitgenodigd waren. Ik heb toen aan de autoriteiten verteld en aangewezen waar die koker ingemetseld was. Zover ik weet, is hij nooit gevonden. Zouden ze niet goed gezocht hebben?!
Hoe beviel het wonen daar, wordt ons gevraagd.
Wij kwamen uit een grote, koude eengezinswoning in een warme zonnige flat. Met een boodschappenlift en een vuilstortkoker. Wat een gemak! We stookten nog kolen en het hok stond op het balkon, wat betekende dat de kolen door de gang en de keuken aangevoerd moesten worden. Niet leuk, dus we maakte een kolenhok in de berging. Dat betekende wel dat mijn man in de winter met twee kitten kolen naar boven kwam, vier trappen op. Dat duurde niet lang, want er kwam al spoedig aardgas in Cuijk. We kochten een gashaard en Van der Heijden installeerde zijn eerste haard bij ons.
Het uitzicht! Fantastisch! De weiden liepen van de Maas tot tegen het gebouw. Wat een rust! Zo nu en dan stond er wel eens een koe in de hal, maar ja, dat hoort bij de natuur.
Maar de rust verdween, want de “Maasboulevard” werd aangelegd. Toen die klaar was, hadden we last van optrekkende vrachtwagens die van de Beerse Baan kwamen. Maar alles went en het prachtige uitzicht bleef aan beide kanten van het gebouw, want het was heerlijk om een balkon op het Oosten te hebben en een op het Westen.
In 1973 zijn we, in verband met ons werk, naar Nijmegen verhuisd.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 4 juni 2014 om 08:35
@fam. Van Eenennaam: Dank voor de mooie aanvullingen! Het geeft goed weer hoe groot de overgang moet zijn geweest van de grote, koude eengezinswoning naar de luxe flat. Vraag die wederom blijft... waar is het bijltje gebleven?!

Wie weet er meer? We zijn nu wel héél benieuwd!
Ger Keijzers zei op 3 september 2021 om 22:13
Wij (Ger Keijzers en Sylvia Jalmav) kwamen hier in januari 1977 wonen op nummer 16. Samenwonen wel te verstaan en dat was in die tijd nog echt niet gebruikelijk. Op 20 juni 1980 zijn we getrouwd en op 15 november werd ons dochtertje Rawathe (in NIjmegen) geboren. Toen er een zusje op komst was, zijn we in november 1981 verhuisd naar Sleedoorn 6, Heeswijkse Kampen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 september 2021 om 15:12
Ah, en weet je of daar ook over gesproken werd, Ger, dat jullie nog niet getrouwd waren? Was het een fijne plek om te starten als jong stel?
Ger Keijzers zei op 5 september 2021 om 17:05
Ja, dat kon natuurlijk niet. Ik werd zelfs door het schoolbestuur (ik werkte als onderwijzer) op het matje geroepen. De voorzitter had het over de welbekende 'hoeksteen'. Waar bemoeide hij zich mee?! Het was een mooi flatje met een extra kamer naar beneden(!). Wij woonden op de eerste verdieping en die had een kamer naar beneden. Dit was een mooie hobbyruimte, ik bouwde in die tijd radiografisch bestuurde modelvliegtuigen. Misschien aardig om te vermelden: de huurprijs was toen fl. 177,50 per maand.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 september 2021 om 09:10
Bijna niet meer voor te stellen, zo'n reactie van het schoolbestuur. Maar kennelijk toch gewoon in die tijd? Gaf je dan keurig uitleg of liet je je wrevel merken?

En ja, die huurprijs is inderdaad veelzeggend. Was het ook voor die tijd voordelig? (en hoe ging het verder met de modelvliegtuigen?)
Ger Keijzers zei op 6 september 2021 om 11:50
Beiden, ik heb sowieso niet veel met mensen die denken gezag te hebben en dat alleen maar ontlenen aan hun functie. Mijn wrevel heb ik netjes verwoord en daarmee moest het bestuur mee doen. De huurprijs was in die tijd vrij normaal, de servicekosten waren inbegrepen.
De titel van het onderwerp klopt niet: de foto is van de achterzijde van 't Bijltje.
Het modelvliegen laat ik verder buiten beschouwing omdat het verder met het onderwerp niets te maken heeft.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 september 2021 om 14:19
Ah, bedankt voor je reactie, Ger. De kop heb ik enigszins aangepast (en toch nog geprobeerd aansluiting te houden bij het gezegde). Mocht het modelvliegen je nog eens tot een verhaal inspireren... dan houden wij ons aanbevolen ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.