skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Voor het vaderland gestorven: Piet en Gerard Vloet († 1944)

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 11 november 2008
bijgewerkt op 26 september 2017
“Reserve Kapitein Aalmoezenier Gerardus Antonius Vloet, geboren te Oploo op 5 juli 1900.” Zo staat hij op de lijst van omgekomen krijgsgevangenen bij de grootste scheepsramp in de geschiedenis: op 18 september 1944 torpedeerde de Britse onderzeeër Tradewind het Japanse transportschip Junyo Maru. Daarbij kwamen 5.620 Nederlandse, Amerikaanse en Australische krijgsgevangenen en Javaanse dwangarbeiders (zogenaamde romusha’s) om.

De Junyo MaruHoe kwam Gerard Vloet op deze boot terecht? Als pater Xaverius van de orde der Karmelieten was hij in 1928 naar de missie op Oost-Java vertrokken. In Indië werd hij gemobiliseerd als aalmoezenier en maakte de Japanse bezetter hem krijgsgevangen

In 1944 begonnen de Japanners hun krijgsgevangenen en Javaanse dwangarbeiders naar Padang te brengen aan de westkust van Sumatra. Daar moest gewerkt worden aan de Pakanbaru-Muara spoorlijn. Die spoorlijn is misschien minder bekend dan de Birma-spoorlijn, maar het was net zo’n hel!

Bij het transporteren van de dwangarbeiders was dus ook de Junyo Maru betrokken. Nadat het Japanseschip door de Britse torpedo was getroffen, zonk het snel op 2º 52' Zuiderbreedte, 101º 12' Oosterlengte. De ongeveer 880 man die de ramp overleefden, werden alsnog aan de spoorlijn te werk gesteld. Nog geen 150 van hen haalden het eind van de oorlog.

Een van die overlevenden schrijft later over de laatste momenten waarop hij Gerard Vloet, pater Xaverius, gezien heeft aan boord van de Junyo Maru: “ik zie hem nog naar een paar jongens, katholieken, gaan. Ze knielen voor hem neer, weer de absolutie, gebaar van het kruisteken. Van de een gaat hij naar de ander. Het zijn kostbare seconden. En zo gaat een priester rond, denkt niet aan zijn eigen leven, doet zijn plicht. Mijn God wat een held…” Gerard Vloet sterft als een waar aalmoezenier.

 Waarschijnlijk besefte hij op dat moment niet, dat enkele maanden daarvoor in Nederland zijn neef Piet eveneens gestorven was door toedoen van een bezettende macht, namelijk de Duitsers. Piet was in augustus 1943 gearresteerd op de PeJa-hoeve, waar hij wapens en zendapparatuur verborgen hield.

Na zijn arrestatie werd hij overgebracht naar het “Oranjehotel”, de beruchte strafgevangenis in Scheveningen. De verhoren daar waren niet bepaald zachtzinnig. Op 22 maart 1944 werd Piet gefusilleerd en in de Scheveningse duinen begraven. Lees zijn afscheidsbrief.

Na de oorlog wilde men hem graag terug hebben in Oploo, maar het duurde nog tot oktober 1946 voordat Piets stoffelijke resten in Oploo bijgezet konden worden. Bijna het gehele dorp wachtte zijn lijkbaar op. De schooljeugd was er om hem hulde te brengen. De fanfare Excelsior speelde treurmuziek tijdens de tocht naar het dorpscentrum. Velen brachten hem een laatste groet bij de begrafenis op het R.K. kerkhof.

Na de oorlog heeft men ter herinnering aan de beide neven Vloet in Oploo het stuk weg tussen de Loonseweg en de Grootestraat de Vloetweg genoemd.

In 2004 is op het terrein van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek te Arnhem het Monument voor Zeetransporten 1942-1945 onthuld, ter nagedachtenis aan de ruim 22.000 op zee omgekomen burgers en romusha's, slachtoffers van de Japanse Zeetransporten in Zuidoost Azië.

Gerardus Vloet wordt daar met ere vermeld.

Reacties (15)

A. Peters zei op 5 mei 2012 om 16:53
Volgens mij was Pater Xaverius Vloet geen broer van Piet Vloet. Jacobus Vloet - ook in de oorlog omgekomen - was wel een broer van Piet, vandaar de latere naam van het ouderlijk huis: PeJa Hoeve.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 6 mei 2012 om 09:38
Bedankt voor deze aanvulling, A. Peters. Dat is inderdaad een duidelijke verklaring van de naam van het huis. Weet u of die naam nog altijd op het huis staat?
Wiel Vloet zei op 6 mei 2012 om 13:47
Volgens mij was Pater Xaverius een broer van Jan Vloet/Christiaans dus een oom van Toon Vloet woonachtig in Oploo. Het is wel allemaal familie maar ver weg. De naam PEJA staat volgens mij nog steed op de boerderij, ik ben er al lang niet meer geweest. maar als ik langs kom kijk ik altijd omdat de moeder van Piet Vloet die op 22 -03-1945 is gefusilleerd aan mijn moeder kwam vragen of ze mij Piet wilde noemen ik ben namelijk geboren op 22-03-1945, maar dat was niet gebruikelijk want ik moest naar mijn Grootvader heten Wilhelmus.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 7 mei 2012 om 10:17
Bedankt Wiel,
we gaan het verhaal aanpassen aan jouw opmerkingen. Wat een aandoenlijk verhaal, trouwens, over je naamgeving. Heb je Petrus/Piet ook niet als tweede/derde naam gekregen?
Met vriendelijke groeten,
Rien Wols, namens BHIC bhic zei op 7 mei 2012 om 16:55
Zowel A. Peters als Wiel Vloet, dank jullie wel voor deze correcties. Het waren inderdaad geen broers, deze beide leden van de familie Vloet. Overigens is Piet op 22 maart 1944 gefusilleerd, dus precies een jaar voordat Wiel is geboren. Overigens zou de naam PeJa-Hoeven ook heel goed kunnen komen van de ouders van Piet, namelijk Petronella Kleine en Jacobus Vloet. Hoe het zij, het is goed dat het misverstand over de eventuele broederschap van deze beide oorlogsslachtoffers is opgehelderd! Nogmaals dank daarvoor.
Very Verberkt-Vloet zei op 23 oktober 2012 om 10:52
Mijn vader Antoon Vloet, moest Oom zeggen tegen pater Xaverius Vloet. Mijn vader weet alles over zijn oom en heeft ook nog de nodige krantenknipsels over pater Xaverius Vloet. Ik zelf ben genoemd naar pater Xaverius Vloet, en daaar ben ik erg trots op, gezien het verhaal.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 24 oktober 2012 om 08:58
@Very: Bedankt voor je reactie. We zijn wel benieuwd naar de verhalen en/of krantenknipsels die je vader heeft. We ruimen hiervoor graag een plekje in...
very verberkt-vloet zei op 24 oktober 2012 om 10:03
Bedankt voor uw reaktie. Momenteel is mijn vader ziek, en is het nog niet helemaal duidelijk wat er aan de hand is met hem. Hij is inmiddels 86 jaar maar kan jullie nog goed te woord staan, en dit zou hij ook graag willen doen. Het lijkt me het beste dat er een afspraak met hem gemaakt wordt zodat iemand van jullie bij hem thuis langs kan komen, dit kan via mij of via mijn mailadres.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 24 oktober 2012 om 10:25
@Very: Allereerst veel sterkte en beterschap voor je vader. Wat betreft de mogelijke afspraak, ik ga hierover even overleggen en neem dan via de mail contact me je op, oké?
very verberkt-vloet zei op 24 oktober 2012 om 13:05
Helemaal oke, ik weet zeker dat ik hiermee mijn vader een groot plezier doe. Hij heeft nl. ook al eens contact gehad met professor Smalhout over de ramp met de boot, en daarop ook een reactie gehad, en een groot artikel in een krant. Misschien ook wel interessant voor jullie. Ik hoor wel van jullie. m.vr.gr. Very Verberkt-Vloet.
Very Verberkt-Vloet zei op 7 november 2012 om 11:46
Beste Marilou, mijn vader is beschikbaar in week 47, behalve op de dinsdag.
Graag contact opnemen met ondergetekende, voor een afspraak.

M.vr.gr.
Very Verberkt-Vloet
very verberkt-vloet zei op 9 november 2012 om 12:16
Beste Marilou,

Ik kan jou alleen maar mailen via deze site.
Woensdagochtend 21 november komt goed uit.
Hoe laat willen jullie dan afspreken?

Het adres van mijn vader is: Kasteelgracht 7 te Oploo.

Ik zal die ochtend ook aanwezig zijn.
Je kunt me bereiken op nummer 0648642458.


m.vr.gr.
very verberkt-vloet zei op 9 november 2012 om 17:43
Marilou,

Woensdag 21 november om 9.30 uur is prima.
Ik zal zorgen dat de koffie dan klaar staat.

M.vr.gr.
Very
Peter Strijbosch zei op 24 september 2017 om 19:55
Het graf op de foto is het graf waar Piet Vloet en zijn broer Koos Vloet zijn begraven en dus niet Gerard.

Piet en koos waren half broers van mijn moeder.
Het huis heet inderdaad nog steeds de "PEJA" hoeve en is vernoemd naar Piet (Petrus) en Koos (Jacobus).
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 25 september 2017 om 19:50
@Peter Strijbosch; dat gaan we zeker aanpassen. Bedankt voor het doorgeven en excuses voor deze slordigheid.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.
Doe mee en vertel jouw verhaal!