i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Wanroij
Tags:

Voor ‘t sociale gevoel en saamhorigheid

vertelde op 25 november 2009 om 08:22 uur

Op 22 oktober 1957 schreef het bestuur van de vereniging Peelbelang een brandbrief aan het gemeentebestuur van Wanroij. Landhorst had dringend behoefte aan een echt gemeenschapshuis en het plaatselijke café kon echt niet voldoen aan de eisen die daarvoor golden. Resultaat had de brief echter niet direct.

Landhorst, De QuaywegEnkele  argumenten uit de brief:

“Omdat de meeste inwoners in ’t agrarisch bedrijf werkzaam zijn en de boerderijen na de ruilverkaveling volgens plan gebouwd worden met al de gronden rondom ’t huis, krijgt men vrij grote afstanden tussen de boerderijen onderling. ’n Verspreide bouw heeft ’n centrum nodig en dan blijft ’t sociale gevoel en de saamhorigheid op ’t goede peil.

Is er geen plaats van bijeenkomst, dan vervreemdt men van elkaar en gaat ’t verenigingsleven, dat zo moeizaam werd opgebouwd, weer teloor. Hier komt nog bij dat de bevolking naar elkaar toegebracht moet worden, omdat de inwoners uit 22 dorpen afkomstig zijn en zelfs uit heel andere landsdelen (Limburg, Gelderse Achterhoek en de Betuwe).

De opening van de De Quaijweg, wat op zich een grote verbetering voor onze streek is, brengt echter ook mede, dat er van andere dorpen minder goede individuen, vooral ’s zondags, ons dorp komen bezoeken. Nu moet onze opgroeiende jeugd zo opgevoed en geleid worden door ’t verenigingsleven, dat ze ’t kaf uit ’t koren kunnen onderscheiden om geen verkeerde vriendschappen te sluiten.Landhorst, kerk

’n Zangkoor dat repetities houdt voor verfraaiing van de eredienst in ’n café, waar na ’n dag hard werken ook ’n alcoholische dronk te genieten valt, zo’n koor krijgt vanzelf moeilijkheden en de leider of dirigent moet al ’n hele kraan zijn om zijn onderhorigen van ’t glas naar ’t notenboekje te brengen.”

Het was duidelijk: behalve het café was er in Landhorst echt een gemeenschapshuis nodig, al was het maar ter redding van de jeugd. Uiteindelijk zou het nog meer dan tien jaar duren, voordat er zo’n voorziening ook daadwerkelijk kwam, als onderdeel van de nieuwe Pauluskerk in 1969. Hoe het in die tien jaar met het kaf en het koren is gegaan?

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Huub Rijkers zei op 7 december 2008 om 22:00 uur

Stuk gaat over gemeenschapshuis, jammer dat er dan geen foto bij staat van het dorpshuis De Stek

Henk Buijks (namens BHIC) zei op 8 december 2008 om 11:10 uur

Beste Huub,

Mocht je toevallig een (digitale) foto van De Stek hebben, stuur hem maar in. Dan plaatsen wij hem!

Vriednelijke groet,

Piet Hendriks Landhorster heem zei op 11 september 2017 om 21:57 uur

Foto van Sportzaal en Dorpshuis de Stek Landhorst

Piet Hendriks Landhorster heem zei op 11 september 2017 om 21:59 uur

Hoe kan ik de foto als bijlage meesturen ?

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 13 september 2017 om 14:03 uur

Beste Piet, wat leuk dat je een foto van deze sportzaal hebt. Als je de scan kunt mailen naar info@bhic.nl tav Mariët dan zorg ik dat hij in de reacties wordt geplaatst.
Nog dezelfde dag heeft Piet de foto ingestuurd, met dank Piet !

<a href="https://www.bhic.nl/media/document/file/sportzaal-en-dorpshuis-de-stek-landhorst.jpg?524912fccc1635cc3906f920a75e72da4ae93a37" target="_blank"><img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/sportzaal-en-dorpshuis-de-stek-landhorst.jpg?524912fccc1635cc3906f920a75e72da4ae93a37" title="Sportzaal en Dorpshuis De Stek in Landhorst" width="500"></a>

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 4 oktober 2013 om 12:03 uur

De Viersprong in Gassel

vertelde op 24 november 2009 om 16:40 uur

Landhorst krijgt zijn Sint-Pauluskerk

vertelde op 3 december 2013 om 11:20 uur

Opening gemeenschapshuis Haps