skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Voorloopster

Wekenlang heeft ze er naar toe geleefd en eindelijk is het zover. Het begon met het aantrekken van middeleeuwse kleding en het formeren van de gildestoet. Zij moet voorop lopen, niet te langzaam en niet te snel. Ook haar attributen, een toren met kantelen en een degen, moeten duidelijk zichtbaar zijn en mooi rechtop worden gedragen.

Uiterst geconcentreerd kwijt zij zich van haar taak en we zien dat alles volgens plan verloopt. Maar goed ook, want het halve dorp staat toe te kijken!

Het gaat hier om een gildefeest en aan de kleding van de toeschouwers zien we dat de jaren ’50 volop aan de gang zijn.

Wie is dit meisje en wie zijn haar trouwe dienaren? En wat voor gildefeest is hier aan de gang?

We zijn benieuwd naar jullie antwoorden.

Reacties (14)

Hans Pennings zei op 17 mei 2010 om 19:00
Het gaat om de uitbeelding van de patroonheilige van het gilde, in dit geval de Heilige Barbara. Ze wordt begeleid door 2 gildepages. Het gaat waarschijnlijk om een kringgildedag in Nuland, georganiseerd door het Sint Antonius Abtgilde. Het gilde op de foto is het Sint Barbaragilde uit Dinther. De patroonheilige en de twee pages gaan nog steeds mee in de optocht van dat gilde (weliswaar andere gildezuster en jeugdleden). Ik zal proberen te achterhalen welke gildedag het was en in welk jaar.
Mevr.Cobi Nelissen-van Beekveld, Haren (bij Oss; telefonisch) zei op 18 mei 2010 om 13:44
Toen ik zondagochtend aan de ontbijttafel kwam, had mijn dochter het Zondagsnieuws al klaargelegd met de foto in het zicht. Inderdaad, ik was de "voorloopster", degene die Sint-Barbara uitbeeldde en voor het Dintherse Barbaragilde mocht uitlopen. Ik ben een Dintherse van geboorte en op de foto, die vermoedelijk op 16 augustus 1953 is genomen, was ik 11 jaar. Het is inderdaad in Nuland. Deze foto kende ik niet, maar wel een andere die in Ach Lieve Tijd (het deel over de Meierij, p.360) staat.
Ik bewaar goede herinneringen aan die tijd. Mijn vader, Kees van Beekveld, was lid van het gilde en thuis hadden wij een hotel-café, maar ook een vrachtwagen. Daarmee werden de leden van het gilde en hun attributen vervoerd naar de plek waar zij moesten optreden. Meester Croonen was destijds hoofdman van het Barbaragilde.
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 18 mei 2010 om 13:49
Hans en Cobi, hartelijk dank voor jullie informatie. Toch altijd weer een plezierige verrassing, wanneer je mensen die jaren geleden zijn gefotografeerd, in het echt aan de telefoon krijgt!
En, Hans, kijk maar eens of de datum 16 augustus 1953 (Kringgildendag Nuland) klopt.

Hans de Visser archivaris gilde Dinther zei op 20 mei 2010 om 05:00
De Barbarafiguur is Coby Beekveld dochter van de hotelhouder Beekveld. De page links is Jan Schakenraad de page rechts is Hanegraaf toen biede woonachtig in Dinther. De gildebroeder links is Grard van der Heijden van Beugt (Dinther) de foto is gemaakt in 1963 te Nuland.
Echter hebben we nu een discussie asl dat Jan Schakenraad op de foto ouder is dan 4,5 jaar, Jan is geboren in 1949 te Dinther, Hij lijkt op de foto wat ouder. Als dit laatste juist is dan is de foto mogelijk gemaakt te Dinther in 1965 te Dinther, we zijn dit aan het nazoeken in ons archief. De genoemde namen zijn in elk geval correct.
Met vriendelijke gildegroet
Gildebroeder
Hans de Visser
Dinther
Hans Pennings zei op 20 mei 2010 om 09:04
Als de foto in Nuland gemaakt is, moet dat op zondag 14 juni 1953 zijn geweest. Op 20, 21 en 22 mei 1949 vierde het Gilde Sint Antonius Abt Nuland het 350-jarig bestaan met o.a. een gildedag met 11 deelnemende gilden. Vier jaar later kreeg het gilde de organisatie van de Kringdag van Gildekring Maasland toebedeeld en op 13, 14 en 15 juni 1953 werd het 350-jarig jubileum nog eens gevierd. Op zondag 14 juni 1953 vond de gildedag plaats, waaraan 25 gilden deelnamen. Er was een optocht en er werden wedstrijden gehouden in trommen, vendelen, schieten enz.
Bron: G.-J. van Zoggel en P. Kappen, Vier eeuwen van het volk. Gilde Sint Antonius Abt Nuland 1599-1999 (Nuland 1999), blz. 67-71
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 26 mei 2010 om 15:37
Het lijkt me dat hiermee deze foto keurig gedateerd en gedocumenteerd is, Hans. Dank voor alle moeite!
Sten Hanegraaf (in Limburg; telefonisch) zei op 26 mei 2010 om 15:46
Van een familielid uit Gemert ontving ik een knipsel uit Zondagsnieuws met deze foto. Ik sta er namelijk op, van voren gezien links achter het meisje. Ben daar 8 of 9 jaar. De andere jongen is Wim Schakenraad.
Toen de foto werd gemaakt, woonde ik in Dinther en samen met Wim mocht ik dus de sleep vasthouden van onze gildekoningin.
Ben alweer lang uit Dinther weg. Mijn vader werkte bij Rijkswaterstaat en ik ben wat dat betreft in zijn voetsporen getreden. Lange tijd werkte ik op een sluis- & stuwcomplex nabij Roermond. Ook na mijn pensionering ben ik in Limburg blijven wonen, maar altijd Brabander gebleven!
Hans de Visser zei op 26 mei 2010 om 17:00
Dag Sten Hanegraaf, we vroegen ons al af waar je was gebleven.Inderdaad wij hadden al twijfels over welke telg van de fam. Schakenraad op de foto stond, bij Wim klopt de leeftijd ook veel beter dan bij Jan, Wim is een paar jaar ouder dan de vier jaar die Jan op de foto zou moeten zijn. Jan is in 1949 geboren en zou dus vier jaar moeten zijn, maar het kereltje op de foto is ouder dan vier, dus Wim past daar goed in. Blij dat dit nu dus recht gezet is.
Met vriendelijke groet
Hans de Visser
Christian, namens BHIC bhic zei op 30 mei 2010 om 07:20
@Sten: Wat leuk om dan op deze manier weer eens in contact te komen met je Brabantse roots! En als bijkomend voordeeltje kan er een naam in de beschrijving worden verbeterd. Dank voor je reactie!

@Hans: Via zo'n forum kom je mekaar weer eens tegen - dat blijkt wel!
H.A.M. v.d. Heijden, Uden (per post) zei op 17 juni 2010 om 09:17
Ook ik herkende Coby van Beekveld uit Dinther van het Gilde Sint-Servatius uit Dinther!
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 19 juli 2010 om 08:16
Nou Hans, hartelijk dank voor je inhoudelijke reactie! We zijn in één klap heel wat wijzer geworden...

Als je het jaartal nog mocht vinden, dan horen wij het graag!
Margot America, namens BHIC bhic zei op 20 juli 2010 om 09:06
Beste Hans, we zijn benieuwd of Jan inderdaad ouder is dan 4,5 jaar. Laat je ons dit nog een keer weten? Mooi wat zo'n foto losmaakt bij iedereen.
H.C.Visser zei op 17 december 2010 om 19:54
Een enorme verrassing om Coby weer te zien na 63 jaar. Zij is mijn buurmeisje geweest van de overkant. We woonden in de Torenstraat in Dinther gedurende de oorlogsjaren. We hebben nog bij de familie Beekveld in de kelder geslapen. De bevrijding meegemaakt. Ik ben op dezelfde datum jarig als Coby alleen een jaar ouder. Ik herinner mij nog wel wat uit de peuter en kleuterjaren met Coby.
Vader Kees, moeder Eli en oudere broer Theo. Ik ben Henny Visser. Mijn vader was politieman en wij zijn vertrokken uit Dinther in 1948 naar Waalwijk. Daarna nooit meer iets vernomen van jullie tot nu. Hoe is het mogelijk?
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 17 december 2010 om 21:48
Wat leuk, Henny, om via ons forum oude bekenden te ontmoeten! En ik zag dat Cobi in Haren bij Oss woont, niet ver van Waalwijk dus. Oude herinneringen ophalen is dus prima mogelijk!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!