skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Voormalig Kerkstraat 14

Dina de Bie-van de Ven aan het woord: "Mijn schoonmoeder Drieka de Bie-van Kol heeft mij ooit verteld dat in dit huis vroeger een pastorie moet zijn geweest. Ook wist ze dat er ooit zusters in hebben gewoond."

Drieka de Bie-van Kol was een dochter van Hannes van Kol.Johannes van Kol Deze kwam in 1884 vanaf zijn ouderlijk huis aan de Erpse weg naar de Kerkstraat in Boekel en kwam toen in dit huis te wonen, waar Drieka op 8 augustus 1885 geboren werd.
In 1887 liet Hannes er een nieuw huis naast bouwen waar hij toen introk en daar niet veel later een “botermijn” exploiteerde. Dit was op Kerkstraat 12 / 12a, nu al meer dan een eeuw van de Bie. In 1907 trouwde Drieka met Grard de Bie.

Grard was bakkersknecht tegenover bij een zekere bakker Boonaerts. In dat huis, waar al lang de familie Vonk woont, was vroeger een bakkerij. Grard de Bie kwam eigenlijk uit Macharen, daar hadden zijn ouders een café-bakkerij en een kruidenierswinkeltje. Oorspronkelijk kwam de familie de Bie uit Utrecht.

Het pand in 1930In de jaren 1910-1930 woonde Piet Ketelaars in het huis Kerkstraat 14. Hij werd in Boekel Piet de Ketel genoemd.
Piet was invalide en kon niet lopen. Als je hem zag zat hij altijd op een driewielerfiets. In de jaren '30 werd het huis verkocht aan Penningske, die een slagerij met woonhuis had in de Wilhelminastraat op de plaats waar vanaf de 60er jaren de Boekos zich vestigde, naast toen garage van Nuland.

Willem RaymakersRond 1939 verkocht hij dit huis aan Driek Emonds voor fl. 4000,-. In de oorlog ruilde Driek Emonds zijn huis met Willem Raymakers uit Odiliapeel. Het huis van Willem Raymakers stond bijna op het vliegveld en die vond het daar voor zijn gezin te gevaarlijk omdat er geregeld werd gebombardeerd

Na de oorlog, in 1945, is in het zuidelijke gedeelte de familie Jan v.d. Ven-de Bie komen wonen. Die huurden dat gedeelte van Driek Emonds, die inmiddels zijn huis weer terug geruild had.

Drieka de Bie-van KolIn 1951/’52 is Drieka weer in het zuidelijke deel van haar geboortehuis gaan wonen, alvorens haar twee zoons trouwden. Hierdoor werd in datzelfde tijdsbestek zowel Kerkstraat 14 in tweeën gesplitst, als ook het huis van de Bie-van Kol. In laatstgenoemde woonde vanaf toen aan de noordkant de familie Toon de Bie-Gerrits met hun textielzaak en de zuidkant Willy de Bie en Dina de Bie-v.d. Ven met een bakkerij en kruidenierszaak. Willy overleed in juli 1981 en zijn vrouw Dina ging nog door tot 1985, waarna de zaak is opgeheven. De Heemkundekring is nog in het bezit van een BLOK-film van deze winkel.

Drieka is in 1956 in haar geboortehuis overleden. Ze woonde toen in bij haar jongste dochter Joke, die getrouwd was met Joep de Jong.

Kerkstraat 14 / 14a in 1961Kerkstraat 14a/14 en 12a/12 in 1961

Toen Harry Emonds, een zoon van Driek, trouwde, kwam deze daar vervolgens (rond 1963) te wonen en begon er een elektriciteitszaak. Vader Driek hertrouwde met Nelleke van de Burgt en woonde tot 1991 aan de noordzijde van het huis. Nelleke Emonds-v.d. BurgtNadat Harry Emonds zijn zaak ophief en naar Volkel verhuisde, vestigden zich er achtereenvolgens een bloemenzaak en een kinderkledingwinkel.

1988: Kledingwinkel MignonBoven woonde nog enkele jaren Harry’s dochter.1995: Juke Box Daarna is het huis (14a) verkocht aan Van Dommelen die er een muziekzaak opende. Aan de noordkant (14) woonden 1994/'95 tijdelijk Jeroen en Anoushka de Bie. Dit werd vervolgens gekocht door Van Boxtel B.V.(ICT). Het pand, een van de oudste aan de Kerkstraat, is in juli / augustus 1995 gesloopt.

Het pand Kerkstraat 14 was tot 1952 dus één huis. Voor het hele huis was een tuintje met heggen erom, dit was zo'n drie meter diep. Er stonden hoge masten in, dit zag je bij gewone huizen niet. Het pad naar de voordeur was met kleine fietspadstenen belegd. In het huis waren allemaal ramen die in het midden opengingen. In de hal waar je vooraan binnenkwam lage grote kerkplavuizen van 50 x 50 cm. Rechts was een deur naar een klein spreekkamertje van ± 3 x 3 m. Door de deur links kwam je in een grote kamer van ± 5 x 5 m. Hierachter lag nog een grote kamer, vermoedelijk een slaapkamer van ± 4 x 5 m. Als je in de hal rechtdoor liep kwam je in een grote herd (= huiskamer). Links was daar een hele grote brede schouw zoals je vroeger ook in de boerderijen zag.
Rechts in de herd was een deur naar een grote opkamer en een deur er langs naar een grote kelder. Van de opkamer uit ging je met een trap naar een hele grote open zolder. Verder was er rechts in de herd nog een deur die uitkwam in een tamelijk grote keuken. Van die keuken uit kwam je op de stal met rechts daarin een ouderwetse wc. Links in de stal was een deur waardoor je naar buiten de tuin in ging. Midden door de tuin liep een breed tuinpad met aan twee kanten een lage heg, zoals je ze tegenwoordig ook weer ziet. Aan het einde van die tuin, hofpad heette dat toen, was een prieeltje van groen, daar lag ook een cementen vloer in. Deze indeling van het huis en de tuin zou er op kunnen wijzen dat het inderdaad een pastorie of zoiets is geweest.

Verteld door Dina de Bie-v.d. Ven en opgeschreven door zoon Gerard midden jaren ‘90 en bewerkt /aangevuld in 2016.

 

Reacties (7)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 21 juni 2016 om 17:35
Drieka de Bie een zeer aardige en rechtvaardige vrouw (Lees hiervoor bijv. het verhaal ; http://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/in-de-eerste-helft-van-de-20ste-eeuw-in-familie-verband-kon-voorvallen , op deze verhalenbank) , stierf op zaterdag 28 april 1956. De dag er na zondag 29 april 1956 beviel buurvrouw Marietje van Lankvelt van een wolk van een dochter. Deze werd vervolgens vernoemd naar Hendrika in de naam Henriette. Alsof de dood in het ene huis leven bracht bij het ander. Henriette werd ook een zeer goed mens wat blijkt uit de tekst op haar grafsteen : " Zo''n mensen kom je niet vaak tegen. Die zonder enige spot of cynisme geloven in het goede van de mens en zelf ook alleen maar goed doen". Henriette werd 50 jaar. Zij overleed ten gevolgen van een al lang voortslepende spierziekte die al in haar tienerjaren geconstateerd werd.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 juni 2016 om 19:07
Prachtige, tragische toevoeging, Gerard!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 28 juni 2016 om 21:59
<img src="/media/boekel_kerkstraat_14_1960_joke_rity_de_jong.jpg" alt="" width="400" height="389" />Op deze foto is te zien; een stukje van de achtergevel van de voormalige woning Kerkstraat 14a.
Als we het compilatie - plattegrondje van Jan van Rooy mogen geloven na z'n zeer betrouwbaar onderzoek was dit het eerste huis aan de westzijde van Kerkstraat - noord en al van voor 1830.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 10 juli 2016 om 21:03
Wilma van Dommelen een van de huidige bewoners van kerkstraat 14a, mailde mij op 7 juli j.l. naar aanleiding van dit verhaal :
"Wat een prachtig naslagwerk, zijn we zeer dankbaar voor.
Fijn dat er mensen zijn, die ook het verleden zo koesteren en op die manier in leven houden.
Dank je wel."
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 11 juli 2016 om 11:28
Sluit ik me helemaal bij aan, Gerard!
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 17 juli 2016 om 23:39
Op de plattegrond staat ook het "tieskespadje" ingetekend.
Drieka vertelde eens aan mijn moeder (Dina) dat ze op dat paadje heel wat traantjes had laten vloeien.
Ook zal er op dat paadje heel wat andere dingen hebben afgespeeld. Het lag namelijk langs de café en de bijhorende boogschietbaan van Ties van Lankvelt.
Misschien zijn er nog mensen die zich hier nog iets meer over kunnen herinneren. ik vermoed dat het paadje in de 50-er jaren met het splitsen van pand Kerkstraat 14 in 14 & 14a of bij het bouwen van het = werkhuis = van de "gebroeders van Lankvelt" is verdwenen.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 4 augustus 2016 om 23:44
Op de zevende foto zie je de jeugd- en kinderkledingwinkel "Mignon".
Eind 80er jaren van de 20ste eeuw begon Jeanne Althuijzen in Kerkstraat-Noord hiermee.
Daarna heeft de winkel nog lang bestaan aan het begin van Kerkstraat-Zuid. Jeanne heeft het tot half 1995 daar nog gerund en heeft het na 8 jaar toen overgedragen aan Maaike van Grinsven die toen juist afgestudeerd was aan de Middelbare Detailhandel-School ; richting textiel.
Jeanne ging zich specialiseren in wat ze er al jaren bij "Mignon" deed nl. Communiekleding maken en ontwerpen, waar toen althans nog veel behoefte aan bestond.
Daarnaast kon je ook bij haar terecht om feestelijke outfit voor bruidsjonkers en bruidsmeisjes.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.