i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Megen, Haren en Macharen
Tags:

“Voorzichtig – langzaam rijden”…

vertelde op 16 september 2011 om 09:25 uur

…aldus het bord boven aan het huis links. Toch kunnen we ons nauwelijks voorstellen dat hier veel snelverkeer langskomt. Inderdaad, het vervoermiddel in het midden maakt duidelijk dat hier nog erg veel met paard en kar gebeurt.

We zijn in het hart van Megen, en wel dichtbij de parochiekerk, rechts op de achtergrond. Inmiddels zijn de huizen op de voorgrond allang verdwenen en zijn paarden en wagens vervangen door vele pk’s.

Toch vragen we ons af of er (oud-)Megenaren zijn die zich deze situatie nog herinneren. Wie woonden hier en wat voor bedrijven werden hier uitgeoefend? Het huis in het midden ziet er monumentaal uit en dateert hoogstwaarschijnlijk van vóór 1800.

Bijzonder? We horen het graag. Al jullie reacties zijn welkom. 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Wim van de Camp, Megen (telefonisch) zei op 26 september 2011 om 15:05 uur

De foto werd gemaakt bij de hoek van de huidige Willem Kippstraat en de Verlengde Torenstraat. Met andere woorden: we zouden nu vlak voor het voormalige gemeentehuis staan. Dat werd gebouwd in 1940; de foto is jaren eerder gemaakt.
In het huis helemaal links woonden Antoon Peters en Kocken. Rechts was toen de azijnfabriek van Jansen; nu staat op deze plek de brandweerkazerne. Het huis werd onder anderen bewoond door Holwerda, opzichter van de Werkverschaffing (aan de Maas, jaren ’30). Het staat vrijwel op de plek van het gemeentehuis.

Mathijs van Beek zei op 21 oktober 2011 om 11:04 uur

Mijn voorouders (familie Van Beek) hadden een bierbrouwerij in Megen, genaamd "het Anker". Weet iemand of hier nog foto`s van zijn? Ze woonden in dr. dokter baptiststraat 29.

Marilou Nillesen bhic zei op 24 oktober 2011 om 15:52 uur

Hallo Mathijs,

Een snelle zoektocht door onze beeldbank leverde niets op. Hopelijk meldt iemand uit Megen zich met een kiekje?

Rick van der Rijt, Erp (geboren en getogen Megenaar) zei op 28 oktober 2011 om 10:58 uur

Hallo Mathijs,

in de boekjes "Megen in oude ansichten deel 2" en "Megen in grootmoeders tijd" (van de onvolprezen Megense chroniqueur Gerard Ulijn) staan een drietal foto's waar brouwer Sjef van Beek, zijn woning en brouwerij "Het Anker" op staan. Ik mag die helaas niet zomaar kopiëren en mailen naar het BHIC (zit copyright op), maar misschien weet het BHIC hier raad op?

Marilou Nillesen bhic zei op 31 oktober 2011 om 09:28 uur

Hmm, we hebben het boekje "Megen in oude ansichten deel 2" op onze studiezaal in Den Bosch staan... Je kunt het natuurlijk altijd komen inzien, Mathijs. Of misschien zijn de boekjes nog wel te verkrijgen bij de boekhandel?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: