i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Veghel
Tags:

Waar lag de blauwe kei?

vertelde op 31 januari 2008 om 10:31 uur

De familie Donkers was rond 1940 eigenaar van dit pand in Veghel. Aan de rand van het perceel van deze prachtige boerderij lag een blauwe kei in de grond: dé blauwe kei. De straat werd dan ook naar deze kei vernoemd. Later is de kei er door een nieuwe eigenaar uitgehaald. Althans, zo gaat het verhaal

Wie weet daar het fijne van?

Nú ligt op de plek van dit pand de parkeerplaats van Albert Heijn. Weet iemand nog waar de blauwe kei precies heeft gelegen? Wie kan ons hierbij helpen?

Het BHIC is erg benieuwd naar je verhaal.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (8)

Ad Verhagen zei op 31 januari 2008 om 10:34 uur

Volgens mij lag de blauwe kei op de hoek bij bakker Coppens (waar nu haarmode Berry is)

Tonnie Donkers, zei op 31 januari 2008 om 10:35 uur

Ik ben Tonnie Donkers en woonachtig sinds 1981 in Sint Oedenrode. Van 1943 tot 1981 heb ik in Veghel gewoond. Naar aanleiding van het arikel in Zondagsnieuws betreffende de blauwe Kei, kan het navolgende vertellen:
Tijdens de bouw van de eerste fase van gemeenschapshuis de Blauwe Kei in de periode 1969-1970? is de blauwe kei opgegraven. Ik werkte toen op z’n Veghels gezegd bij Jan van Lee. Ik was daar werkzaam als chef materieel en zorgde o.a. voor het transport. Op een dag kreeg ik een telefoonje van Jan van Lee. Men had (volgens mij was dat op de plaats waar nu de parkeerplaats is van Albert Heijn) de blauwe kei gevonden. Of ik een vrachtwagen wilde sturen met een kraantje met grijper. Ik heb toen chauffeur Harry Hendriks uit Uden naar De Blauwe Kei(straat) gestuurd. Deze heeft in het bijzijn van Burgemeester Schreven de steen opgegraven. Deze is later bij de ingang Hoofdstraat voor het gemeenschapshuis neergelegd. Van de opgraving is een bericht verschenen in het Brabants Dagblad. Ik heb dat krantenknipsel nog lang in mijn bezit gehad, vandaar dat ik het zo zeker weet. De blauwe kei is een blauwe molensteen. Aan de hand van dit artikel wat te achterhalen moet zijn is de juiste datum van opgraven bekend. Het artikel is helaas door de overname van Van Lee door Heijmans verloren gegaan. Zoals zovele zaken.

Jo Verbakel zei op 31 januari 2008 om 10:36 uur

De echte blauwe kei lag op de hoek van de bakkerij van de fam. Coppens aan de Hoofdstraat waar de blauwe kei [straat] rechts afsloeg als zandweg die uitliep in de beemd en dan links lag de boerderij van fam. Donkers. En waarom lag die kei daar? Om de hoekgevel te beschermen van de bakkerijwinkel van Coppens als de boer met kar en paard uit de zandweg kwam en rechtsaf draaide, raakte hij de hoekgevel niet met zijn karrewiel [assepot]. Andere verhalen zoals de molenstenen die ze gevonden hebben bij de boerderij van Donkers kloppen niet, want een steen is geen kei en een kei is geen steen. Een kei is een groot model kiezel die voor honderden jaren is meegespoeld met Maas of Rijn naar onze lage landenen in de grintmijnen is blijven liggen. Meestal waren deze keien blauw geaderd vandaar blauwe kei. De ligging van onze blauwe kei kan ik mar foto's bewijzen vroeger en nu.

Willem Linders, Veghel zei op 31 januari 2008 om 10:37 uur

Zojuist het stukkie gelezen van Tonnie Donkers. In aansluiting hierop het volgende. Wellicht is Tonnie een broer van mw van Berlo?
Vorige week stond er een oproep in de Stadskrant Veghel m.b.t. de lokatie van de gevonden Blauwe Kei. Ik heb met mijn familie aan de Blauwe Kei heeft gewoond maar dit was jaren later.
Ik vroeg zodoende aan mijn moeder of dat zij nog mensen kende die het werkelijke verhaal kennen over de Blauwe Kei.
Mijn moeder vertelde mij dat mevrouw Jo van Berlo (en 2 broers) nog in leven is en het verhaal beslist kent.
Wellicht heb je er wat aan?
Vriendelijke groeten,

Hans Hendriks zei op 12 maart 2010 om 10:17 uur

Er doen vele verhalen de ronde dat er diverse BLAUWE keien zijn. Een "BLAUWE KEI" heeft gelegen tegen het oude pand van Bakkerij Coppens aan de gelijknamige straat op de hoek van de Hoofdstraat nr. 69.
Na afbraak van het oude pand is heeft bakker Coppens er een nieuw pand neergezet. De blauwe kei is toen naar zijn tuin verhuisd, en later meegenomen naar hun nieuwe woning elders in Veghel.In dit pand is nu Bakkerij van den Broek gevestigd.Deze heeft de bakkerij destijds overgenomen.

Ton van Eck zei op 21 augustus 2015 om 12:54 uur

Het verhaal van de steen tegen de gevel van Jo Coppens is volgens mij de juiste.

John Palmer zei op 30 september 2018 om 15:40 uur

Blauwe Kei is een benaming voor een rechtssteen, ofwel een grenssteen. Die bestaan al sinds de tijd van de Ripuarische Franken. Degenen die de steen hebben weggehaald zijn cultuur vandalen die ons erfgoed vernielen.

Ton van Eck zei op 30 september 2018 om 17:53 uur

Neem eens contact op met Jo Donkers, de familie Donkers is indertijd verhuisd naar de Prof Oppenheimerstraat, Jo woonde in de betreffende boerderij en kan ongetwijfeld wat meer hierover vertellen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: