i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Esch
Tags:

Wandelende Boerenleenbank, 1971

vertelde op 17 december 2009 om 11:37 uur

Het vergde veel stuurmanskunst van de twee loadermachinisten van de firma Franken uit Haaren om de oude Essche Boerenleenbank in zijn geheel via de Dorpsstraat te verplaatsen naar zijn nieuwe standplaats naast kleuterschool "Het Woelige Hoekje". De Esschenaren waren op de bewuste zaterdagmorgen massaal naar het centrum gekomen om getuige te zijn van deze grootscheepse actie met twee loaders en een hoop mankracht.

De oude houten Boerenleenbank, ooit als noodvoorziening geplaatst naast het Essche raadhuis, was overbodig geworden na de oplevering van het nieuwe bankgebouw aan het Marktplein.

Wethouder Adrie Doggen had een nieuwe bestemming gezien voor het afgedankte gebouwtje: hij wilde het gaan gebruiken voor een winkeltje voor schildersbenodigdheden. Dat zou moeten gebeuren op een nieuwe locatie: tussen de speelzaal van de kleuterschool en de bakkerij van Willem van Grinsven. En daarvoor moest het gebouwtje dus een tochtje door Esch maken.

Bijna tien jaar heeft Adrie Doggen zijn winkel in verven en schilderattributen in de voormalige Boerenleenbank gedreven. Begin jaren 1980 deed het gebouwtje nog enkele jaren dienst als praktijkruimte van de eerste Essche huisarts Pieter Hogendorf. Eind 1984 moest het plaats maken voor de verbouwing van de kleuterschool tot nieuw gemeenschapshuis, nu het dorpshuis De Es.

Het gebouwtje werd afgebroken en gedeeltelijk herbouwd achter het woonhuis van de familie J. Vorstenbosch aan de Postelstraat. De eeuwwisseling heeft het niet meer gehaald: eind jaren ’90 gingen de laatste restanten naar de stort.

(Foto's op deze pagina: Christien Pijnenburg)

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

wil zei op 3 mei 2015 om 22:22 uur

Het gebouw heeft eind jaren 70 ook nog als leslokaal dienst gedaan, heb hier gezeten toen ik in de derde klas zat bij Jan Bergman.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 6 mei 2015 om 20:53 uur

Wat leuk om te lezen Wil, dat jij les hebt gehad in het gebouwtje van de voormalige boerenleenbank. Dat was dan nádat het als schilderswinkel had gefungeerd?

Frank zei op 12 augustus 2016 om 22:55 uur

Midden jaren 70 (1974-1976) was er één klas van de basisschool in het voormalige verfwinkeltje geplaatst. Het was een combinatieklas 3-4; 4-5. Leraar was Jan Obbens.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 3 april 2012 om 17:06 uur

Molen verplaatst zonder één druppel te morsen

vertelde op 15 mei 2014 om 15:07 uur

Boerenleenbank

vertelde op 10 juni 2014 om 12:21 uur

Een schuur op karrenwielen