i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boekel
Periode: 1900 - 1950
Tags:

De wanmolens van Rijken

vertelde op 24 oktober 2016 om 13:10 uur

Ik weet nog goed, dat de ‘kafmolens’ zoals we die toen noemden, gemaakt werden. Ik mocht dan ’meewerken’ en heb nog eens een keer tussen een of ander kamwiel(tje) gezeten. Ome Toon Rijken was mijn peetoom van wie ik bij mijn geboorte nog een gouden tientje heb gehad.

Wanmolen van J.H. de RijkHij was ook in mijn tijd aanwezig in de werkplaats, maar in hoeverre hij werkzaamheden verrichtte, weet ik niet.

Van de wanmolen was een miniatuurmodel gemaakt. Dat model ging mee op de fiets en deed op verkooppunten dienst als voorbeeld bij de uitleg van de werking van de molen.

Ons moeder vertelde dat ze er diverse markten mee afging en dat altijd naar bepaalde plaatsen in een dorp. Ome Harry kwam dan later op zijn motorfiets en probeerde, veelal met succes, de molens te verkopen.

Oom Harry op zijn motorfietsIn 1977 waren mijn ouders 50 jaar getrouwd. Een jaar daarvoor was ik in het Openluchtmuseum in Arnhem en zag ik in een vitrine HET miniatuurtje staan, met een kaartje erbij: “in bruikleen gekregen van J. (Sjef) Rijken”. Dat was de zoon van ome Harry, mijn volle neef. Ik heb toen een brief geschreven naar de directie van het museum vanwege de aanstaande gouden bruiloft van mijn ouders en in antwoord daarop stuurde men vier prachtige foto's.

Wat valt op: op de foto's en de twee fotokopieën staat de naam van J.H. Rijken (opa dus) en volgens de fotokopie (die ik nog niet gevonden heb) staat de naam van H.J. Rijken (ome Harrie).

   Advertentie voor de wanmolen van Rijken

Verder zie je op de modelmolen de merknaam “De Roem”. Er waren twee uitvoeringen van de wanmolen, ‘De Zwaluw’ en ‘De Roem’. Zie de advertentie voor 'De Zwaluw'. Als ik de grote advertentie goed lees, waren er  bij 'de Zwaluw' meer mogelijkheden, want er staat “de nieuwste vinding” en de omschrijving is ook uitgebreider.

Rijken liet een mooi huis met werkplaats bouwen, waarvan alleen de eerste steen nog is te bewonderen in de Boekelse Heemkamer. De rest is helaas gesloopt en ik wil nog wel even zeggen dat het toch jammer is dat de werkplaats en aparte woning niet op de monumentenlijst van Boekel zijn terechtgekomen.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (7)

Corrie zei op 9 april 2017 om 11:24 uur

Wat leuk dat je dit geschreven heb. Ik ben alweer trots op mijn grote broer.

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 13 april 2017 om 00:26 uur

De getoonde steen is op de Boekelse Heemkundekring te bewonderen.
openingstijden : iedere Dinsdag van 09.00 uur - 12,00 uur.
Donderdag van 14.00 uur - 16.00 uur ( op afspraak )
Vrijdag van 19.00 uur - 21.30 of 22.00 uur

Corrie Smetsers zei op 13 april 2017 om 07:58 uur

Dan kom ik zeker eens kijken. Per slt van rekeing was die Jos Hun Rijken mijn opa.

Ronald Grootveld zei op 27 april 2017 om 15:53 uur

Wij hebben in Zoetermeer een exemplaar van zo'n wanmolen met op de zijkant "J.H. Rijken, Boekel NB, sorteermolenfabriek De Zwaluw". Hoe oud zou die dan zijn? Vermoedelijk rond 1900?

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 april 2017 om 17:35 uur

Ronald,
Als ie daadwerkelijk van rond 1900 is dan is het er eentje uit de beginperiode. Zoals het verhaal https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/pand-van-waaruit-boekel-werelds-ging vermeld is het fabriekske even voor de eeuwwisseling (1897) begonnen.

Ronald Grootveld zei op 27 april 2017 om 18:12 uur

Dankjewel! Ik zie in de oude kranten: rond 1906 als "nieuwste" aangekondigd: http://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=nieuwste+zwaluw+rijken

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 27 april 2017 om 18:23 uur

Oh, Dan is ie dus van na 1906 en waarschijnlijk van vóór de tweede wereldoorlog want de advertenties in de reacties uit o.a. 1948 onder verhaal https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/pand-van-waaruit-boekel-werelds-ging spreken alleen maar over de merknaam "De Roem".

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 15 december 2015 om 17:23 uur

Het pand van waaruit Boekel werelds ging