skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Warme herinneringen aan de Wijnberg

Richard Franssen is vierenhalf jaar als hij - na de nodige operaties - terecht komt op de Wijnberg in Grave. Uiteindelijk verblijft hij daar van ongeveer november 1974 tot aan eind juni 1981. Daaraan heeft hij heel levendige ervaringen aan. Een greep hieruit.



Als kleuter wordt Richard geplaatst op de 'Springplank', zoals zijn groep heet. Andere groepen dragen namen als Steigertje, Klimtoren, Doorkijk, Springplank, Golfslag, Kettingbrug, Kajuit, Startbaan, Cockpit. De indeling van zijn groep de Springplank staat Richard nog scherp voor de geest: van de slaapzaal en de 'grote voetenbakken' tot zijn eigen kastje, met tandenborstel en beker.

Zijn bed heeft een privéschot; een afbakening aan één kant van je bed. Kleding ligt in een wandkast. Als je groter wordt, slaap je achter een schot en nog groteren krijgen een slaapkamer. De slaapzaal wordt voor de zomervakantie met gif bespoten, om de muggen te doden. Een ander detail is Richard ook goed bijgebleven: "Ik kon het niet goed zien, maar er was op een raam een sticker van dieren in een soort pretpark."

Rode trommel

In de keuken zit links een aparte broodkeuken, met een rode trommel. Daar kun je brood halen, als er te weinig is. In de keuken zelf is een grote warmhoudkast, met daarin maaltijden voor de stagiaires die bij de Blizo in Vught werken.

Gegeten wordt er gezamenlijk in een huiskamer, met zo'n 18 mensen. Het zeil op de tafels heeft blauwe en witte blokjes. Net voor de middag komen de pannen met een paar grote koffiekarren vol warm eten. Ook schaaltjes met toetjes staan erop. Die koffiekarren worden getrokken met een zogeheten elektrotrekker; Richard heeft daar veel op meegereden. Ooit poogde hij met zo'n trekker op pad te gaan, maar dat lukte niet: "Ik was veel te klein ervoor."

Maar de ritjes om mee te rijden, zijn leuk. Soms trekt een kok hem - voor de grap - achterover en ligt hij op z'n rug. "Helaas rookte de kok en als die dan nonchalant in de gang stond te roken, dan brandde ik wel eens mijn hand eraan. Dit deed nogal zeer." 

Ondeugends

Op woensdagmiddag was je dan vrij. “Dan reed ik met de zogeheten ‘restpannen’ rond. Dan riep ik bij elke groep: "de pannen! Ik heb veel geholpen, ook met het tafeldekken.” Richard vervolgt: “Ik deed ook wel eens iets ondeugends. Zo haakte ik de voorkant van een koffiekar aan de achterkant van een andere koffiekar. Ze hebben aan de achterkant de bokwielen, (die niet kunnen sturen) en aan de voorkant de zwenkwielen. Dit mocht niet, omdat anders de bouten los gingen. Maar het was leuk om te doen. Ook gingen we weleens picknicken. Dan reed er iemand een bolderwagen vooruit. En dan aten we in het gras, bij de oever van de Maas.”

Er was ook een grote speeltuin. “Daar vond ik niet veel aan, omdat het maar vaste dingen waren. Een soort bunkertjes met schietgaten erin, een grote appel, waarin je dan moest klimmen. Daar speelde ik dan dat ik een worm was. Of een trekker, om op te klauteren; ik vond het maar niks. Liever reed ik op een grote driewieler. Ook gingen we vaak uit roeien over de Raam, naar de Maas. Of op de tendem.”

Richard herinnert zich ook juffrouw Lenn (uit de eerste klas), juf Ernist (die naar Australië ging en in een NSU reed), meneer Van de Krabbe (wiens caravan wel eens op de speelplaats stond). Of de juffen uit de hogere klassen, juffrouw Nettie en juffrouw Nel. En juffrouw Wil die vervangen werd door meneer Jack die uit Overloon kwam. “Ook ging ik met juffrouw Ria naar haar ouders, met een boerderij. Daar was een paard met haar jong maar aaien kon niet, dat liet de moeder niet toe. En ik heb met Agnes Wijnber nog vaak liedjes gezongen en brood gebakken. Of bij meneer Erik op de motorfiets meegereden.”

Reacties (15)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 17 september 2018 om 12:20
Bedankt Richard, voor het delen van dit verhaal met zoveel mooie herinneringen aan jouw verblijf op De Wijnberg in Grave.
Ingrid Vorstermans zei op 23 januari 2019 om 14:36
weet Richard de volgorde van al die groepen? kijk in herinnering aan de Wijnberg daar lees je van mij alle groepen, echter heb ik het niet op volgorde, omdat ik het vroeger niet zo interessant vond en nu wel. Ook ben ik benieuwd naar leidsters van die groepen. Zelf heb ik op de Klimtoren gezeten, kan me een juf Wil, en juffrouw Truus van Duuren en een juf Jannie. In dezelfde vleugel van de groepen was het steigertje, en daar is later nog 1 erbij gekomen.
Albert
Albert zei op 23 januari 2019 om 15:40
Ook mijn zus Corrie heeft ruim 30 jaren in de blindenzorg gewerkt en is in 1997 met pensioen gegaan. In eerste instantie op De Wijnberg in Grave en later in een gebouw in Nijmegen. Zij bracht in de weekends ook regelmatig kinderen mee naar huis. Mijn vrouw en ik zijn soms met onze kinderen op bezoek gegaan als er gekampeerd werd op een boerderij. Zo herinner ik mij een bezoek in Stevensbeek en een campingboerderij ergens een dorp in De Kempen. Van deze plaats herinner ik mij, dat ik met enkele jongens gevoetbald heb met een bal daar zat een belletje in en heb ik kneuzingen opgelopen.
Hilde Jansma
Hilde Jansma bhic zei op 24 januari 2019 om 10:38
@Ingrid, misschien dat iemand je vragen leest en nog kan beantwoorden... Als alternatief kan je altijd nog dit archiefstuk bij ons in de studiezaal komen bekijken: http://www.bhic.nl/integrated?mivast=235&mizig=210&miadt=235&miaet=1&micode=1577&minr=13106983&miview=inv2 Misschien dat je op die manier zelf aan antwoorden kan komen.
@Albert, leuk dat je zoveel gezellig met de zorgkinderen van je zus hebt gespeeld. Dat voetballen moet wel gek zijn geweest denk ik zo, met een belletje in de bal. Wel een prima oplossing voor slechtziende of blinde voetballers natuurlijk.
Ingrid Vorstermans zei op 24 januari 2019 om 13:36
dank je Hilde ik hou het wel in de gaten ben benieuwd ja
Sandy zei op 26 oktober 2019 om 07:29
Wat een herkenbaar verhaal mijn broer Leon Meijer heeft ook op de wijnberg gezeten, hij heeft ook bij veel van dezelfde juffen gezeten en ook op het steigertje
Hij is er in 1978 gekomen tot begin jaren 90.
Onze moeder had ook veel contact mee en de groep kwam ook wel eens bij ons thuis op bezoek.
Leon heeft daar een heel fijne tijd gehad
Ingrid Vorstermans zei op 25 september 2023 om 20:21
Voor mensen die de Wijnberg aan de Sint Elisabeth Breenberghstraat nog Sint Elisabeth hebben meegemaakt, en onder Andere Hannie prijkel, als je via Google intoetst” nog : eenmaal een rondleiding door het blinden instituut graven grave” Dan zie je zowel de buitenkant als de binnenkant tijdens de afbraak van het gebouw . Eigenlijk bij toeval gevonden.
Ingrid Vorstermans zei op 28 september 2023 om 06:01
Sorry voor de typfouten. De hoorbare tik op het toetsenbord was telkens te laat, dan gaan er tijdens het type fouten ontstaan. Correctie straatnaam moet zijn; Sint Elisabethstraat 4
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 28 september 2023 om 10:39
Met dank voor jullie reacties allemaal, en Ingrid - dat valt reuze mee met de typfouten. Fijn dat je ons hier wijst op dit bijzondere filmpje. Voor het gemak zet ik hieronder een rechtstreeks linkje erbij:

https://www.youtube.com/watch?v=fftwaXX2jw8
Ingrid Vorstermans zei op 28 september 2023 om 15:08
Heel handig om een link te plaatsen. Ik ben er niet zo handig met functies vinden op computers. WS mooie tijd. De mammoetboom is ook mooi zichtbaar in het filmpje gezet.Tja Heel veel herkenning vind ik in het filmpje. Is toch Jeugdsentiment. Jammer dat het allemaal gesloopt is. Van de oude schoolgebouwen is werkelijk helemaal niets op internet te vinden. Ik ben nog steeds opzoek naar eventueel een filmpje. Wel het zwembad en gymzaal is te vinden maar dit gebouw is ook het enige wat nog behouden is uit de tijd van weleer en nog in gebruik.
Roy van Leeuwen zei op 1 november 2023 om 20:53
Ter info, ben bezig een video overzicht aan het maken van de Wijnberg Grave. En inmiddels een video film gemaakt van Henricus Nijmegen.. in beide instituten zaten broers en zusters . Ik heb ook een facebook pagina..
Ingrid zei op 2 november 2023 om 06:40
Dat is mooi dat houdt de herinnering levend. Jammer is wel dat van de voormalige school de Sint Oda, helemaal niets te vinden is op internet. Wel de gymzaal en het zwembad dat is gelukkig nog behouden gebleven en is dat wel te vinden op internet. Ben overigens ook benieuwd welke bestemming de glas in lood ramen van het Kapelletje gekregen hebben, destijds waren er geen plannen voor maar zouden wel een mooie plek krijgen
R van Leeuwen zei op 3 november 2023 om 22:55
over de glasramen in de kapel van Koninklijke Visio op het terrein van dezelfde naam. Volgens onze gegevens is de kapel ontworpen door J.A. de Reus uit Oss en zeker niet, wat wel wordt beweerd, door de beroemde architect M. Granpré Molière. Deze maakte wel een ontwerp, maar dat is niet gerealiseerd. Volgens diezelfde gegevens is het glas in lood van de kapel ontworpen door de Tilburgse kunstenaar Theo Mols. Zijn ontwerpen worden bewaard in het museum Eindhoven als onderdeel van de vroegere collectie van het museum Kempenland. Wij adviseren u contact te zoeken met het museum voor vlakglas- en emaillekunst te Ravenstein, allereerst om het glas in lood vast te laten leggen op foto, en vervolgens, zo mogelijk, om er een passende bestemming voor te zoeken. Wij zijn u daarbij graag van dienst.

Met vriendelijke groet,
namens Stichting Graeft Voort
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 6 november 2023 om 12:16
Veel dank, R. van Leeuwen / Stichting Graeft Voort, voor het beantwoorden van Ingrids vraag en ook alle aanvullende informatie betreffende de glas-in-loodramen van de kapel (en het ontwerp van de kapel zelf, waarover nu dus meteen een misverstand de wereld uit is). Bij deze nog een link naar Mols' ontwerpen zoals te vinden in de collectie van Eindhoven Museum: https://eindhovenmuseum.nl/nl/collectie?filters=e30%3D&search=Theo%20Mols%20glas-in-lood
Roy van Leeuwen zei op 6 november 2023 om 20:58
Ter informatie betreffende de glas-in-loodramen van de kapel

Geen bijzondere waarde'
Volgens de gemeente hebben de door de Tilburgse kunstenaar Theo Mols ontworpen ramen geen bijzondere waarde. Het college van B en W van Grave reageert daarmee op vragen uit de gemeenteraad en van Graeft Voort.
Asbest
"in eerste instantie begrepen dat de gemeente graag wilde meewerken bij het behoud van de ramen", zegt Peppinck, ( van Stichting Graeft Voort,) Het bevreemdde dan ook dat er nu een antwoord kwam waarin daar vraagtekens bij worden gezet. "Nu krijgen we te horen dat bij de geplande sloop van de gebouwen op het Visio-terrein geen rekening is gehouden met het feit dat de glas-in-loodramen in asbesthoudende kit zijn bevestigd."

Sloopprijs
'Het verwijderen van het glas in lood en de kitranden zal onder geconditioneerde omstandigheden moeten plaatsvinden. Hierin is in de huidige sloopprijs geen rekening gehouden', laat de gemeente in antwoord op de vragen weten.

Ik heb een fotootje van 1 van de glas & loodplaten.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen