skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Jaël Jonkman
Jaël Jonkman RA Tilburg

Wat is dat in Westerbeek?

Vaak kunnen we nog best een verhaaltje maken over een foto. Met een beetje geluk kun je wel inschatten wat er gaande is. Dat is op de plaat hierboven veel minder het geval.

Eerst maar eens melden wat we wél weten. De foto is gemaakt in Westerbeek, vermoedelijk in 1964, en de tweede meneer van rechts in burgemeester Schampers. Daarmee houden onze zekerheden op…

Wie weet er meer van wat er toen in Westerbeek gebeurde? Wat zit er in de kisten waarnaar zo intensief wordt gekeken? Gaat het om vee, gezien het agrarische karakter dat Westerbeek toen nog zo nadrukkelijk had? Wie zijn al die heren die zo ingespannen in de kisten kijken?

Of - gelet op het mooie plantje met een kaartje, rechts in beeld - gaat het om de opening van een gebouw?

Wie vertelt het verhaal van deze foto?

Reacties (2)

Piet van den Oever zei op 3 juli 2012 om 10:55
Deze foto is genomen op 18-05-1960 (en dus niet in 1964!) t.g.v. de opening van de nieuwe varkensfokstal op de boerderij van de familie van Lankveld-Hack aan de Kerkstraat 68 te Westerbeek. Deze moderne en doelmatige fokstal was een primeur voor geheel Nederland en werd naar de inzichten van de heer (Mat)thieu van Lankveld zelf gebouwd. De nieuwe stal werd zonder subsidie gebouwd en kan dus een modelbedrijf genoemd worden en niet een proefbedrijf. Het bijzondere van deze stal was dat die bestond uit drie aparte stallen, namelijk een fokstal, een zeugstal en een afspeenstal. De familie van Lankveld had indertijd 250 varkens, ruim 125 biggen en nog 1.000 kippen, en dat was toen behoorlijk wat.

De opening van de nieuwe stal werd verricht door burgemeester Schampers van de Gemeente Oploo c.a. Op de foto staan van rechts naar links de heer van Lankveld, burgemeester Schampers, dan gedeeltelijk verscholen twee dames en dat zijn ongetwijfeld mevrouw Schampers en mevrouw van Lankveld. Daar links van staat (met bril) vervolgens pastoor Meffert. Verder waren bij de opening veel genodigden aanwezig. In de nieuwe stal waren acht kraamhokken (met acht individuele voederplaatsen) en 16 hokken voor de biggen die ouder dan 14 dagen waren. Dan was er nog een stal voor dragende zeugen en hier konden er 24 gevoederd worden. De kraamhokken werden door centrale verwarming op de gewenste temperatuur gebracht en de warme lucht werd ook weer voor de andere stallen aangewend. De heer van Lankveld bezat indertijd ook een prima beer en zijn streven was gericht op een bezetting van 50 zeugen, die dragend waren of biggen hadden.

Na de opening kwamen veel kopstukken op excursie bij de familie van Lankveld waaronder diverse ingenieurs uit de wereld van de veeteelt, zowel uit binnen- als buitenland. Zo werden er o.a. mensen ontvangen uit België, Amerika, Finland, Japan, Portugal, Mexico en Joegoslavië. Er waren weken bij dat er wel 800 bezoekers kwamen, verdeeld over vijf excursies. Deze bezoekers kwamen vaak met bussen naar het kleine en rustige Westerbeek.
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 3 juli 2012 om 15:35
Hier spreekt een echte kenner. Heel hartelijk dank voor je instructieve bijdrage, Piet!
Wat moeten die een bekijks hebben gehad in Westerbeek, al die verschillende nationaliteiten... Je zou verwachten dat daarvan veel foto's in omloop zijn.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: