skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Wat te doen met kinderen van 'foute ouders'?

Er zijn wat opvanghuizen maar die zitten al vol, en in sommige gevallen zijn die onbeschrijfelijk rommelig en liefdeloos. Vlak na de bevrijding van het zuiden vragen meerdere instanties zich af: wat moeten we aan met de kinderen van NSB’ers of Rijksduitsers?

Luitenant A. Gentis van district Bergen op Zoom weet niet wat hij ziet. Een onbeschrijfelijke rommelige, onhygiënische bende, met slordige bedden, zieke kinderen, weinig toezicht en ‘absoluut gebrek aan frische lucht’. Als de luitenant daarna praat met de directeur ‘beweert hij dat het best ging en dat het beter is om de kinderen in kampen groot te brengen dan in gezinsverband. Kortom, dit verblijf is het meest liefdelooze kindertehuis dat ik ooit zag, hoewel ik volkomen bekend ben met de groote moeilijkheden van den tijd moet ik toch een ernstig protest laten hooren ook al gaat het om de kinderen van onze doodsvijanden.”

Gentis pleit ervoor deze kinderen juist een goed voorbeeld te geven met zorg, orde en netheid. “Laten wij ze echter zitten in een dergelijke griebes dan ontstaat er een groep asocialen waar we later veel last van zullen hebben.”

Niet gebukt onder fouten van de ouders

Want nu gaan de kinderen in eerste instantie naar een tehuis voor verwaarloosde kinderen in Breda. Maar met zo’n 200 kinderen in dat tehuis is het vol. Daarom zijn nog ‘eenige vrouwelijke leden van de NSB en aanverwante vereenigingen’ op vrije voeten, om de eenvoudige reden dat er voor hun kinderen nog geen verzorging is gevonden. Het gaat dan om zo’n 20 jongens en meisjes. Majoor L.S. Hannema, militair commissaris van district Bergen op Zoom, stelt voor dat deze kinderen bij particulieren worden ondergebracht, ‘zoo noodig met financieele bijstand’ van het Rijk. “Van belang is dat deze kinderen in een andere plaats ondergebracht worden, dan waar zij bij hun ouders hebben gewoond, opdat zij niet te zeer onder de fouten van hun ouders gebukt blijven”, schrijft de Majoor.

Bij de gemeente Bergen op Zoom leeft ook de vraag of deze kinderen van ‘foute ouders’ wel gewoon naar school kunnen. En dan vooral of hun komst er geen ‘storing van rust en orde’ binnen of buiten de school zal veroorzaken. Voor kinderen van NSB’ers zal dat wel meevallen, schat B&W in maar voor ‘kinderen van Rijksduitschers mag op voorhand worden aangenomen dat hun schoolbezoek gevaar oplevert voor de inwendige veiligheid’. “In verband hiermede acht ik het gewenscht dat kinderen van Duitsche nationaliteit niet tot onderwijsinrichtingen worden toegelaten.” Kinderen van NSB’ers moeten alleen worden geweerd als verstoring te verwachten is. Niet vanuit de schooldirecteur maar op gezag van het Militair Gezag.

Geheime archieven gaan voor het eerst sinds 75 jaar open! Voor een groot aantal dossiers vervalt de beperking op de openbaarheid na al die jaren en dat zorgt er voor dat je nu zelf kunt lezen wat erin in het beladen jaar 1945 allemaal speelde. Zoals dit verhaal over de opvang van kinderen van ‘foute’ ouders, uit het Militair Gezag in Noord-Brabant, 1944 – 1946 (toegangsnummer 127, inventarisnummer 321)

 

Reacties (6)

Herman Schouten zei op 2 oktober 2021 om 14:40
Kinderen van foute ouders herdenken wel maar vieren niet. Hoe kun je als kind de vrijheid vieren als je vader tijdens de bezetting premiejager was, of als je vader tijdens de bezetting kampbewaker was, die ook nog deel uitmaakte van een peloton, die onschuldigen Nederlanders executeerde als vergelding van een aanslag. Twee voorbeelden uit een lange reeks. Zowel mijn grootouders als mijn ouders hebben tijdens de oorlog verkeerde keuzes gemaakt. Mijn grootvader was gereformeerd predikant, mijn vader was lid van de NSB en diende in het Duitse leger en mijn moeder heulde met Duitse soldaten en na de bevrijding met Canadezen. Ons gezin is tot medio 1956 'Staatloos' geweest. De omgeving haatte mijn ouders. In mijn jeugd ben ik gepest. Tot op de dag van vandaag achtervolgd het verleden. Ik heb hierover een boek geschreven: 'Verborgen Schaamte'. Met vriendelijke groet, Herman Schouten
Herman Schouten zei op 3 oktober 2021 om 11:22
Dag Marilou, Dank voor je reactie. Vlak na de bezetting telde Nederland circa 360.000 kinderen, 1e generatie oorlogsslachtoffers, van foute (nsb'ers, Duitse vaders en collaborateurs) ouders. De generatie foute ouders nemen voor 100% hun geheimen mee in het graf. Van de 1e generatie is dat meer dan 95%. Weinigen durven over de drempel te stappen. De schaamte overheerst. De meeste gezinnen zijn verscheurd. Ook ons gezin. Ik had een halfzus. Zij is naar de V.S. gevlucht en in grote eenzaamheid met veel heimwee overleden. De daden van mijn (groot)ouders achtervolgen mij. Het waarom!! Ik geef gastlessen aan het voortgezet en hoger onderwijs. Ik kan nog wel een uur doorgaan. Nogmaals dank voor uw reactie. Met vriendelijke groet, Herman Schouten.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 oktober 2021 om 19:34
Goed dat je dat hier zo stelt, Herman, aan die (grote) groep wordt mogelijk nog wel eens voorbij gegaan - of in ieder geval te weinig bij stil gestaan. Door dit verhaal te vertellen aan de nieuwe generaties wordt hieraan wel de nodige aandacht besteed. Wat mooi dat je daar die gastlessen kunt verzorgen.

Veel succes, met alles.
Herman Schouten zei op 4 oktober 2021 om 20:04
Beste Marilou, Als je geïnteresseerd naar mijn gastles wil ik deze doen toekomen. Gelieve je mailadres kenbaar te maken.
Met vriendelijke groet, Herman Schouten.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 oktober 2021 om 09:14
Dag Herman, bedankt voor je berichtje. Ik neem even achter de schermen contact met je op.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.