i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Alem, Maren en Kessel
Tags:

Waterfeest bij de firma Hitters-Proost

vertelde op 4 juni 2018 om 11:46 uur

De werf van familiebedrijf J. Hitters-Proost zat jarenlang in Maren-Kessel. Onderstaande foto werd in 1971 gemaakt, maar zo zijn er ongetwijfeld nog vele plaatjes uit die tijd bewaard gebleven. Volgens het bijschrift kijken we hier naar het waterfeest op 10 juli 1971. Hier is vast veel meer over te vertellen, maar dit is de informatie die ons bekend is. Heb jij persoonlijke herinneringen aan Hitters-Proost of aan dit 'waterfeest'? Herken je misschien zelfs iemand op deze foto? We nodigen je van harte uit om dan je verhaal hieronder te delen.

Klik op de foto om deze te vergrotenWaterfeest bij Hitters-Proost in Maren, 1971 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, 1651-000075)

Deze zomerse foto is op 10 juli 1971 gemaakt in Maren, bij de Marensedijk 22a. Zo te zien is het die dag zonnig. De dames en meisjes gaan gekleed in fleurige rokken en jurkjes met veel bloemen en een enkele ruit. De heren dragen op een enkele uitzondering na keurig een lange broek met overhemd. Mogelijk is het nog vroeg en verwachten ze dat het kwik nog op zal lopen en zijn sommige voeten daarom in witte sokken in sandalen gestoken. In ieder geval belooft het een mooie dag te worden.

Volgens onze informatie is deze foto gemaakt bij een waterfeest van de firma Hitters-Proost. Die dag zijn meer plaatjes geschoten, onder andere van motorjacht ‘Capriole’; het schip dat hier gedoopt wordt.

Klik op de foto om deze te vergroten Klik op de foto om deze te vergroten
Kijk naar Toen

Kun jij hier iets bij vertellen? Herken je iemand op een van de foto's? Weet jij voor wie de kinderen bloemen meebrachten? Of heb je herinneringen aan dit waterfeest of aan Hitters-Proost? We hopen op reacties! Deel jouw herinneringen in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (7)

Paul Kriele zei op 4 juni 2018 om 15:59 uur

Ik ben geboren op de Orthenseweg 40. Mijn ouders woonden daar vanaf 1938 om de hoek van de Silenenstraat. Daar woonde een echtpaar -ik dacht met zoon- J. Hitters-Proost op nummer 9. Ik checkte dit en vlg. adresboek 1965 klopt dat ook. En op Oliemolensingel 4 zat vlg. adresboek 1950 de scheepsbouwer Hitters.
Dus ene Hitters op twee locaties. .?
Paul Kriele

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 juni 2018 om 09:59 uur

Hallo Paul, dat is inderdaad opmerkelijk... Zou het kunnen betekenen dat deze foto's helemaal niet in Maren-Kessel zijn gemaakt maar ergens in Den Bosch? Bedoel je dat?

Paul Kriele zei op 5 juni 2018 om 11:03 uur

Nee nee Ik zie een landschappelijke situatie met bomen langs een water..? Maar herken er so sie so niet de werf onderaan de Diezebrug bij de Oliemolensingel in terug. Ik duidde alleen op de adressering. Maar mogelijk was dat de vader in Maren-Kessel en de zoon op de Vliert..
Groet
Paul Kriele

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 juni 2018 om 13:53 uur

Ah op die manier, dan is het mij helemaal duidelijk. Mogelijk is hier iemand die meer kan zeggen of er een familiare connectie bestaat tussen de bedrijven in Maren-Kessel en de Vliert?

Wie weet er meer? We horen het graag.

En Paul, dank voor je verdere toelichting.

Johan zei op 17 juni 2018 om 16:15 uur

de foto's zijn zeker van Maren--Kessel. Herken de scheepswerk en de dijk zoals die destijds was.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 juni 2018 om 15:56 uur

Mooi zo, Johan, dan is dat helemaal duidelijk! Heb je toevallig een straatnaam die we hieraan kunnen toevoegen?

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 20 juni 2018 om 11:13 uur

Wat leuk, ik werd net gebeld door mevrouw Hitters zelf. Zij is de dame rechts op de foto met de lichte jurk en het kleine meisje voor haar - met het geruite rokje - is haar tweejarige dochter. Het bedrijf was toen van haar man en zij werkte zelf ook mee in de zaak.

De foto's zijn gemaakt op de werf, voor de tewaterlating van het Cupido-schip 'Capriole'. De werf zat aan de Burgemeester Smitsweg 4 in Maren-Kessel en het schip werd daarna naar de Maas gereden voor de tewaterlating. Zo'n tewaterlating was een feestelijke aangelegenheid, waarbij familie en genodigden aanwezig waren. Het adres dat bij onze foto's staat (Marensedijk) was in die tijd het huisadres van de familie Hitters.

In totaal heeft de firma Hitters-Proost 165 Cupido's gebouwd. Iedere Cupido kreeg een eigen naam, die de eigenaar eraan gaf, in dit geval dus Capriole. Het bedrijf bestaat nu niet meer. Het was een mooie tijd, waar mevrouw met veel enthousiasme over kan vertellen.

Voordat de firma naar Maren-Kessel ging, zat deze inderdaad in Den Bosch, vlak naast de Citadel - waar het BHIC nu zit - bij de Hoge Diezebrug. De familie heeft op meerdere plekken gewoond, waaronder de Silenenstraat.
Paul en Johan hebben dus beide gelijk: deze foto's zijn gemaakt in Maren-Kessel, maar de familie heeft ook in de Silenenstraat gewoond en de firma zat eerder in Den Bosch.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 13 december 2009 om 16:28 uur

Opwaaiende zomerjurken

vertelde op 22 maart 2013 om 10:55 uur

Op de Marense dijk

vertelde op 6 juni 2011 om 09:14 uur

Uitzonderlijk vervoer