i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Bergen op Zoom
Periode: 1899 - nu
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Watertorens

Watertoren Bergen Op Zoom

vertelde op 2 november 2009 om 11:10 uur

De watertoren van Bergen op Zoom is in 1899 gebouwd naar ontwerp van D. de Leeuw. Deze architect heeft meer watertorens in Nederland gebouwd, maar de Bergse toren is een van de weinige in Noord-Brabant. De torenconstructie is van dragend bakstenen metselwerk. De gedenksteen in de gevel meldt dat de eerste steen is gelegd door de vijf jaar oude “jongejuffrouw” Constance Hulshof, op 14 september 1899. In tegenstelling tot veel andere watertorens in West Brabant heeft de Bergse watertoren het oorlogsgeweld van najaar 1944 heelhuids weten te doorstaan.

De watertoren in Bergen op Zoom is een eerder elegant dan imponerend gebouw. Wat betreft hoogte en inhoud zijn er grotere en zwaardere torens in Nederland gebouwd. Ondanks zijn beperkte capaciteit heeft de watertoren het nog betrekkelijk lang volgehouden.

Al in de jaren ’60 werden watertorens in de provincie buiten gebruik gesteld, omdat moderne pompen de functie van drukregelaar op het leidingennet overnamen en/of omdat de reservoirfunctie niet meer kon voldoen aan de vraag. De toren in Bergen op Zoom had bij de sluiting in 1984 nog maar een capaciteit die voldoende was om de stad ongeveer 10 minuten lang van water te kunnen voorzien.

Vanaf 1984 heeft het bijna twintig jaar geduurd voordat er een nieuwe eigenaar en bestemming gevonden was. In 1995 werd de watertoren voor het eerst te koop aangeboden. Pas acht jaar daarna toonde de huidige eigenaar interesse. De toren ging voor ca. € 200.000,- in andere handen over en sinds 2004 wordt de watertoren daadwerkelijk bewoond. De komende tijd zal de toren in fasen worden verbouwd tot woonhuis annex kantoor met in totaal 6 verdiepingen. Eigenaar Marius Dielemans laat op zijn website een prachtige animatie van de plannen zien.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: