i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Eindhoven
Periode: 1967 - nu
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Watertorens

Watertoren Eindhoven, complex TU/e

vertelde op 25 november 2009 om 12:58 uur

In tegenstelling tot de beide andere Eindhovense watertorens is de watertoren op het complex van de Technische Universiteit niet in opdracht van een waterleidingbedrijf gebouwd, maar in opdracht van de universiteit (toen nog Technische Hogeschool Eindhoven geheten) zelf. De toren maakte onderdeel uit van de eigen warmwatervoorziening van de TU/e. Hij is dus niet bedoeld voor de opslag van drinkwater, zoals bij de meeste watertorens het geval is.

De toren is slechts 24,4 m hoog en heeft een inhoud van 110 m3. Daarmee is hij een van de kleinere in zijn soort. Zeker in vergelijking met zijn grote broer aan de Anton Coolenlaan is de TU/e-toren maar een Klein Duimpje. De toren staat aan Het Veken, een beetje weggestopt achter het CERES-gebouw. “CERES” staat voor Centraal Energie en REgelStation. Sinds 1959 voorzag dit centrale ketelhuis, gelegen midden op de Eindhovense Campus, alle universiteitsgebouwen van heet water voor de verwarming. Het benodigde bronwater werd in de toren opgeslagen.

Het ontwerp van de toren is van het architectenbureau OD 205 en dateert uit de jaren ‘60. De toren zelf is in gebruik genomen in 1967. Het architectenbureau ontleent zijn naam aan het kantooradres, Oude Delft 205 in Delft. Het bureau heeft onder meer ook projecten uitgevoerd voor de Technische Universiteit Delft en de Erasmusuniversiteit in Rotterdam.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 17 augustus 2009 om 16:45 uur

Woenselse Molen

vertelde op 25 november 2009 om 11:55 uur

Watertoren Eindhoven, Antoon Coolenlaan

vertelde op 25 november 2009 om 15:13 uur

Watertoren Eindhoven, Willem Elsschotlaan