i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Etten-Leur
Periode: 1924 - nu
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Watertorens

Watertoren Etten-Leur

vertelde op 26 november 2009 om 11:35 uur

De watertoren in Etten behoorde tot het eerste kwartet watertorens waarmee de Waterleiding-Maatschappij “Noord-West-Brabant” de eerste jaren van zijn bestaan de waterlevering kon verzorgen. We hebben het dan over de periode na 1924. De andere drie watertorens waren die van Dongen, Zevenbergen en Steenbergen. In het jaar daarna, 1925, zouden er nog zeven torens bijgebouwd worden door de maatschappij.

De Ettense watertoren aan de Hoevenseweg was (en is nog steeds) een bijzondere toren. Niet alleen vanwege zijn uiterlijk, maar ook vanwege de omvang van het waterreservoir bovenin. Dat heeft een capaciteit van 700 m3, waarmee de watertoren van Etten veruit de grootste toren was in heel West-Brabant. In feite was er niet één reservoir. De kop van de toren bevatte twee aparte gedeelten met een inhoud van respectievelijk 400 en 300 m3.

Ook door zijn uiterlijk onderscheidt deze toren zich (positief) van veel andere watertorens. Het ontwerp is van ir. Hendrik Sangster, die in deze beginfase van de Waterleidingmaatschappij alle elf torens heeft ontworpen. Sangster heeft zich ontwikkeld tot een bekend architect van watertorens in Nederland. De basis is daarvoor gelegd in zijn werk in West-Brabant. Waterleidingmaatschappij en architect waren het er over eens dat het uitgangspunt niet zozeer de kostprijs moest zijn (dan zou soberheid de boventoon gevoerd hebben) maar de durf aan te sluiten bij moderne opvattingen over architectuur. De Ettense toren mag als representant van de art-decostijl uit de jaren ‘20 best een kunstwerk genoemd worden.

Gelukkig heeft de watertoren van Etten ongeschonden de Tweede Wereldoorlog overleefd. Elders in West-Brabant is een groot deel van de bestaande watertorens opgeblazen of ernstig beschadigd in het najaar van 1944. Een tweede moeilijke periode voor watertorens begon halverwege de jaren ’70. Voor de drinkwatervoorziening waren watertorens niet meer nodig. Moderne pompen namen hun plaats in en de capaciteit van de watertorens bleef achter bij de groeiende vraag naar drinkwater. Daardoor zijn de afgelopen decennia talloze niet meer in gebruik zijnde watertorens afgebroken.

Ook de Ettense toren is al lang buiten gebruik. Een tijdlang heeft hij te koop gestaan voor het symbolische bedrag van € 1,-. Hij is inmiddels verkocht, maar het is nog niet duidelijk wat de nieuwe bestemming voor het 85-jarig oude bouwwerk moet gaan worden.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (6)

Jan Reijnaars zei op 3 november 2012 om 12:10 uur

Ik hoop dat hij blijft bestaan.
Van veraf is het een bekend beeld voor onze Gemeente Etten-Leur

Henk Buijks bhic zei op 5 november 2012 om 08:04 uur

Als oud-dorpsgenoot ben ik het helemaal met jou eens, Jan!

Annemarie zei op 12 augustus 2015 om 16:20 uur

Weet iemand aan wie de toren is verkocht voor het symbolische bedrag van € 1,-?
Wie is nu de eigenaar?

Cor Kerstens zei op 5 september 2015 om 00:03 uur

Volgens mij is de toren verkocht aan Van Ginneken een projektontwikkelaar woonachtig op de Haansberg in Etten-Leur. Hij is denk ik nog steeds eigenaar.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 5 september 2015 om 10:05 uur

Bedankt Cor, dat we nu weten wie de eigenaar is van deze watertoren. Het zou leuk zijn om ook van hén reacties te krijgen, of misschien wel foto's?

Jan van Meer zei op 17 november 2015 om 13:52 uur

De watertoren werd gebouwd in het buitengebied en behoefde geen duur kunstwerk te zijn. Het moest in eerste instantie functioneel zijn. Het is juist dan een grote kunst om met minimale middelen ( ook financieel) het gebouw van bijzondere kenmerken te voorzien zoals: Het bovenste gedeelte van de watertoren was aan de zijkanten uitgebouwd. Hieraan kon je zien, dat het grootste waterreservoir van 400 m3 aldaar was gelegen. In het lager uitgebouwd gedeelte van de watertoren was het tweede waterreservoir van 300 m3 gevestigd. En zoals de architect zelf omschrijft: een behandeling met natuursteen voor dit soort werk was te kostbaar. Hij koos ervoor om met rechte planken en latjes een uitbeelding in gewapend beton te ontwerpen om met betrekkelijk geringe kosten een monumentaal effect te verkrijgen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: