skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Watertoren Etten-Leur

De watertoren in Etten behoorde tot het eerste kwartet watertorens waarmee de Waterleiding-Maatschappij “Noord-West-Brabant” de eerste jaren van zijn bestaan de waterlevering kon verzorgen. We hebben het dan over de periode na 1924. De andere drie watertorens waren die van Dongen, Zevenbergen en Steenbergen. In het jaar daarna, 1925, zouden er nog zeven torens bijgebouwd worden door de maatschappij.

De Ettense watertoren aan de Hoevenseweg was (en is nog steeds) een bijzondere toren. Niet alleen vanwege zijn uiterlijk, maar ook vanwege de omvang van het waterreservoir bovenin. Dat heeft een capaciteit van 700 m3, waarmee de watertoren van Etten veruit de grootste toren was in heel West-Brabant. In feite was er niet één reservoir. De kop van de toren bevatte twee aparte gedeelten met een inhoud van respectievelijk 400 en 300 m3.

Ook door zijn uiterlijk onderscheidt deze toren zich (positief) van veel andere watertorens. Het ontwerp is van ir. Hendrik Sangster, die in deze beginfase van de Waterleidingmaatschappij alle elf torens heeft ontworpen. Sangster heeft zich ontwikkeld tot een bekend architect van watertorens in Nederland. De basis is daarvoor gelegd in zijn werk in West-Brabant. Waterleidingmaatschappij en architect waren het er over eens dat het uitgangspunt niet zozeer de kostprijs moest zijn (dan zou soberheid de boventoon gevoerd hebben) maar de durf aan te sluiten bij moderne opvattingen over architectuur. De Ettense toren mag als representant van de art-decostijl uit de jaren ‘20 best een kunstwerk genoemd worden.

Gelukkig heeft de watertoren van Etten ongeschonden de Tweede Wereldoorlog overleefd. Elders in West-Brabant is een groot deel van de bestaande watertorens opgeblazen of ernstig beschadigd in het najaar van 1944. Een tweede moeilijke periode voor watertorens begon halverwege de jaren ’70. Voor de drinkwatervoorziening waren watertorens niet meer nodig. Moderne pompen namen hun plaats in en de capaciteit van de watertorens bleef achter bij de groeiende vraag naar drinkwater. Daardoor zijn de afgelopen decennia talloze niet meer in gebruik zijnde watertorens afgebroken.

Ook de Ettense toren is al lang buiten gebruik. Een tijdlang heeft hij te koop gestaan voor het symbolische bedrag van € 1,-. Hij is inmiddels verkocht, maar het is nog niet duidelijk wat de nieuwe bestemming voor het 85-jarig oude bouwwerk moet gaan worden.

Bekijk ook

Watertorens in Brabant

Water in Brabant

Reacties (10)

Jan Reijnaars zei op 3 november 2012 om 12:10
Ik hoop dat hij blijft bestaan.
Van veraf is het een bekend beeld voor onze Gemeente Etten-Leur
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 5 november 2012 om 08:04
Als oud-dorpsgenoot ben ik het helemaal met jou eens, Jan!
Annemarie zei op 12 augustus 2015 om 16:20
Weet iemand aan wie de toren is verkocht voor het symbolische bedrag van € 1,-?
Wie is nu de eigenaar?
Cor Kerstens zei op 5 september 2015 om 00:03
Volgens mij is de toren verkocht aan Van Ginneken een projektontwikkelaar woonachtig op de Haansberg in Etten-Leur. Hij is denk ik nog steeds eigenaar.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 5 september 2015 om 10:05
Bedankt Cor, dat we nu weten wie de eigenaar is van deze watertoren. Het zou leuk zijn om ook van hén reacties te krijgen, of misschien wel foto's?
Jan van Meer zei op 17 november 2015 om 13:52
De watertoren werd gebouwd in het buitengebied en behoefde geen duur kunstwerk te zijn. Het moest in eerste instantie functioneel zijn. Het is juist dan een grote kunst om met minimale middelen ( ook financieel) het gebouw van bijzondere kenmerken te voorzien zoals: Het bovenste gedeelte van de watertoren was aan de zijkanten uitgebouwd. Hieraan kon je zien, dat het grootste waterreservoir van 400 m3 aldaar was gelegen. In het lager uitgebouwd gedeelte van de watertoren was het tweede waterreservoir van 300 m3 gevestigd. En zoals de architect zelf omschrijft: een behandeling met natuursteen voor dit soort werk was te kostbaar. Hij koos ervoor om met rechte planken en latjes een uitbeelding in gewapend beton te ontwerpen om met betrekkelijk geringe kosten een monumentaal effect te verkrijgen.
Gertruud van Kempen zei op 6 juli 2020 om 09:45
Voor uitzending op omroep Brabant maken wij (www.beeldand.nl) een documentaireserie over industrieel erfgoed in de provincie Brabant. Nu ben ik op zoek naar de huidige eigenaar van deze watertoren en de plannen die er mogelijk voor zijn. Wie kan mij helpen?
Piet Raaijmakers zei op 8 oktober 2022 om 14:25
Ik heb nog fotos dat hij gebouwd in steen later is hij onder gesmeert de toren was onze buurman en toen hij 50 jaar bestond heeft piet van Oers de vlag er op gezet deze man kent als de roole peer heeft nog lang op het Paulushofje gewoont en laater in de Rodepoort
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 10 oktober 2022 om 09:04
Hee wat leuk, Piet, wat een leuke aanvullingen! Als je de foto's met ons wil delen, kun je ze mailen naar info@bhic.nl ovv Watertoren Etten-Leur.

Alvast dank!
Leo zei op 27 maart 2023 om 13:35
Dit een foto van de watertoren in Etten gebouwd in steen, later is hij ondergesmeerd. De toren was onze buurman en toen hij 50 jaar bestond heeft Piet van Oers de vlag er op gezet. Deze man kende men als de Rooie Peer; hij heeft nog lang op het Paulushofje gewoond en later in de Rode Poort.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.