i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Made en Drimmelen
Periode: 1948 - nu
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Watertorens

Watertoren Made

vertelde op 17 december 2009 om 12:21 uur

Dé blikvanger van Made is de watertoren aan de Watertorenstraat. De bakstenen “zuil” van bijna 44 meter hoog valt natuurlijk wel op temidden van de landelijke laagbouw en is vanuit de hele omgeving al van verre te zien.

Het ontwerp van architect B. Oomen uit 1948 is vrij sober. Dat past helemaal in de periode van ontstaan van de toren, de naoorlogse Wederopbouw. De Madense toren vertoont veel gelijkenis met de watertorens van Stampersgat, Steenbergen en Zevenbergen, al zijn ze van verschillende architecten. Het zijn allemaal cilindervormig gebouwen van rode baksteen, voorzien van meerdere kleine raampjes.

De capaciteit van de later gebouwde watertorens is veel groter dan van de oudere exemplaren. Dat hangt samen met de vraag naar drinkwater die na de Tweede Wereldoorlog sterk is toegenomen. De toren van Made is dan ook gebouwd met een capaciteit van 600 m3. Toch bleek die grotere capaciteit niet heel erg toekomstbestendig: eind jaren ’60, begin jaren ’70 werden veel watertorens buiten gebruik gesteld, omdat ze hun functie van reservevoorraad en drukregelaar niet meer konden uitoefenen. De capaciteit was te gering voor de vraag.

Op de meeste plaatsen is de functie van watertorens overgenomen door moderne pompen. Ook de watertoren van Made onderging dat lot. Gelukkig is de toren niet afgebroken, zoals elders vaak is gebeurd. Een echt alternatieve functie heeft de toren van Made (nog) niet gekregen, tenzij als plek waar de aanbieders van mobiele telefonie hun zendmasten kunnen plaatsen.

Stond de watertoren van Made in 1948 nog ver buiten het dorp, midden in landelijk gebied, tegenwoordig maakt de rotonde waar Watertorenstraat, Brandestraat en Zuideindsestraat bij elkaar komen, deel uit van de bebouwde omgeving, op de grens van industriegebied en het enorme kassencomplex van het glastuinbouwproject de Plukmadese polder.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (14)

Frank zei op 23 december 2010 om 15:41 uur

Mag ik u erop wijzen dat deze watertoren niet in het dorp Made staat, maar in het dorp Hooge Zwaluwe.

Marilou Nillesen bhic zei op 23 december 2010 om 18:15 uur

Tjee Frank, zitten we er zo naast? Via Google Maps en Street View krijgen we de watertoren echt in Made te zien maar jij bent waarschijnlijk ter plekke beter bekend.

Enig idee waar de verwarring vandaan kan komen?

Frank zei op 23 december 2010 om 20:36 uur

Klopt ik ben erg goed bekend in dit gebied (mijn familie woont al generaties lang in dit gebied). Deze straat is eigenlijk de grens tussen de beide dorpen Made en Hooge Zwaluwe. Aan de ene kant van de straat ligt een industriegebied (o.a. Multimate bv, Golfland bv etc). Alle panden aan deze zijde van de straat hebben als adres Made. Aan de andere zijde van deze straat staan voornamelijk boerderijen en de lokale dierenartsen praktijk die pal naast deze watertoren staat. Zoals u wellicht ook via internet kunt zien, hebben alle panden aan deze zijde van de straat als adres Hooge Zwaluwe.

Marilou Nillesen bhic zei op 27 december 2010 om 21:00 uur

Aha, dus zo zit het... Fijn dat je een en ander zo goed hebt uitgelegd, Frank! Is dat ook weer rechtgezet.

E. Jansen zei op 11 november 2011 om 11:26 uur

Het kassengebied van de Plukmadese polder ligt aan de andere (oost)zijde van Made.
Bij de watertoren liggen zoals Frank al heeft vermeld enkele boerderijen en een industriegebiedje

J.Vermeulen zei op 13 november 2011 om 13:11 uur

Hoi Frank,

Is de Watertorenstraat ontstaan na de bouw van de watertoren en had deze straat vroeger een andere naam?
Mvg, Joost.

Jacqueline van Schooten zei op 14 februari 2012 om 01:03 uur

Weet iemand misschien wie de eigenaar van deze watertoren is?

Paul Huismans bhic zei op 27 februari 2012 om 08:48 uur

@Jacqueline,
Dat is een interessante vraag, Jacqueline. Helaas kunnen ook wij die, na enig speurwerk op internet, niet kunnen beantwoorden. De informatie waarover wij beschikken is nog uit de tijd dat hij nog van de waterleidingmaatschappij was. Maar mogelijk weet een van de lezers van deze pagina het? En anders kan de <a href="http://www.drimmelen.nl/" target="_blank">gemeente Drimmelen</a> het je misschien vertellen?
Waar ze het zeker weten is het <a href="http://www.kadaster.nl/window.html?inhoud=/particulier/" target="_blank">Kadaster</a>. Maar als je het daar navraagt zullen ze wel een tarief in rekening brengen.

Vera zei op 21 maart 2013 om 17:17 uur

Frank heeft gelijk, als je op Google Maps de contouren van Made opzoekt (https://maps.google.com/maps?q=Made,%20Noord-Brabant,%20The%20Netherlands) zie je dat hij nét buiten de grens vald.

H. Kooiman zei op 5 april 2018 om 11:07 uur

Hallo allen

Weer H. Kooiman zei op 5 april 2018 om 11:17 uur

Wederom Hallo allen.

Misschien leuk ter aanvulling op de voorafgaande vragen maar op wikepedia vond ik de volgende gegevens.
Watertoren (Hooge Zwaluwe)
Watertoren Made
Plaats Made
Bouwjaar 1948
Hoogte 43,9 m
Inhoud 600 m³
Architect(en) B. Oomen
Monumentstatus Gemeentelijk monument
Oude Watertoren Made
Bouwjaar 1925
Gesloopt 1944 vernietigd
Hoogte 42,78 m
Inhoud 250 m³
Architect(en) Hendrik Sangster

De watertoren in Made is ontworpen door architect B. Oomen en gebouwd in 1948. De watertoren heeft een hoogte van 43,9 meter en heeft één waterreservoir van 600 m³. De watertoren bevindt zich aan de Brandestraat, net buiten Made.

Op dezelfde plaats stond voorheen een watertoren die was ontworpen door Hendrik Sangster, maar op 29 oktober 1944 was vernietigd. Deze was gebouwd in 1925 en ontworpen door architect Hendrik Sangster. De watertoren had een hoogte van 42,78 meter en twee waterreservoirs van 125 m³.
Externe links

Verdere Informatie op de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum.

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 5 april 2018 om 16:27 uur

Beste heer/mevrouw Kooiman, hartelijk dank voor deze mooie overzichtelijke aanvulling op de informatie over de watertoren. Heeft u zelf toevallig een bepaalde binding met deze toren?

H. Kooiman zei op 6 april 2018 om 11:41 uur

Hallo Mevr. Kuijper.
Watertorens en vuurtorens hebben mij altijd geboeid.
Vandaar dat je je er vanzelf wat meet in verdiept.
Ik heb in 2000 ook nog een bod uitgebracht toen de watertoren van Lage Zwaluwe in de verkoop kwam maar helaas pakte ik hiernaast.
Hiervan heb ik ook nog een complete verkoop beschrijving en bouwtekening. Ook een grote poster van alle watertorens en een boek van watertorens in Nederland
Mocht je hiervan een kopie of i.d. willen hebben of een keer inkijken benader me dan op emailadres hkooiman@ziggo.nl

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 7 april 2018 om 08:21 uur

Wat leuk dat u als grote liefhebber van watertorens op dit verhaal reageert! Jammer dat de koop van de watertoren in Lage Zwaluwe net aan u voorbij is gegaan.

Fijn dat u de mogelijkheid biedt om de poster en het boek over watertorens in te zien. Wellicht zijn er onder de bezoekers op deze website andere liefhebbers die hier zeker gebruik van willen maken! Nogmaals bedankt voor uw reactie.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 25 november 2009 om 12:58 uur

Watertoren Eindhoven, complex TU/e

vertelde op 22 december 2009 om 16:19 uur

Watertoren Michelin 's-Hertogenbosch

vertelde op 7 mei 2010 om 15:32 uur

De watertoren van Oisterwijk