skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Watertoren Raymakers & Co

Het fabriekscomplex van de textielfabriek Raymakers en Co aan de Kanaaldijk Noordwest in Helmond wordt gekarakteriseerd door een elegante, tweekleurige toren met aan alle vier de zijden een klok. Bovenop het koepeldakje, boven de wijzerplaten, verheft zich met gestrekte vleugels een feniks uit wat waarschijnlijk een kleine brandstapel moet voorstellen.

Het waarom van dit symbool op de toren is niet helemaal duidelijk. Was het ter herinnering aan de verschillende fabrieksbranden die Raymakers uiteindelijk zonder schadelijke gevolgen heeft doorstaan? Of refereert het gebruik van de feniks aan de wederopbouw na de oorlog?

Foto: © Egmond Van Coillie / www.afrit13.com/watertorens

Foto: © Egmond Van Coillie /
www.afrit13.com/watertorens


Hoe het ook zij, de toren doet in zijn vormgeving niet meteen vermoeden dat hij oorspronkelijk als watertoren voor de fabriek is gebouwd. Volgens sommige bronnen dateert de toren uit 1948, anderen stellen gesteld dat de nieuwe fabrieksvleugel mét watertoren in 1951 opgeleverd. Dat was in hetzelfde jaar als waarin het bedrijf het predikaat ‘Koninklijk” verwierf.

Het ontwerp van de watertoren is van de hand van S.L.A. Orie, een industrieel ontwerper, die voor zover bekend geen andere watertorens in Nederland heeft getekend.

De periode die nu volgde was voor Raymakers de tijd van haar grootste bloei, met onder meer een succesvolle, eigen bedrijfsopleiding en eigen bedrijfswoningen. De fabriek had toen al een hele geschiedenis, die terugging tot in de achttiende eeuw toen Raymakers zich in Helmond vestigde. Met Raymakers ging het in de tweede helft van de twintigste eeuw bergafwaarts, net zoals met de hele textielindustrie in Nederland.

De kenmerkende watertoren is al lang geleden buiten gebruik gesteld, maar staat nog steeds fier overeind als teken van herinnering aan de roemrijke industriële geschiedenis van Helmond.

Bekijk ook

Watertorens in Brabant

Water in Brabant

Reacties (6)

giel van hooff zei op 3 september 2020 om 21:03
-De link naar industrieel erfgoed: werkt niet meer.
Maar belangrijker: de watertoren is nog steeds in gebruik, als opslagbuffer. Raymakers gebruikt op jaarbasis zo'n 300 mlj liter kanaalwater dat na zuivering voor verschillende doeleinden (verven, ketelwater voor proceswarmte) wordt gebruikt. En Raymakers is dus wel een van de weinige overgeblevenen in de Nederlandse textiel.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 september 2020 om 19:35
Hoi Giel, bedankt voor je bericht. Zou je die link nog een keertje willen proberen? Ik kom namelijk wel op de juiste site uit (en anders moeten we even uitvogelen waar het dan misgaat).

Maar inderdaad: een bijzondere aanvulling van je, over Raymakers. Goed te weten dat zij nog actief zijn in de Nederlandse textiel, mooi dat je dat hier meldt.
giel van hooff zei op 4 september 2020 om 21:14
Dank voor de attente reactie. Ik heb even mijn huisgenoot op de ipad ook nog de link laten testen. We krijgen beiden: http://ww5.industrieel-erfgoed-helmond.nl/
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 september 2020 om 09:42
Hallo Giel, met dank en excuus want de link verwees wel naar industrieel erfgoed Helmond maar de watertorens waren ver te zoeken... Maar met de nieuwe link zou je deze informatie wel moeten kunnen traceren. Bedankt voor je oplettendheid!
Raymakers (algemeen) zei op 21 februari 2022 om 17:39
Raymakers watertoren is zeker nog steeds in gebruik.

Laatst hebben we in de winterstop de watertoren leeg laten lopen voor inspectie en ook meteen onderhoud van de aanvoerleiding kunnen doen die er slecht aan toe was.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 22 februari 2022 om 08:44
Ah, bedankt voor deze aanvulling! Goed te weten dat de watertoren nog altijd in gebruik is en dat er wordt toegezien op het onderhoud ervan.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen